Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Ευβοίας, ενώ λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 να εκκενωθούν και οι οικισμοί Κουρκουλοί και Σκεπαστή. Συνολικά έχουν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα 10 χωριά και οικισμοί, ενώ πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι κάτοικοί τους κατευθύνθηκαν είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε σε ξενοδοχεία.

Επί τόπου επιχειρούν  95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» υπογράμμισε μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

Με βάση τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου έγινε μία ανακατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των υπολοίπων μέσων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως τα χωματουργικά μηχανήματα και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου είναι δυνατόν να συγκρατηθεί η ορμή της φωτιάς έτσι ώστε με το πρώτο φως της μέρας και με τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

«Είναι ανάγκη με το πρώτο φως της μέρας να διατεθούν εναέρια μέσα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρίσιμα σημεία της φωτιάς» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Λίμνης κ. Λιάσκος.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα.

«Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη:

Ο πύρινος όλεθρος τίναξε στον αέρα το δίκτυο ηλεκτροδότησης – Τα σχέδια για να αποφευχθεί το μπλακάουτ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Συνεχίζεται η καταστροφή – Όλες οι ελπίδες στα εναέρια μέσα

Ποιες αλυσίδες πολυτελείας ετοιμάζουν απόβαση στην Ελλάδα