Η Nokia σχεδιάζει να περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 16% του εργατικού δυναμικού της, καθώς οι μειωμένες επενδύσεις σε υποδομές κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς παρόχους επιβαρύνουν την εταιρεία.

Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση των δαπανών προσωπικού κατά 10% έως 15% και αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 400 εκατ. ευρώ (421 εκατ. δολάρια) το επόμενο έτος και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ το 2025, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρεία δικτύων κινητής τηλεφωνίας με έδρα το Έσπου της Φινλανδίας.

Οι κατασκευαστές εξοπλισμού 5G αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και προσαρμόζουν τα αποθέματά τους. Η σουηδική  Ericsson  ανακοίνωσε απογοητευτικές προοπτικές αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η αδυναμία της αγοράς θα συνεχιστεί στο τέταρτο τρίμηνο και μετά.

Η Nokia ανακοίνωσε επίσης ασθενέστερα από τα αναμενόμενα κέρδη και δήλωσε ότι η ύφεση στην αγορά δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα είναι βαθύτερη από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 424 εκατ. ευρώ (467 εκατ. δολάρια) το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση. Αυτό συγκρίνεται με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 545,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Η Nokia μείωσε την πρόβλεψή της για τη συνολική αγορά, αναμένοντας πτώση 9% για την αγορά δικτύων κινητής τηλεφωνίας συνολικά το 2023. Προηγουμένως ανέμενε μείωση 2%.

«Οι καθαρές πωλήσεις των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 19%, καθώς είδαμε κάποια συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης του 5G στην Ινδία, γεγονός που σήμαινε ότι η ανάπτυξη εκεί δεν ήταν πλέον επαρκής για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στη Βόρεια Αμερική», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Πέκκα Λούντμαρκ στην ανακοίνωση.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 5 σεντς, λιγότερα από τα 7 σεντς που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Ο Λούντμαρκ δήλωσε ότι η Nokia βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το κατώτερο όριο του στόχου της για τις καθαρές πωλήσεις για το έτος και το μέσο επίπεδο του συγκρίσιμου λειτουργικού περιθωρίου κέρδους της. Προηγουμένως είχε δώσει μια ζοφερή εικόνα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η εταιρεία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2023 τον Ιούλιο.

Η Nokia διατήρησε την πρόβλεψή της για τις ετήσιες πωλήσεις στα 23,2 έως 24,6 δισ. ευρώ, με συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο σε ένα εύρος 11,5% έως 13%.

Διαβάστε ακόμη:

Τα γαμοπίλαφα της Νέας Υόρκης, ο λάκων υπουργός και τα χτυποκάρδια των servicers, το «beef» του Μαξίμου για το ΤΧΣ και ο Βακάκης στα κεραμίδια

Το πλάνο ανάπτυξης της Jumbo εν μέσω αναταράξεων και τα μελλοντικά μερίσματα

Θ. Καρυπίδης: Νέος πλειστηριασμός για τα… απόνερα από το «κανόνι» των «Super Market Καρυπίδη» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ