Με τους νέους περιορισμούς και χωρίς μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, η εστίαση αναγκάζεται για μία ακόμα φορά να δώσει μάχη επιβίωσης. Αυτό αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) αναφορικά με τα νέα μέτρα που ισχύουν στον κλάδο και τις προτάσεις της για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Καθώς εισερχόμαστε πλέον στο τρίτο έτος μιας πρωτοφανούς κρίσης, που έχει συντριπτικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η εστίαση εξακολουθεί –από την πρώτη στιγμή– να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και παρότι είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, παρενέβη άμεσα και στοχευμένα, με μέτρα που εν πολλοίς κράτησαν όρθιες τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, είναι επίσης γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες, ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, «ο κλάδος βρίσκεται σε κενό μέτρων στήριξης, μολονότι εξακολουθούν να ισχύουν αρκετοί περιορισμοί στη λειτουργία του και ενώ οι τεράστιες ανατιμήσεις, ιδιαίτερα στο κόστος της ενέργειας, εκτινάσσουν το κόστος λειτουργίας την ώρα που τα έσοδα παραμένουν μειωμένα».

Ιδιαίτερα μετά τα τελευταία μέτρα για τον περιορισμό διασποράς της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον», συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι ξεκάθαρο ότι η εστίαση πλήττεται για μία ακόμα φορά άμεσα και μάλιστα σε μία περίοδο που παραδοσιακά σημειώνεται ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου των επιχειρήσεων μας κάθε χρόνο. «Το γεγονός δε ότι οι νέες ανακοινώσεις έγιναν αιφνιδιαστικά και ότι, για μία ακόμα φορά, η σχετική Υπουργική Απόφαση έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις τις οποίες οι επιχειρήσεις ανακάλυψαν αφότου τα μέτρα είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή (όπως η εκ νέου υποχρέωση συγκεκριμένων αποστάσεων, που οδηγεί ξανά σε μείωση της δυναμικότητας των επιχειρήσεων), προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους επαγγελματίες. Με αυτούς τους νέους περιορισμούς και χωρίς μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, η εστίαση αναγκάζεται για μία ακόμα φορά να δώσει μάχη επιβίωσης».

Ποια μέτρα προτείνει η ΕΠΟΕΣ

Μείωση των ενοικίων κατά 50% για διάστημα τριών (3) μηνών, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2022, είτε με σχετική νομοθετική ρύθμιση είτε με την μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις.

Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κατ’ εφαρμογή της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για μείωση εντός της τετραετίας, αρχικά στο 6% για διάστημα ενός έτους, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 (όπως έχουν προ πολλού κάνει οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις), και εν συνεχεία στο 11%, όπως προέβλεπε η δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Καφέ.

Άμεση εφαρμογή των εξαγγελίων (που έως τώρα παραμένουν… εξαγγελίες) για στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τη δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Μετάθεση της έναρξης εφαρμογής της ειδικής εισφοράς για τα πλαστικά μιας χρήσης κατά ένα (1) έτος, για την 1η Ιανουαρίου 2023 αντί της 1ης Ιανουαρίου 2022 που έχει σχεδιαστεί, καθώς η συγκυρία εφαρμογής είναι εξαιρετικά αρνητική και θα προκαλέσει προβλήματα που αναιρούν τον ίδιο το χαρακτήρα του μέτρου.

«Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε εκτιμούμε ότι παρέχουν ένα στοιχειώδες «πακέτο» στήριξης που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις εστίασης να αντεπεξέλθουν στην δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας, όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας αλλά και λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων (ενέργεια, πρώτες ύλες, συσκευασία)», τονίζεται.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι αφενός λάθος και αφετέρου άδικο η πλημμελής εφαρμογή ελέγχων το προηγούμενο διάστημα για την τήρηση των μέτρων να οδηγεί σε οριζόντιους, πρόσθετους περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, «τιμωρώντας» και τους συνεπείς επαγγελματίες, οι οποίοι δοκιμάζονται εντονότατα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Την Παραμονή του Νέου Έτους, έστω και στο παρά… ένα του 2022, πρέπει να δοθεί έμπρακτη στήριξη που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε πως ο κλάδος της εστίασης, ως κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα, θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΠΟΕΣ.

Διαβάστε ακόμα:

Κικίλιας: Η ασφάλεια προαπαιτούμενο για να πάει καλά ο τουρισμός και το 2022

Εφορία: Οδηγός για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας άτοκα ή με επιτόκιο και περισσότερες δόσεις

Ερντογάν προς Τούρκους: Κρατήστε τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα