Σε δύο θεμελιώδεις και ουσιαστικές ποιοτικές διαφορές που θα φέρει το επόμενο διάστημα η ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ εστίασε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος στο πλαίσιο χαιρετισμού στο 13ο Mobile Connected World (MCW) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, στην Αθήνα (Divani Caravel).

Ειδικότερα, ο κ. Στεφανόπουλος επιβεβαίωσε πως η χώρα μας μεταβαίνει -μέσα στο 2024- στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης κινητών δικτύων, στην προηγμένη γενιά του 5G. Το λεγόμενο 5G Stand Alone (ή 5G SA), δεν θα εξασφαλίζει μόνο υψηλότερες ταχύτητες, αλλά εγγυάται αδιάλειπτη ποιότητα υπηρεσίας (SLA) μετουσιώνοντας στην πράξη την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα πολλαπλών συσκευών (massive IOT), την υψηλή ευρυζωνικότητα και την οικοδόμηση του ‘Gigabit Society’, την υψηλή αξιοπιστία στην παροχή υπηρεσίας λόγω του μηδενικού σχεδόν latency. To 5G Enhanced θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη πληθώρας τεχνολογικών καινοτομιών και τη λύση για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση.

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε μια νέα υπηρεσία αξία που εξελίσσεται και αλλάζει την ταυτότητα των τηλεπικοινωνιών. Το GSMA Open Gateway, την πρωτοβουλία της βιομηχανίας για ένα εξελιγμένο ψηφιακό οικοσύστημα, μια ανοιχτή παγκόσμια πλατφόρμα διεπαφών (API), πάνω στην οποία αναπτύσσονται λύσεις και εφαρμογές οι οποίες είναι αυτόματα λειτουργικές σε όλα τα δίκτυα που συνεργάζονται στο Gateway. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που αναδεικνύει την αλλαγή που υφίστανται τα δίκτυα 5G και τη στρατηγική της βιομηχανίας για διαλειτουργικότητα σχεδιασμένη να παρέχει καθολική πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 10-12 καλύτερων χωρών με πληθυσμιακή κάλυψη 5G που φτάνει στο 90%, ωστόσο δεν είναι αυτό το ζητούμενο, τα δίκτυα εξελίσσονται. Ωστόσο, για πρώτη φορά έχουμε επίσημη έκθεση της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2023 Report on the state of the Digital Decade) για τις επιδόσεις των χωρών της ΕΕ όσον φορά στην ψηφιακή μετάβαση με έμφαση στη συνδεσιμότητα (connectivity) και πρέπει να αξιολογήσουμε ποια είναι τα απαραίτητα επόμενα βήματα ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους και να ανταποκριθεί στα σύγχρονα ψηφιακά δρώμενα, αλλάζοντας θέση στην Ευρώπη και βελτιώνοντας τις επιδόσεις της στους δείκτες Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI)», ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης των θετικών βημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο ταχύτερης αδειοδότησης δικτύων (από 2 έτη σε 5-12 μήνες) και ψηφιακών επιτευγμάτων (π.χ. ψηφιακή ταυτότητα πολίτη) και υπογράμμισε την ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή ομαλότητα και τις προδιαγραφές ιδιαίτερα όσον αφορά στο σχεδιασμό των δικτύων και την εναρμόνιση των ορίων Η/Α. Σημείωσε την αξία των συνεργασιών, κυρίως σε θεσμικό επίπεδο, και την ανάγκη να αλλάξει ποιοτικά ο τρόπος συνεργασίας, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε επιτυχώς στις προκλήσεις του μέλλοντος, στη βάση αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών υποδομών που θα δημιουργούν αξία για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.