Ελλάδα

Βρετανή Πρέσβης: Ασφαλείς οι Έλληνες της Βρετανίας σε περίπτωση άτακτου Brexit

  • newsroom


Αυτό διασφαλίζεται με τη διμερή συμφωνία Αθήνας - Λονδίνου, την οποία επικύρωσε ο Yπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος

Τη μελλοντική σχέση τη χώρα μας με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το brexit επιχείρησε να χαρτογραφήσει η H.E. Kate Smith, Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, σε συζήτηση που είχε με το Γιάννη Παλαιολόγο, δημοσιογράφο της Καθημερινής, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στους Δελφούς, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
 
Η κ. Smith έκανε εκτενή αναφορά στη διμερή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, την οποία επικύρωσε ο Yπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του, στην οποία διαβεβαιώνει το Βρετανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει με νόμο δικαιώματα Βρετανών πολιτών που ζουν στην χώρα μας ακόμα και στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

Η κ. Smith επεσήμανε ότι αυτό θα διασφαλίσει και τους Βρετανούς που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία. Ερωτηθείσα για την πορεία του brexit, ξεκίνησε τονίζοντας ότι για να αποφύγουμε την έξοδο χωρίς συμφωνία, πρέπει το Κοινοβούλιο να ψηφίσει τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, που είναι η καλύτερη διαθέσιμη. Στη συνέχεια, έδωσε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ψηφοφοριών και παραδέχτηκε ότι όσο πλησιάζει η 29η Μαρτίου, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για έξοδο χωρίς συμφωνία.
 
Η H.E. Kate Smith έκανε εκτενή αναφορά στις στενές σχέσεις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και πολλοί άλλοι.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα από το brexit, τόνισε ότι αυτό που περιμένουμε από την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων – αν τελικά περάσει η συμφωνία – είναι μία φιλόδοξη συνεργασία για την ασφάλεια. Η βρετανική κυβέρνηση, είπε, «επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις Ευρωπαϊκές αρχές για θέματα ασφαλείας». Μάλιστα, εξήγησε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι πολύ στενή.

Στη συνέχεια μίλησε για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι έχουν γίνει τεράστιες βρετανικές επενδύσεις στην χώρα μας, σε διάφορους τομείς, από τον τουρισμό έως την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Οι εταιρείες, είπε επωφελήθηκαν από αυτές τις συμφωνίες, ενώ πρόσθεσε ότι και πολλές μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη Βρετανία, όπως για παράδειγμα η Coca Cola 3E.

Απόρρητο Απόρρητο