Μαραθώνιο ελεγκτικό αγώνα δρόμου ξεκινά το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δημόσιες υπηρεσίες όλων των βαθμίδων, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, κ.λπ.), ακόμη και -για πρώτη φορά- στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το πρόγραμμα ελέγχων του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου του ερχόμενου έτους (2021) που παρουσίασε ο πρόεδρός του Ιωάννης Σαρμάς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υπό τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα, αποσπώντας θετικότατες κριτικές από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου (με μόνο μια εξαίρεση).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων του ερχόμενου έτους (η διαδικασία παρουσίασης στη Βουλή προβλέπεται για πρώτη φορά μετά την ισχύει του νόμου 4700/2020) που παρουσίασε ο κ. Σαρμάς είναι μεγάλος ο κατάλογος των ελέγχων που θα γίνουν από κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ακόμη και σε οργανισμούς οι οποίοι για πρώτη φορά θα δεχθούν «τις επισκέψεις» των δικαστών του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ένας εκ των βουλευτών της Επιτροπής το επίμαχο πρόγραμμα «είναι ένα πανόραμα εκτεταμένων ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε τεράστιο εύρος αντικειμένων».

Μάλιστα, για πρώτη φορά θα ελεγχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Ως προς αυτό ο κ. Σαρμάς αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόκειται βάσει των Συνθηκών στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών, με αποτέλεσμα η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα να μην ελέγχεται από δημόσιο φορέα εξωτερικού ελέγχου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ