Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας για τα δίκτυα 5G και με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την αποφυγή περιττής ταλαιπωρίας για τους πολίτες, η κυβέρνηση ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία που ρυθμίζει τεχνικά θέματα για συχνότητες που σήμερα χρησιμοποιούνται από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, η νομοθετική ρύθμιση αφορά συχνότητες της περιοχής των 700 MHz που θα αποδοθούν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για ανάπτυξη υπηρεσιών 5G μέσω σχετικού διαγωνισμού εντός του 2021,  σε συνέχεια αντίστοιχης διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2020 για τις συχνότητες των 3,5 GHz.

Ενόψει αυτής της διαδικασίας και προκειμένου οι πολίτες να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να προμηθευτούν νέους αποκωδικοποιητές ή νέους τηλεοπτικούς δέκτες, η τροπολογία προβλέπει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να συνεχίζουν να εκπέμπουν σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μετά και την 1η Ιανουαρίου 2022, μόνο εφόσον -σε ελάχιστες περιοχές- δεν υπάρχει τεχνικά εφικτός τρόπος για μετάδοση σήματος σε υψηλή ευκρίνεια.

Με αυτή τη ρύθμιση αποφεύγονται: α) η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών οι οποίοι θα ήταν υποχρεωμένοι να προμηθευτούν νέους τηλεοπτικούς δέκτες ή αποκωδικοποιητές για να συνεχίσουν να βλέπουν το προγράμματα της ΕΡΤ και των σταθμών μέσω της DIGEA, β) η πραγματοποίηση μη παραγωγικών επενδύσεων από την ΕΡΤ και την DIGEA για προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες μετάδοσης, γ) η δημιουργία δικτύου μετάδοσης που ως επί το πλείστον θα παρέμενε ανενεργό.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης, χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των παρόχων προς το ελληνικό κράτος. Αποτελεί υποχρέωσή της Πολιτείας να προστατεύει τους πολίτες από αδικαιολόγητα έξοδα και άσκοπη ταλαιπωρία για να μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τηλεόραση ακριβώς όπως και σήμερα.