Τελικά φαίνεται πως δεν έφτανε μόνο το ακραίο φαινόμενο για να πλημμυρίσει ο κάμπος. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε και ανθρώπινο χέρι, αν και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το άνοιγμα διόδου στο ανάχωμα του Ποταμού Καλέντζη, ώστε να εκτονωθεί η πίεση του νερού. Μια απόφαση που φαίνεται πως στάθηκε μοιραία για τα χωριά του κάμπου.

Η Δικαιοσύνη έχει εντάξει την υπόθεση στην έρευνα που διεξάγει, οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας έχουν καταθέσει μήνυση, περιφέρεια και δήμοι παίζουν πινγκ πονγκ ευθυνών.                   

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος υποστηρίζει ότι του το ζήτησε ο δήμαρχος Παλαμά, «η ευθύνη είναι της περιφέρειας» απαντά ο Γιώργος Σακελλαρίου.

Το ερώτημα «ποιος πλημμύρισε τον κάμπο» τέθηκε από τις πρώτες ώρες της καταστροφής, καθώς κάτοικοι του Παλαμά κατήγγειλαν πως δόθηκε εντολή να γίνει ένα ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα και τα νερά να κατευθυνθούν στον κάμπο και την πόλη τους.

Ακολούθησε η δήλωση ενός τοπικού χωματουργού πως έλαβε εντολή από την Περιφέρεια να κάνει μία τομή στο ανάχωμα. Γεγονός που σε πρώτο χρόνο αρνήθηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος.

«Με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά εν εξάλλω ότι πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα»

Επανήλθε όμως και έδειξε ως υπεύθυνο τον δήμαρχο Παλαμά. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα» δήλωσε χθες στον Alpha ο κ. Νούσιος. Παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε την έγκριση, καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του. «Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα, «είπε την αλήθεια». «Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό”. “Ακόμη και το ανάχωμα;”. “Ακόμη και το ανάχωμα”. (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη» προσέθεσε.

Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο!

Ο κ. Νούσιος παραδέχθηκε μάλιστα πως τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην περιφέρεια «δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν».

«Το ανάχωμα κατά την προσωπική μου άποψη έπρεπε να ανοίξει. Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νιούσιος, πήρε την απόφαση να σπάσει το ανάχωμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου.

Ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου μίλησε στο protothema.gr και στη Λίνα Κεκέση για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ιδίου και του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κώστα Νούσιο:

«Η ευθύνη είναι καθαρά της Περιφέρειας. Ο εργολάβος κατονομάζει τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο, ότι από αυτόν πήρε την εντολή για να ανοίξει τομή στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, το βράδυ που ξέσπασε η κακοκαιρία Daniel. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή. Θα πρέπει να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο δέντρο αλλά να βλέπουμε και το δάσος, γιατί η ευθύνη είναι γενικότερη σε αυτή τη θεομηνία κι όχι μόνο του Δήμου και της Περιφέρειας».

Μάλιστα, σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Σακελλαρίου είχε μιλήσει με σκληρά λόγια για την ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «εντελώς ανεπαρκής» και «άσχετος».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr