Ελλάδα

Facebook: Γιατί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συνιστά προσοχή στις αναρτήσεις

  • newsroom


Μετά τη διαρροή δεδομένων από το Facebook

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μετά τη διαρροή αρχείων 533 εκατ. ατόμων από το Facebook, εκ των οποίων πάνω από 600.000 από την Ελλάδα, συνιστά σε όσους διατηρούν προφίλ στα social media να περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι «ένα σύνολο δεδομένων (dataset), τα οποία φαίνεται ότι προέρχονται από το Facebook, εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα hacking το Σ/Κ και περιέχει αρχεία 533 εκατ. ατόμων και ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι χρήστες από την ΕΕ ενώ πάνω από 600.000 από την Ελλάδα».

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η εν λόγω διαρροή συνέβη μεταξύ Ιουνίου 2017 και Απριλίου 2018 όταν το Facebook διόρθωσε ευπάθεια στη λειτουργικότητα αναζήτησης τηλεφώνου.

«Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η εξόρυξη πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) στις 25/5/2018, και για τον λόγο αυτόν το Facebook δεν γνωστοποίησε το περιστατικό ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων βάσει του άρθρου 33 ΓΚΠΔ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζεται επίσης «η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας, που αποτελεί την επικεφαλής εποπτική αρχή, έχει εκκινήσει διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες συνεργασίας των αρχών προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση όταν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή συνιστά, σε όσους διατηρούν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να περιορίζουν τις πληροφορίες που διαμοιράζονται δημοσίως σε αυτά».

Διαβάστε ακόμα

Πειραιώς: Πρόσω ολοταχώς για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της – Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση της ΑΜΚ

Με «βούλα» ΣτΕ ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ στη Lamda

«Στροφή» στα online τυχερά παιχνίδια – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Απόρρητο Απόρρητο