Ελλάδα

Ανάσταση στην εστίαση – Οι βασικοί όροι επαναλειτουργίας – Όλα τα μέτρα

 • Στέλιος Μορφίδης
bar2.jpg


Τραπεζάκια έξω μέχρι τις 22.45 – Με self test το προσωπικό και μόνο καθήμενοι οι πελάτες - Για ένεση ηθικού, αλλά και φόβο για την επιβίωσή τους κάνουν λόγο γνωστοί επαγγελματίες που μιλούν στο newmoney

Στη δική του… Ανάσταση προσμένει ο κλάδος της εστίασης που σήμερα Δευτέρα του Πάσχα στήνει πλέον τα τραπεζάκια στους εξωτερικούς χώρους για να υποδεχθεί πελάτες, έξι ολόκληρους μήνες μετά το αναγκαστικό λουκέτο. Μία περίοδος ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη μιας που στις υπόλοιπες χώρες υπήρχαν διαστήματα με ανοιχτά καταστήματα στο κοινό!

Αυτή η προσμονή της επανεκκίνησης εξάλλου λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία των επαγγελματιών που ετοιμάζονται πυρετωδώς για  να υποδεχθούν και πάλι πελάτες στα εστιατόρια και τα καφέ τους, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά.

«Από τη μία έχεις τη χαρά και την προσμονή επιτέλους να ανοίξεις, από την άλλη βέβαια υπάρχει και ο προβληματισμός τι θα γίνει μετά, μιας και η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η βιωσιμότητα μίας επιχείρησης. Και στην εστίαση το πλήγμα απ’ τα lockdowns και την απουσία τουριστών είναι τεράστιο», λέει στο newmoney ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Γιώργος Καββαθάς. «Το παν είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης και συνολικά του κλάδου. Με αυτό ως δεδομένο όλα τα υπόλοιπα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Εξάλλου, όπως λένε, ‘οι ζωντανοί μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα, οι νεκροί όχι’», προσθέτει.

Γι’ αυτό εξάλλου η εικόνα που έχει η Ομοσπονδία, όπως λέει ο κ. Καββαθάς, είναι πως τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν τις πόρτες τους από την επόμενη εβδομάδα. «Όποιος έχει επαρκή εξωτερικό χώρο και θεωρεί ότι ως τις 11 το βράδυ μπορεί να διεκδικήσει πελατεία που θα του αφήσει κάτι στο ταμείο στο τέλος της ημέρας δεν θα διστάσει να ανοίξει από τη Δευτέρα (σσ σήμερα). Σίγουρα, πάντως, μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν ανοίξει οι περισσότεροι», λέει.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Μάλιστα, 55.000 επιχειρήσεις εστίασης (από το σύνολο των 77.000 περίπου του κλάδου) την περασμένη εβδομάδα πήραν μία ελάχιστη βοήθεια στο Ταμείο τους για τα πρώτα έξοδα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7. Συνολικά έλαβαν 170 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε έναν μ.ο. 3.500 ευρώ, αν και κάθε περίπτωση έλαβε και διαφορετικό ποσό. Το 50% αυτών των χρημάτων μάλιστα (85 εκατ. ευρώ) δεν θα επιστραφούν στο Δημόσιο, αποτελώντας μία ευθεία επιδότηση.

«Είναι μία σημαντική βοήθεια για να ξεκινήσει κανείς, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μαραθώνιο», λέει απ’ την πλευρά του ένας επιχειρηματίας με μεγάλη διαδρομή στο χώρο ο κ. Αντώνης Σταύρου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Kastelorizo Group. Όπως λέει χρήματα απ’ την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 μπήκαν στο ταμείο και ήδη έχουν δοθεί για την προετοιμασία των καταστημάτων του ομίλου.

«Παρά τις δυσκολίες λόγω του σφικτού χρονοδιαγράμματος έχουμε καταφέρει να προετοιμαστούμε και θα ανοίξουμε στο κοινό από τη Δευτέρα του Πάσχα (σσ σήμερα). Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τα καταστήματα που μέχρι σήμερα είναι ανοικτά με delivery και take away», λέει στο newmoney.

Ο ίδιος δηλώνει απαισιόδοξος για τον κλάδο συνολικά με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, αισιόδοξος όμως για τις δικές του δυνάμεις μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.  «Πιστεύω ακράδαντα ότι η δομή που έχω στήσει δεν θα μου δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως απεδείχθη και με το delivery το οποίο πήγε πολύ καλά. Ξέρετε, είμαι αγωνιστής, το παλεύω και δεν το βάζω κάτω. Και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε όλοι. Έτσι στο τέλος θα βρούμε τον τρόπο να επιβιώσουμε», σημειώνει.

Σημαντικό στήριγμα στην προσπάθεια επανεκκίνησης θα αποτελέσει το ειδικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε μέσω ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τη στήριξη της εστίασης. Υπολογίζεται ότι ως  το τέλος του Μάη, 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου, πάσης φύσεως (ακόμα και franchise), που έχουν παρουσιάσει πτώση του τζίρου τους 20% πέρυσι θα λάβουν επιδότηση συνολικά άλλα 330 εκατ. ευρώ με σκοπό τη χρήση τους ως κεφάλαιο κίνησης για τα έξοδα των πρώτων μηνών. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και πάντως όχι πάνω από 100.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο. Η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί γύρω στις 10 Μαΐου με τις πρώτες εκταμιεύσεις να γίνονται ως το τέλος του μήνα.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά με τα οριζόντια μέτρα που είχαν ισχύσει για το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει δώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ «ζεστό χρήμα» στις επιχειρήσεις της εστίασης. Επιπλέον, για τους 260.000 περίπου, από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου, που τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης το 2020 μειώθηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με το 2019 (στα 3,77 δισ. ευρώ από 6,06 δισ. ευρώ). Παράλληλα, πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας σημείωνε πως και φέτος η εστίαση θα έχει τεράστιες ανάγκες ρευστότητας, καθώς οι πωλήσεις τους θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019 και ένα μέρος αυτών των αναγκών θα μείνει ακάλυπτο.

Όπως λένε επαγγελματίες του κλάδου, σε έναν μεγάλο βαθμό η πορεία πολλών επιχειρήσεων θα κριθεί και απ’ την πορεία του τουρισμού. «Δυστυχώς και φέτος τα πράγματα θα είναι δύσκολα στα νησιά», λέει ο κ. Νεκτάριος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του σωματείου Βareca και ιδιοκτήτης πολλών επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης.

Ο ίδιος προγραμματίζει να ανοίξει τις πόρτες γνωστού εστιατορίου του ως το τέλος της εβδομάδας. «Εκτός του ότι αντιμετωπίζουμε ένα απίστευτο πρόβλημα, κι αυτό είναι να πείσουμε εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα και να προετοιμαστούμε, δεν βιαζόμαστε», σημειώνει.

Για τον ίδιο πάντως μείζον θέμα αποτελεί το ωράριο. Επίσης σημαντικό θέμα για πολλούς είναι το ωράριο. «Τα εμπορικά καταστήματα θα κλείνουν στις 20:30 και η κυκλοφορία θα σταματάει στις 23:00, με το μαγαζί να πρέπει να κλείνει από τις 22:00 ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους χωρίς πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως όσοι εργάζονται θα πρέπει μέσα σε μια ώρα να βγουν και να ξεσκάσουν. Δεν γίνεται αυτό», λέει απ’ την πλευρά του ο Νεκτάριος

Οι βασικοί όροι επαναλειτουργίας της εστίασης  

Σε κάθε περίπτωση από σήμερα η εστίαση πλέον κάνει το πρώτο βήμα επαναλειτουργίας. Ένα βήμα το οποίο συνοδεύεται από αρκετούς περιορισμούς και μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό τα καταστήματα θα λειτουργούν έως τις 10.45 το βράδυ, ενώ θα μπορούν να ανοίγουν ξανά μετά τις 5 το πρωί. Κατά το διάστημα που τα μαγαζιά θα παραμένουν κλειστά, θα απαγορεύεται η εκτέλεση παραγγελιών take away. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν την υπηρεσία delivery, με εξαίρεση τη διανομή αλκοολούχων ποτών (μπίρα, κρασί, αποστάγματα) ή cocktail.

Σε ό,τι αφορά τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων, οι πελάτες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν στείλει sms με τον κωδικό 6 στο 13033,  θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

 • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
 • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
 • Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.
 • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
 • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση.
 • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες.
 • Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
 • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
 • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
 • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Διαβάστε ακόμη 

«Κόντρα» Γουόρεν Μπάφετ – Κλάους Σβαμπ για την κλιματική αλλαγή 

Επιδότηση παγίων δαπανών: Τι θα προβλέπει η απόφαση για τα «κουπόνια» των επιχειρήσεων 

Παύλος Ιωαννίδης: Έφυγε από τη ζωή ο στενός συνεργάτης και φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση