Η Ελλάδα για ακόμα ένα μήνα εξακολουθεί να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια, σύμφωνα με τη Eurostat, με την αποκλιμάκωση των αυξήσεων στα τρόφιμα να είναι ταχύτερη στην Ευρωζώνη ενώ ο ελληνικός ρυθμός αύξησης παραμένει υπερδιπλάσιος.

H χώρα μας καταγράφει πολύ μικρή υποχώρηση 3,1% από 3.2% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ένα χρόνο πριν ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 6,5% αλλά σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο 2024, όταν ένα χρόνο πριν είχε σκαρφαλώσει στο 8,5%, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του OPEN.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού

Είκοσι μέρες μετά τη εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης καταγράφονται αυξήσεις στις τελικές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά ένα απορρυπαντικό πιάτων στις 29 Φεβρουαρίου κόστιζε 2,14 ευρώ με έκπτωση και σήμερα, ενώ έχει γίνει μείωση στη αρχική τιμή, στο ράφι φτάνει ακριβότερα με την τιμή να ανεβαίνει στα 2.33 ευρώ.

Μια ακόμα περίπτωση που εμφανίζει αύξηση της τελικής τιμής του είναι γνωστό καθαριστικό όπου πριν την εφαρμογή των μέτρων κόστιζε 1.38 ενώ σήμερα φτάνει στα χέρια των καταναλωτών 1.50 ευρώ.

Αποκαρδιωτικές όμως είναι και οι εκτιμήσεις των αναλυτών που προβλέπουν νέο ανοδικό ράλι των τιμών του πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει νέα φωτιά στις τιμές τροφίμων και άλλων αγαθών μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Η κινητήρια δύναμη για κάθε θέμα που αφορά την οικονομία, κάθε αύξηση των καυσίμων επηρεάζει οριζόντια την οικονομία άρα ασφαλώς και θα περιμένουμε αυξήσεις τόσο στα καταναλωτικά αγαθά αλλά όσο και στα βιομηχανικά είδη» ανέφερε σχετικά στο OPEN ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε δημοσκόπηση μάλιστα του επαγγελματικού επιμελητήριού αποτυπώνεται ο προβληματισμός των νοικοκυριών για τα καθημερινά έξοδα με ποσοστό 61% καθώς θεωρεί πως η ακρίβεια των σούπερ μάρκετ και το φαγητό είναι πρώτο ζήτημα. Ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται δεύτεροι με ποσοστό 25%.

Διαβάστε ακόμη

Crédit Agricole: Οι τρεις δυνάμεις της Ελλάδας που οδηγούν σε ανάπτυξη πάνω από την Ευρωζώνη

Bloomberg: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανάψει πράσινο φως στις ελληνικές τράπεζες για το πρώτο μέρισμα από το 2008

Απολογία Κουτσολιούτσου: Για τα οικονομικά στην Ασία δεν είχα ιδέα – Τα είχαν αναλάβει άλλοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ