Ελλάδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι θα ισχύσει – Ποιοι εξαιρούνται, τα πρόστιμα και οι προθεσμίες

  • newsroom


Σήμερα στις 10.30 το πρωί το πλήρες πλαίσιο του νέου μέτρου από τον υπουργό Υγείας - Κανένας σχεδιασμός προς στιγμήν για επέκταση της υποχρεωτικότητας, ξεκαθάρισε εχθές ο πρωθυπουργός

Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά τη υπερψήφιση χθες της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου.

Το κλίμα ικανοποίησης που αποπνέει το κυβερνητικό επιτελείο, μετά και τη χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής εδράζεται όχι μόνο στην ανάδειξη της «υπεύθυνης στάσης» της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία (διατηρώντας το διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις), αλλά κυρίως στο γεγονός ότι φαίνεται να ανταποκρίνονται άμεσα στο νέο μέτρο οι ίδιοι οι πολίτες, εκείνοι δηλαδή που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που υπόκειται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Όπως γνωστοποίησε, άλλωστε, χθες ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, «πριν ανακοινώσουμε το μέτρο του αναγκαίου εμβολιασμού ο ημερήσιος ρυθμός των νέων ραντεβού για τις ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000. Από τότε που ανακοινώσαμε το μέτρο, έχουν κλειστεί σχεδόν 20.000 ραντεβού. Δηλαδή κλείστηκαν σχεδόν 10 φορές περισσότερα», με τους αριθμούς να αποτυπώνουν μια πρώτη, κοινωνική διάθεση υπέρ του μέτρου.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας στους δύο πολίτες άνω των 60 ετών εκτιμάται ότι θα εμβολιαστεί τελικά, με βάση τις αναλύσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πεποίθηση που εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός ενεργοποίησε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Καμία επέκταση

Προσώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα αριθμητικά δεδομένα από τη λίστα των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (60 ετών και άνω) που θα προγραμματιστούν τις επόμενες ημέρες, με τον Πρωθυπουργό, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», αφού η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στον εμβολιασμό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρουσιάζει υψηλή ζήτηση για νοσηλεία, πιέζοντας ασφυκτικά το ΕΣΥ.

Τέλος στο lockdown

Ως αποτέλεσμα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουμε γενικό lockdown» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάποια στιγμή στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβεύονται οι υπεύθυνοι και οι σοβαροί». Μεταφέροντας, ακόμη, τα κριτήρια λήψης της σχετικής απόφασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «οι 95% που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών και η απόφαση για την υποχρεωτικότητα δεν πάρθηκε εύκολα από την κυβέρνηση», ενώ απάντησε για το διοικητικό πρόστιμο ότι «το ερώτημα είναι αν θέλουμε να σώσουμε ζωές και αν αυτές οι περίπου 3.000 ζωές, που θα σωθούν με αυτό το μέτρο, κοστίζουν 100 ευρώ».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr