Τα τρόφιμα οδηγούν για άλλον έναν μήνα το ράλι στις αυξήσεις των τιμών, καθώς ο πληθωρισμός διατηρήθηκε τον Απρίλιο στα ίδια επίπεδα και οι καταναλωτές εξακολουθούν να παλεύουν με την ακρίβεια.

Πρωταγωνιστής της ακρίβειας παραμένει το ελαιόλαδο, με αυξήσεις που φτάνουν το 63,7%. Οι παραγωγοί έχουν μειώσει τις τιμές λόγω της χαμηλής ζήτησης, ωστόσο οι μειώσεις δεν φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ζήτηση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50%, ενώ η τιμή του ελαιολάδου στην αγορά εξακολουθεί να αυξάνεται.

Αυξήσεις 11,6% σε ετήσια βάση σημείωσαν τον Απρίλιο τα φρούτα, στο +12,5% ανέβηκαν οι τιμές σε αναψυκτικά και χυμούς, ενώ σύμφωνα με το OPEN τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν σημαντικά και οι τιμές στα νωπά ψάρια, φτάνοντας στο +10,6% λόγω και της νηστείας της Σαρακοστής.

Μάλιστα, σε διάστημα μόνο ενός μήνα, από τον Μάρτιο στον Απρίλιο, αυξήθηκαν 6,2% οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι, οι πωλήσεις των οποίων ενισχύθηκαν στα τέλη Απριλίου λόγω του Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στο ελαιόλαδο, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιοπαραγωγών, Μανώλης Γιαννούλης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια πτωτική πορεία σε επίπεδο παραγωγού, της τάξεως σχεδόν 1,5 ευρώ. Η ζήτηση είναι μειωμένη. Είναι αυτό το φαινόμενο του τελευταίου έτους, που έχουμε μια ζήτηση, η οποία έχει μειωθεί σχεδόν 50%».

Για τις διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές των παραγωγών με τις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ μίλησε ο πρόεδρος των Ελαιοπαραγωγών Καλυβιών Χαλκιδικής, Θανάσης Χαλάτσης: «Τα τελευταία μηνύματα που υπάρχουν στην τιμή του ελαιολάδου δείχνουν μια μικρή πτώση. Εν αντιθέσει όμως, βλέπουμε το ελαιόλαδο στην αγορά η τιμή του αυξάνεται. Μας έχει ζητηθεί η τιμή γύρω στα 8, 8μιση ευρώ, ενώ στο σούπερ μάρκετ έχω δει λάδι από την εταιρεία που θα πήγαινε το δικό μου 15 ευρώ».

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Ποντάρετε στις ευρωπαϊκές μετοχές για το β’ εξάμηνο του έτους (πίνακες)

ΥΠΕΝ: Γιατί το υπουργείο θέλει νυχτερινό τιμολόγιο το μεσημέρι και πορτοκαλί τιμολόγια

Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000 – Ανησυχία για έλλειψη (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ