Nέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, να ενημερώνει τους πολίτες από το κέντρο επιχειρήσεων και με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, των συναρμόδιων υπουργών, των σωμάτων ασφαλείας και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης κατά την οποία ελήφθησαν νέες αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν και τη Δευτέρα (6/2) λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τα φαινόμενα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η έξαρση των φαινομένων καθιστά επιτακτική την προσοχή από πλευράς των πολιτών, ιδίως όσων πρόκειται να μετακινηθούν. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει απευθυνθεί ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα, να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους που απαιτείται η φυσική παρουσία να προσέλθουν στην εργασία τους μετά τις 10:00 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής (5/2), η πυροσβεστική δέχθηκε αρκετές κλήσεις για κοπές πεσμένων δέντρων αλλά και για ακινητοποιημένα οχήματα τα οποία δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικά μέσα. Όπου χρειάστηκε, όπως στην περίπτωση των τεσσάρων εγκλωβισμένων σε όχημα στα Βίλια, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μετέφεραν τους επιβαίνοντες σε ασφαλή σημεία και ρυμούλκησαν τα οχήματά τους.

Την ίδια ώρα, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και το σύνολο της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, οι σταθμοί βάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Αττική και σε άλλα σημεία, διαρκώς ενισχύονται με μέσα και προσωπικό, όπως και με οχήματα για ρίψη αλατιού στο οδόστρωμα όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε αναφορά στις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, για τη μη λειτουργία των σχολείων, των δικαστηρίων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

«Τονίζουμε την ανάγκη για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από τα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

Διαβάστε ακόμη 

Τουρισμός: Μπαράζ 5άστερων επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα (pics)

Αχιλλέας Αγγελόπουλος (Κύκνος): Η ιστορική εταιρεία μετασχηματίζεται σε βιομηχανία τροφίμων