Ελλάδα

Υπόλοιπο άδειας: Τι ισχύει για όσους βρίσκονται σε αναστολή

  • newsroom


Ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας - Το επίδομα αδείας και η μεταφορά του δεν επηρεάζει τα δικαιώματα του 2021

Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 μπορούν να πάρουν το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020 λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ότι κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί ετήσιας άδειας, το σύνολο ή το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας έτους 2020 των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα από Μάρτιο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2020, είτε στο σύνολό του, είτε τμηματικά, μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2021.

Ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει τα αντίστοιχα δικαιώματα του έτους 2021.

Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%, συμπληρώνει η ΓΣΕΕ.

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας.

Επίσης διατίθεται online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α., με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται, στον σύνδεσμο.

Τέλος, έχει δημιουργηθεί και νέα online εφαρμογή υπολογισμού αδείας σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη: 

Goldman Sachs: Οι νέες τάσεις στα ξενοδοχεία μετά την πανδημία

Πρεμιέρα για τον αγωγό TAP που φέρνει το αζέρικο αέριο στην Ελλάδα

Bitcoin: Οι προβλέψεις για το 2021 – Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι κίνδυνοι