Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΦΕΤ σχετικά με τα προϊόντα που πρόκειται να αγοράζουν για το πασχαλινό τραπέζι.

Συγκεριμένα, ο ΕΦΕΤ τονίζει οι καταναλωτές να αγοράσουν αρχικά τα λιγότερο ευαλλοίωτα προϊόντα και στο τέλος τα πιο ευαλλοίωτα και  να φροντίζουν πάντα να τα βάζουν στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.

Το ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από 1°C έως 4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C. Η προμήθεια των τροφίμων πρέπει να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης. Επιπλέον πρέπει να δίνουν προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές όταν αγοράζουν τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Οι οδηγίες για την αγορά κρέατος

Πιο συγκεκριμένα, όταν αγοράζουν κρέας οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:

– Για τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής (ζώα που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες ΕΕ και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), δηλαδή τιρκουάζ και ωοειδούς σχήματος (σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου που εσφάγησαν και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.

– Σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν αυτή την ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

– Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού.

– Σε κάθε σφάγιο, πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

– Όταν αγοράζουμε σπλάχνα, παρατηρούμε να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστεις, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

– Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Οι συμβουλές για τα αυγά

Όταν αγοράζουν αυγά οι καταναλωτές πρέπει να:

Εξετάζουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Για την καλή συντήρηση τα αυγά διατηρούνται σε δροσερό χώρο.

Για το βάψιμο των αυγών:

Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.
Ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σοκολατένια αυγά, ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τα εξής:

– Επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

– Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

Σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους, υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμα

Αναστολή συμβάσεων εργασίας: 150.000 εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα λόγω κόφτη

Ρύθμιση επιταγών: Μέχρι τις 6 Μαΐου η διαδικασία της αίτησης

Aνθρωπιστική κρίση με τους ναυτικούς – Πεθαίνουν πάνω στα πλοία από κορωνοϊό