Ελλάδα

Εικόνες αποκάλυψης στην Εύβοια: Υπεράνθρωπες προσπάθειες από πυροσβέστες και κατοίκους – Κάηκαν σπίτια (pics)

  • newsroom


Πυροσβέστες και κάτοικοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις κατοικίες - Χαρδαλιάς: Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια

Απίστευτες εικόνες εκτυλίσσονται στη Βόρεια Εύβοια, όπου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα, με τη φωτιά να έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια, ενώ τα χωριά εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο, με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους που έχουν μείνει πίσω να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις κατοικίες.

Μεγάλη αναζωπύρωση στις Γούβες, που βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Νωρίτερα πυροσβέστες και κάτοικοι κατάφεραν να ανακόψουν την πυρκαγιά στο Πευκί, όπου δινόταν μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ενώ η φωτιά κύκλωσε και τον οικισμό Καστρί, όπου κάηκαν σπίτια. Την ίδια ώρα ηλικιωμένοι μεταφέρονται με κάθε μέσο στο φέρυ μποτ που περιμένει στην παραλία. Μάλιστα άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που δεν μπορούν να περπατήσουν μετάφερονται ακόμα και σε κρεβάτια.

Αυτή την ώρα η πύρινη λαίλαπα κινείται προς το Ασμήνι την ώρα που η εικόνα στο Πευκί και τις Γούβες είναι λίγο καλύτερη.

Ένα άλλο πύρινο μέτωπο συνεχίζει την καταστροφική του πορεία προς το Καντήλιο Όρος, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθεί σε πυκνό πευκοδάσος, απειλώντας και πάλι τα Καλύβια, το Τρούπι και το Σπαθάρι. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, οι φλόγες κατευθύνονται στα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο.

Νωρίτερα με νέο μήνυμα από το 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης εκτός από το Γερακιού και για το Πευκί, το Αρτεμίσιο και τις Γούβες με κατεύθυνση την Ιστιαία. Δραματική έκκληση κάνουν για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως εναέριων, οι κάτοικοι.

“Η πυρκαγιά έχει φτάσει στον κάμπο της Ιστιαίας στα Νότια όρια, αφού κατέκαψε τα ημιορεινά” είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, ανέφερε διεξοδικά τις περιοχές που έχουν αμεσότερη ανάγκη, ενημέρωσε ότι επιχειρούν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά δεν επαρκούν και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι πολίτες είναι ασφαλείς. Με εντολή λιμενάρχη δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί με τα φέρυ μποτ από Αρκίτσα προς Αιδηψό κανένας πολίτης παρά μόνο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην κατάσβεση.

Ειδικά οχήματα από την Περιφέρεια Αττικής

Συνολικά 7 μεγάλες υδροφόρες και 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, αποστέλλει στην Εύβοια η Περιφέρεια Αττικής, για να συνδράμουν στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Είμαστε αλληλέγγυοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στους συμπολίτες μας κατοίκους της Ευβοίας που δοκιμάζονται σκληρά από τον πύρινο εφιάλτη» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ομολόγου του Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού.

Η αποστολή τους, έχει ξεκινήσει και σύντονα θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αξιοποιηθούν όπου κρίνεται αναγκαίο στις φλεγόμενες περιοχές της Εύβοιας.

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την πανδημία το φθινόπωρο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιες χώρες δίνουν τα πιο ψηλά μπόνους στους χρυσούς ολυμπιονίκες (λίστα)

Νέο θεσμικό πλαίσιο για πρόωρες συντάξεις: Πώς διαμορφώνονται τα όρια ηλικίας