Τους νέους ορίζοντες που ανοίγουν για τη Δημόσια Υγεία με την χρήση της τεχνολογίας και δη της Τεχνητής Νοημοσύνης συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και Παιδείας αλλά και επιστήμονες της Υγείας, κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου Υγείας που διοργάνωσε το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα.

Μητσοτάκης: Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο πάνελ που συντόνισε ο διευθυντής του Πρώτου Θέματος, Μπάμπης Κούτρας, με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας» στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

Δείτε βίντεο, η άφιξη του πρωθυπουργού στο συνέδριο και η υποδοχή του από τον εκδότη του Πρώτου Θέματος, κ. Αναστάσιο Καραμήτσο:

 

Κυριάκος Μητσοτάκης, Τότα Καρλατήρα, Τάσος Καραμήτσος

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις εγκάλεσε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», ενώ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Κληθείς να σχολιάσει το διακύβευμα των Ευρωεκλογών σε σχέση με την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ψηφίζουμε όμως ταυτόχρονα για το πως η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες», δηλαδή «για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες, στο ευρωκοινοβούλιο και σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως το σύστημα Υγείας της χώρας μας κουβαλά πολλές παθογένειες του παρελθόντος όπως ελλείψεις προσωπικού. «Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας» σημείωσε. Παράλληλα έκανε αναφορά σε περιστατικά όπου ασθενείς δεν έχουν κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας τονίζοντας πως τέτοιες περιπτώσεις πρέπει πρώτα και κύρια να αντιμετωπιστούν. Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας σημείωσε πως «έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βελτιώσουμε υποδομές και να διορθώσουμε ελλείψεις που αφορούν το προσωπικό». Στην συνέχεια αποκάλυψε πως «έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Δασκαλάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία

Ακολούθως ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, επισήμανε, κατ’ αρχήν, ότι «δεν θεωρώ πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ποτέ το γιατρό. Θα είναι συμπληρωματική του γιατρού και δεν θα αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία, όπως όλοι παρατηρούμε καθημερινά από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, σε βαθμό που μας εντυπωσιάζει. Τι έχει αλλάξει; Η ΤΝ είναι ένα ευρύ πεδίο, με μεγάλη ιστορία. Αυτό που άλλαξε την τελευταία δεκαετία, είναι ότι κατάφερε να ξεκλειδώσει το περιεχόμενο από τύπους δεδομένων που προηγουμένως δεν μπορούσε να κατανοήσει. Όπως πχ οι εικόνες, κείμενα γραμμένα σε φυσική γλώσσα κ.λπ.», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναφέρθηκε στο έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, της οποίας ο ίδιος προΐσταται, ως πρόεδρος. Συγκεκριμένα, ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας και πανεπιστημιακός καθηγητής εξήγησε ότι «η επιτροπή μας επεξεργάζεται σχέδια αξιοποίησης και ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα. Σαφώς δίνουμε προτεραιότητα στον κλάδο της υγείας, αλλά δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτόν. Έχουμε πρωτοβουλίες επίσης για την ανάπτυξη ενός ολόκληρου ‘οικοσυστήματος’ ανάπτυξης της ΤΝ στην Ελλάδα, για το νομοθετικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να βαδίσουμε ομαλά στη νέα εποχή. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα έθνος πρωτοποριακό στο πώς συλλέγει δεδομένα, ποια είναι αυτά τα δεδομένα και πώς γίνεται η ηθική διαχείρισή τους».

Μπλέτσας: Προσπαθούμε να φέρουμε στην Ελλάδα κάποια από τα διαγνωστικά του ΜΙΤ

Από την πλευρά του ο Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας σημείωσε πως «το 2019 με είχε φωνάξει ο τότε Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με είχε ρωτήσει «εάν θα έκανες ένα έργο στην Ελλάδα ποιο θα ήταν». Του είχα απαντήσει «οι ψηφιακοί φάκελοι υγείας», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται από το 2017 από τους δερματολόγους για την ανίχνευση του μελανώματος. Μπορεί να βρει καλή απόκριση και σε άλλους τομείς, όπως στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

«Έχουμε κάνει προσπάθειες στην Ελλάδα να φέρουμε κάποια από τα διαγνωστικά που έχουμε στο ΜΙΤ», σημείωσε ο κ. Μπλέτσας, δίνοντας το παράδειγμα μιας γυναίκας στην Αμερική που νόσησε και στη διάγνωση βοήθησε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης. Είχε έναν όγκο πολύ μικρό που ο γιατρός δεν μπορούσε να δει, ωστόσο το μοντέλο το είδε.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΜΙΤ θα μπορούσε η επιστημονική κοινότητα να βγάλει μια οδηγία για τον καρκίνο του μαστού βάσει της οποίας ο προληπτικός έλεγχος να γίνεται ανά δύο χρόνια και όχι κάθε έτος, με σκοπό να «γλιτώνουν» οι γυναίκες ακτινοβολία. «Μπορεί να γίνει εάν έχουμε εργαλείο που εξατομικευμένα μας λέει πότε να έρθει η γυναίκα για εξέταση», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαταράξει τη σχέση ασθενούς – γιατρού και ο ασθενής να εμπιστεύεται το διαδίκτυο, ο κ. Μπλέτσας ανέφερε ότι η σημερινή Τεχνητή Νοημοσύνη, αντίθετα με τις προηγούμενες μορφές, βασίζεται στην Υπολογιστική Στατιστική, «επομένως δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι ότι αυτό που θα μας πει η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σωστό. Επομένως δεν μπορούμε να βγάλουμε τον γιατρό από τη μέση». Το δύσκολο, όπως είπε, είναι να ξεχωρίσει κανείς την πληροφορία από τον θόρυβο, και «είναι κάτι για το οποίο θα χρειαστεί ενημέρωση».

Διάβαστε ακόμη 

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ στο α’ τετράμηνο

Ακρίβεια: Πάτησαν φρένο οι αυξήσεις στα τρόφιμα το 2024

Ο επόμενος καφές που θα πιείτε μπορεί να είναι «συνθετικός»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ