Τη πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αλλαγές του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου που διέπει την αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών εξέφρασε ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της 27ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση που διοργανώνει ο Economist.

Μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Online Gaming: Prospects, Challenges and Responsibility», ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως το φορολογικό πλαίσιο της αγοράς τυχερών παιγνών είναι αποτελεσματικό, είμαστε ικανοποιημένοι με το ύψος της φορολόγησης και δεν υπάρχει πρόθεση μειώσεων ή αυξήσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ακούω τα παράπονα (σ.σ. για την υψηλή φορολόγηση) των παρόχων, αλλά ακούω και τα στοιχεία της Επιτροπής Παιγνίων για τη μεγάλη επιτυχία της αγοράς», υπερθεματίζοντας υπέρ της σημαντικής ανάπτυξης των μεγεθών της αγοράς.

Παράλληλα, στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τα τυχερά παίγνια, σημειώνοντας πως τα κοινωνικά θέματα είναι σημαντικά, πρέπει να υπάρχει έλεγχος, να διασφαλίσουμε πως η αγορά θα αναπτυχθεί με έλεγχο. «Μεριμνά μας να διασφαλίσουμε τον δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά και να μειώσουμε το μέγεθος τους παράνομου τζόγου, στοχεύουμε στη μάχη κατά της φοροαποφυγής και της παράνομης αγοράς», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η παράνομη αγορά παραμένει μεγάλο πρόβλημα καθώς η τεχνολογία έχει καταστήσει πιο εύκολο να παίξει κανείς στην παράνομη αγορά.

Ανακυκλούμενοι οι τζίροι

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Δημήτρης Ντζανάτος, είχε παρουσιάσει μία συνοπτική εικόνα των οικονομικών μεγεθών της δυναμικά αυξανόμενης αγοράς διαδικτυακών παιγνίων. Όπως τόνισε, η αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων υπερδιπλασιάστηκε την πενταετία 2019-2023 και από 437 εκατ. ευρώ τζίρο το 2019, το 2023 αναμένεται να εμφανίσει 890 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην 5ετία είναι πάνω από 100%, με μέση ετήσια ανάπτυξη 20%.

Η αγορά όπως σημείωσε, αναπτύσσεται σε δύο τομείς: το στοίχημα, που αναπτύσσεται με ρυθμό 22% και άλλα παιχνίδια (καζίνο, φρουτάκια κ.ά.), όπου η ανάπτυξη είναι της τάξης του 328% στην 5ετία. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, τα έσοδα από τους δύο φόρους, επί των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών και επί των κερδών των παικτών φτάνουν τα 541 εκατ. ευρώ, με αύξηση 224% στο ίδιο διάστημα, δηλαδή διπλάσια ανάπτυξη από αυτήν της αγοράς. Η διαφορά, σύμφωνα με τον κ. Ντζανάτο, είναι σημαντική για τον μεν τομέα του στοιχήματος 73% και 552% για τα άλλα παιχνίδια.

Παράλληλα, επισήμανε για άλλη μια φορά πως η χρήση του συνολικού τζίρου της αγοράς, βάσει των στοιχείων της ΕΕΕΠ, για να αποτυπωθεί το μέγεθός της δεν είναι ορθή και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις καθώς στο συνολικό τζίρο περιλαμβάνονται τα μπόνους από τους operators και τα κέρδη που επαναποντάρονται. Συγκεκριμένα, τα ποσά που παίζονται έχουν αυξηθεί από 8,5 δισ. το 2019 σε 28 δισ. ευρώ φέτος, αλλά περιλαμβάνουν τα κέρδη των παικτών που ξαναπαίζονται και τα bonus των παικτών, όπως διευκρίνισε.

Τέλος, ο κ. Ντζανάτος ανέδειξε τα κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν και την πρωτοβουλία της ΕΕΕΠ να θέσει στην black list πάνω από 4.000 ιστοτόπους, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την ΤτΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου. Όσον αφορά τον παράνομο διαδικτυακό στοιχηματισμό, όπως τόνισε ο κ Ντζανάτος, παίζονται πολύ μεγάλα ποσά, προκαλώντας και μεγάλη δημοσιονομική ζημία και αθέμιτο ανταγωνισμό με τους νόμιμους παρόχους. Ο κ Ντζανάτος τόνισε την ανάγκη οργανωμένης και μεθοδικής αντιμετώπισης της εκτεταμένης και συνεχούς διογκούμενης παραβατικότητας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA) αναφέρθηκε στους 17 παρόχους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, απασχολώντας περίπου 5.000 εργαζομένους, έκανε λόγο για ελληνικό success story στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και εκτίμησε ότι το online gaming θα κερδίζει συνεχώς μερίδια έναντι του επίγειου gaming. Όπως σημείωσε, τροχοπέδη αποτελεί η υπερφορολόγηση των εταιρειών και η γιγάντωση του παράνομου τζόγου που όπως εκτίμησε φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Την επομένη της εκδλήλωσης, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αξιοποίηση κάθε εργαλείου με βασικό στόχο την εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά του gaming είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο 27ο Συνέδριο του Economist αναφερόμενος στην προσπάθεια να μειωθεί η «γκρίζα αγορά», η δραστηριότητα δηλαδή σε μη ρυθμισμένο περιβάλλον επιχειρήσεων χωρίς αδειοδότηση, με σημαντικό μερίδιο στην αγορά (πάνω από το 30%), καθώς διαταράσσει τη λειτουργία της υγιούς αγοράς, με αποτέλεσμα σημαντική απώλεια και φορολογικών εσόδων.

«Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει αυτή «την γκρίζα αγορά», χωρίς ωστόσο να διαταραχθούν οι ροές εσόδων των νόμιμων παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων με βασικό στόχο να διασφαλιστούν οι όροι υγιούς ανταγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι υπάρχοντες φόροι αποφέρουν έσοδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών των επιχειρήσεων gaming και 150 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των κερδών των παικτών.

Τέλος ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το τοπίο στα παίγνια τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά γεγονός, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην τεχνολογία, αλλά και στην καθαυτή οργάνωση της λειτουργίας της αγοράς με ένα σύγχρονο πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: «Πονοκέφαλος» η κάμψη στα δάνεια – Στην Επ. Ανταγωνισμού το «μπαλάκι» για το spread σε δάνεια – καταθέσεις

Ο Μητσοτάκης κοιτάει το ρεύμα (για να έχει), ο Τσίπρας στέλνει μηνύματα στον Stefanος (αλλά έως εκεί), ο τραπεζίτης που… δεν άγιασε και ο ασφαλιστικός όμιλος που έρχεται Ελλάδα

To top 10 των ξένων που ψάχνουν εξοχικά στην Ελλάδα (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ