Ελλάδα

Δεν έχεις ασφαλίσει το drone σου; Πρόστιμο έως και €5.000!

  • newsroom


Με βάση τον νέο κανονισμό που έθεσε σε διαβούλευση ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ θα πληρώσουν οι… ανυπάκουοι χειριστές με ανασφάλιστα drones, με βάση τον νέο κανονισμό που έθεσε την Τετάρτη σε διαβούλευση ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος.

Με βάση τον κανονισμό, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, «ο εκμεταλλευόμενος Συστημάτων μην Επανδρωμένων Αεροσκαφών που ανήκει σε όλες τις υποκατηγορίες της ανοικτής κατηγορίας στην ειδική και πιστοποιημένη κατηγορία, οφείλει να ασφαλίζει το ΣμηΕΑ για ζημίες έναντι τρίτων».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της 4U και σύμβουλο επιχειρήσεων Δημήτρη Κουτσονίκα, «για ένα μηχάνημα με μέση αξία 5.000 ευρώ τα ετήσια ασφάλιστρα αγγίζουν τα 350 ευρώ, ενώ σε ότι αφορά την αστική ευθύνη το ύψος του συμβολαίου αρχίζει από τα 180 ευρώ το χρόνο και η ασφάλιση του προσωπικού ατυχήματος του χειριστή ξεκινά από 40 ευρώ ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους χειριστές των drones που δεν θα συμμορφωθούν με τους κανόνες του υπό κατασκευή νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους θα κυμαίνονται από 30 ευρώ έως και 5.000 ευρώ ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Απόρρητο Απόρρητο