Με ένα ακόμη πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται από χθες αντιμέτωπη η Αττική, αλλά και αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος» είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές της Αθήνας (Αμπελόκηποι, Περιστέρι, δήμος Υμηττού – Δάφνης) να πέσουν περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε ελάχιστες ώρες, προκαλώντας σκηνές χάους ακόμη και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Ενδεικτικό της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί το γεγονός ότι η Πυροσβεστική είχε δεχθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ τουλάχιστον 1.164 κλήσεις -εκ των οποίων 646 στην Αττική- κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο και κοπές δέντρων, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα τόσο στο λεκανοπέδιο, όπως και στην Εύβοια, τη Χαλκιδική, αλλά και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη Σάμο και την Ικαρία, όπου τα φαινόμενα θα εξελιχθούν με μεγαλύτερη ένταση.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κέρκυρα:

Κυκλοφορία και ΜΜΜ

Η σφοδρότητα του φαινομένου στην Αττική οδήγησε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 03:00 χθες τα ξημερώματα μέχρι τις 06:00 σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ από τη μία μετά τα μεσάνυχτα χθες μέχρι στις 8:00 σήμερα το πρωί, απαγορεύτηκε η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή.

Ωστόσο λίγο μετά τις 6 το πρωί άνοιξαν και ο Κηφισός και η Παραλιακή για τα οχήματα, νωρίτερα από τις 8:00 που ήταν προγραμματισμένο.

Μετρό, Τραμ και λεωφορεία

Ξεκίνησε η λειτουργία του τραμ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, με τους συρμούς να εξέρχονται ήδη από το Αμαξοστάσιο. Κανονικά, επίσης, διεξάγεται η κυκλοφορία του Μετρό στις γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό.

«Στάση» στο Δημόσιο και δικαστήρια

Παράλληλα, κλειστές παραμένουν σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανοιχτές, επίσης, θα παραμείνουν σήμερα όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Αντίθετα, αναστέλλονται για τη σημερινή ημέρα οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Αττικής, με εξαίρεση τις υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Από απόσταση στον ιδιωτικό τομέα

Στον αντίποδα, προαιρετική παραμένει σήμερα η τηλε-εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στο λεκανοπέδιο, μολονότι μια τέτοια εξέλιξη «ενθαρρύνεται» από την κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, καθώς «θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε.

Χωρίς σχολεία

Την ίδια ώρα, κλειστά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών παραμένουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε:

· Αττική (όπως και οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας, ΕΠΑΣ, του ΟΑΕΔ)

· Χαλκιδική

· Εύβοια

· Κέρκυρα

· Σάμο

· Ικαρία

· Ζάκυνθο

· Κεφαλονιά

· Ιθάκη

· στο Δήμο Μεσολογγίου

· σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

· σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κορίνθου (Δήμοι Κορινθίων, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας και Σικυωνίων)

· στο Δήμο Ανατολικής Μάνης

· στο Δήμο Μονεμβασίας

· στο Δήμο Ευρώτα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr