Ελλάδα

Άρση lockdown: Τι άλλαξε από τη Δευτέρα 24 Μαΐου – Όσα πρέπει να γνωρίζετε (vid)

  • newsroom


Τι ισχύει για τα self test - Τα μέτρα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χαλάρωση των μέτρων του lockdown στην χώρα μας, καθώς επανεκκινούν όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, από Δευτέρα 24 Μαΐου, άνοιξαν και τα ΟΠΑΠ PLAY σε όλη τη χώρα, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%. Επίσης, από σήμερα Δευτέρα, αυξήθηκε το όριο επιβατών στα ταξί και τα self test είναι υποχρεωτικά για ολους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και ελευθέρους επαγγελματίες.

Δωρεάν self test για όλους από Δευτέρα

Το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και όχι μόνο ορισμένοι κλάδοι θα μπορούν να προμηθεύονται από 24 Μαϊου, δωρεάν από τα φαρμακεία δύο self test τα οποία θα διενεργήσουν υποχρεωτικά ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Η ίδια υποχρέωση θα ισχύσει και για όσους έχουν ατομική επιχείρηση. Η διάθεση των δωρεάν self test επεκτείνεται και σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Η διαφορά είναι ότι τη δυνατότητα έχουν όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν φυσική παρουσία αλλά και όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεργασίας. Οι εν λόγω εργαζόμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας, εφόσον κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γνωρίζουν ότι από 24/05/2021 έως την Κυριακή 30/05/2021 δεν χρειάζεται να σπεύσουν να διενεργήσουν τα self test έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και στη συνέχεια να δηλώσουν το αποτέλεσμα στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Τρεις επιβάτες στα ταξί

Αυξάνεται σε τρεις από δύο που ήταν μέχρι τώρα ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί (πλέον του οδηγού), σύμφωνα με την Κοινη Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε το Σάββατο, 22 Mαΐου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η νέα απόφαση ορίζει οτι στον κλάδο των μεταφορών:

  • Επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα (ταξί, ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά Ι.Χ. καθώς και στα ΕΙΧ οχήματα με οδηγό έως 7 θέσεων.
  • Επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα ειδικής μίσθωσης και επιβατηγά ΙΧ οχήματα με οδηγό 9 θέσεων.
  • Επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.

Τα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση

Μπορεί τα μέτρα να χαλάρωσαν, ωστόσο ορισμένες απαγορεύσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, όπως η χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 το βράδυ, όπως και τα μέτρα στην εστίαση. Υπενθυμίζεται, ότι οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί η εστίαση είναι οι εξής:

  • Οι πελάτες γίνονται δεκτοί μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να είναι καθήμενοι και όχι όρθιοι.
  • Οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι από 0,70 έως 1,70 εκ. / 6 άτομα, ενώ αν κάποιος θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του.
  • Η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων θα γίνεται χωρίς κλιματιστικά

Διαβάστε ακόμη:

Kοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ-ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher διακοπών

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Πώς θα γίνει η ΑΜΚ της Alpha – Όλο το σχέδιο απόφασης