Με μέσες τιμές που προσεγγίζουν τα 6.200 ευρώ ανά τ.μ. για τα πιο καινούρια σπίτια έως 5 ετών το Παλαιό Ψυχικό διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην Αθήνα όσον αφορά τις πιο ακριβές περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας, ενώ στο κέντρο την πρωτοκαθεδρία διατηρεί το Κολωνάκι όπου η μέση τιμή για τα παλιά σπίτια που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των διαμερισμάτων είναι στις 4.000 ευρώ.

Τα νούμερα από το κτηματομεσιτικό δίκτυο της REMAX Ελλάς, το γνωστό κτηματομεσιτικό δίκτυο με 73 γραφεία και πάνω από 1.000 συμβούλους βασίζονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου, επομένως αφορούν πραγματικές συναλλαγές. Σε συνολικά 60 περιοχές της Αττικής καταγράφηκε αύξηση 11,2% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 για μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών, ενώ για ηλικίας άνω των 5 ετών το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 12,1%. Η μέση τιμή σε όλη την Αθήνα, τα προάστια και τον Πειραιά διαμορφώνεται στα 2.869 ευρώ ανά τ.μ. για τα πιο νέα σπίτια έως 5 ετών και στα 1.910 ευρώ ανά τ.μ. για τα παλιά που είναι και πολύ περισσότερα.

Οι τιμές ανά περιοχή

Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας η εταιρεία κατέγραψε, με βάση τις αγοραπωλησίες που έγιναν το 2021, μία μέση τιμή στα 3.125 ευρώ ανά τ.μ. για το κέντρο στα πιο νέα ακίνητα έως 5 ετών και στα 2.000 ευρώ για τα σπίτια άνω των 5 ετών. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πιο καινούρια ακίνητα, στην περιοχή του Χίλτον καταγράφηκαν τιμές κοντά στα 5.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ψηλά είναι και ο Λυκαβηττός με 4.200 ευρώ. Στα παλιότερα διαμερίσματα την πρωτοκαθεδρία έχει, όπως είναι εύλογο το Κολωνάκι, ενώ τιμές κοντά στο… χιλιάρικο καταγράφηκαν, με βάση πάντα τις συναλλαγές, στα Πατήσια. Κατά τα άλλα σε όλες τις περιοχές του κέντρου και στην άλλοτε πιο φθηνή Κυψέλη, τα νούμερα έχουν ανέβει πάνω από 1.350 ευρώ ανά τ.μ. για τα παλιά διαμερίσματα.

Στα βόρεια προάστια και δή για τις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο Φιλοθέη και Παλαιό Ψυχικό έχουν τιμές στα πιο καινούρια σπίτια από τις 5.700 έως τις 6.125 ευρώ ανά τ.μ., νούμερα που πέφτουν κοντά στις 4.700 ευρώ ανά τ.μ. για τη Φιλοθέη και στα 3850 ευρώ ανά τ.μ. για το Ψυχικό. Στην Εκάλη οι τιμές στα (λίγα) νέα σπίτια έως 5 ετών έχουν ανέβει στις 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και στις 2.500 ευρώ ανά τ.μ. στα παλιότερα, ενώ στην Κηφισιά διατηρούνται επίσης ψηλά με ένα εύρος από τα 3.150 ευρώ ανά τ.μ. για τα παλιά έως τις 4.500 ευρώ ανά τ.μ. ως μέση τιμή για τα πιο νέα. Στις πολύ δημοφιλείς περιοχής του Χαλανδρίου, της Αγίας Παρασκευής και του Αμαρουσίου οι τιμές για τα πιο νέα σπίτια, εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές είναι από 2.900 έως 3.050 ευρώ ανά τ.μ. με τα πιο ακριβά σπίτια να αφορούν το Χαλάνδρι πιθανότατα λόγω και των χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει με πολύ καλή αγορά αλλά και μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό).

Πολύ ψηλά είναι τα νούμερα στα πολύ δημοφιλή νότια προάστια με τη Γλυφάδα να σημειώνει τις υψηλότερες τιμές τόσο στα νέα έως 5 ετών όσο και στα παλιά: Ειδικότερα, με βάση τις αγοραπωλησίες που έγιναν μέσω του δικτύου για τα νέα σπίτια η μέση τιμή ήταν στις 5.600 ευρώ ανά τ.μ. και για τα παλιά στις 3.300 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Βούλα τα αντίστοιχα νούμερα ήταν στις 4.750 ευρώ ανά τ.μ. και 2.800 ευρώ, ενώ στο Ελληνικό που βρίσκεται στο επίκεντρο σταθερά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα εύρος από 2.400 ευρώ ανά τ.μ. για τα παλιά έως 3.550 ευρώ ανά τ.μ. για τα παλιά. Πάντως για τις συγκεκριμένες περιοχές των νοτίων και για μοναδικές κατασκευές που μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και πισίνες στα μπαλκόνια οι τιμές είναι πενταψήφιες σε πολλές περιπτώσεις, πάνω από τις 10.000 ευρώ ανά τ.μ..

Τα δυτικά προάστια φιλοξενούν τη μοναδική περιοχή, όπου με βάση τα στοιχεία της RE/MAX, οι τιμές στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν κάτω του «ψυχολογικού» ορίου των 1.000 ευρώ, φθάνοντας για τα παλιά σπίτια στα 900 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τα πιο νέα ανεβαίνουν στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ.. Η πιο ακριβή περιοχή των δυτικών προαστίων είναι το Χαϊδάρι με τα καινούρια σπίτια να κοστίζουν στα πέριξ των 2.600 ευρώ ανά τ.μ..

Στον Πειραιά και τα πέριξ αυτού τα υψηλότερα νούμερα καταγράφονται στην Πειραϊκή όπου για τα πιο καινούρια διαμερίσματα οι αξίες είναι στις 5.250 ευρώ ανά τ.μ. και για τα παλιότερα στις 4.500 ευρώ ανά τ.μ.. Φρεαττύδα και Καστέλλα συμβαδίζουν με τις αξίες για τα πιο νέα διαμερίσματα να είναι κοντά στις 4.250 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η Φρεαττύδα ξεφεύγει πιο πολύ στα παλιά με νούμερα κοντά στις 4.000 ευρώ ανά τ.μ..

Οι τάσεις

Τρεις μήνες από την αρχή του 2022 και ένα μήνα και κάτι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κτηματαγορά συνεχίζει να εμφανίζει αναπτυξιακή πορεία, «ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πολεμικές συγκρούσεις και ποιες θα είναι οι νέες επιπτώσεις στην παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του real estate. Οι εξελίξεις του πολέμου φέρνουν στο προσκήνιο την πιθανότητα του ρίσκου για την παγκόσμια και ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας εύλογος προβληματισμός γύρω από την πορεία της αγοράς ακινήτων. Oι οικονομικές συνέπειες του πολέμου άλλωστε είναι ήδη ορατές στην Ελλάδα, με τις αντίστοιχες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και βασικών προϊόντων να πλήττουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Ωστόσο, τα μηνύματα για την επόμενη μέρα του real estate είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά καθώς:

  • Η ζήτηση και οι τιμές πώλησης εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά ανόδου
  • Οι τράπεζες ανοίγουν περισσότερο την κάνουλα των στεγαστικών δανείων
  • Η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει σταθερά εγχώριους και ξένους επενδυτές με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την απόκτηση της Golden Visa
  • Oι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας δημιουργούν νέες ανάγκες, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ψηφιακών «νομάδων»
  • Ο ζεστός καιρός, η φιλόξενη κουλτούρα, η ιστορία και οι ομορφιές της χώρας μας τραβούν το ενδιαφέρον ανθρώπων του εξωτερικού για αγορά εξοχικής κατοικίας αλλά και για μόνιμη κατοικία, όπως συμβαίνει με τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους που επιλέγουν τον «παράδεισο» της Ελλάδας για το σπίτι τους μετά τη σύνταξη
  • Η πανδημία δείχνει να βρίσκεται σε φάση εξομάλυνσης παρά τις συγκυριακές εξάρσεις που παρουσιάζει
  • Το γενικότερο οικονομικό κλίμα βελτιώνεται

Όλα τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν τη διάθεση και τη δυνατότητα των Ελλήνων για αγορά κατοικίας, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η αγορά του Real Estate δείχνει ανθεκτικότητα σε σύγκριση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί το πλέον ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο».

Διαβάστε ακόμα:

«Η πόλη των 15 λεπτών»: Αυτό είναι το νέο μοντέλο που υπόσχεται να αλλάξει τις ζωές μας

Απρίλιος: Ο μήνας του ράλι για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Σε πλειστηριασμό οι μεζονέτες του Βωβού στη Νέα Ερυθραία – Ποιο είναι το τίμημα (pic)