Νέα προϊόντα για μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αναζητούν  οι πολίτες σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε στο πλαίσιο του τελευταίου συνεδρίου της ΕΣΔΥ η  Παναγιώτα Ναούμ Συνεργάτης στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

«Οι καταναλωτές ψάχνουν όπως φαίνεται από την έρευνα εναλλακτικά προϊόντα» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Ο κύριος λόγος μετάβασης από τα παραδοσιακά προϊόντα στα νέα με βάση έρευνα που κάναμε σε νέα προϊόντα ήταν η βελτίωση της υγείας» σημείωσε και ανέφερε ότι  χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το θέμα τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό η πληροφόρηση για τις εναλλακτικές λήψης νικοτίνης ώστε να μη θεωρηθεί ότι η αντικατάστασή της είναι πλήρως ασφαλής.»

«Είναι κίνητρο για λιγότερο επιβλαβείς επιλογές η διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση του διαφοροποιημένου κινδύνου» ανέφερε ο Γιώργος Μανιάτης από το ΙΟΒΕ παρουσιάζοντας πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου για το πόσο θετικά μπορεί να λειτουργήσει η διαφορική φορολογία. «Η ειδική φορολογία και η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων αποτελεί εργαλείο για την αντιμετώπιση αρνητικών εξωτερικών επιδράσεων που συνδέονται με την παραγωγή, χρήση ή κατανάλωση ορισμένων προϊόντων (π.χ. ρύπανση, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, κίνδυνοι υγείας και συνακόλουθη επιβάρυνση δημόσιου συστήματος υγείας, κ.ά.) και την επίτευξη σχετικών επιμέρους στόχων πολιτικής, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η προάσπιση της υγείας και ο έλεγχος της δημόσιας δαπάνης υγείας» ανέφερε.  «Στην Ολλανδία η διαφορική φόρου στην κατανάλωση μπύρας κατηύθυνε την κατανάλωση σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ και τη βιομηχανία σε προϊόντα νέα με λιγότερο αλκοόλ. Στα καπνικά στη Σουηδία υπάρχει το θέμα του snus όπου υπήρξε θετικός αντίκτυπος. Στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλα κράτη όπου στηρίζει η φορολογική μεταχείριση την καινοτομία και άλλες στοχεύσεις, εδώ έχει μόνο εισπρακτικό περιεχόμενο» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Να σημειωθεί ότι όπως τονίζεται από το ΙΟΒΕ, οι ειδικοί φόροι μπορούν με τον κατάλληλο σχεδιασμό και χρήση να  και τα έσοδα  την καινοτομία, π.χ. στρέφοντας τη ζήτηση σε λιγότερο επιβλαβή για την υγεία προϊόντα ή σε πιο «πράσινες» λύσεις. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ η διαφορική φορολογία ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών (π.χ. σε σημαντική μείωση ή μετατόπιση της κατανάλωσης), αλλά, συγχρόνως, δύναται να τροφοδοτήσει την τεχνολογική και καινοτομική δραστηριότητα για τη δημιουργία προϊόντων που έχουν μικρότερες αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις, υπό την προϋπόθεση ότι υφίστανται επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου ενδεχόμενης διακίνησης παράνομων (αφορολόγητων) παρόμοιων προϊόντων, ώστε η όποια διαφορετική αντιμετώπιση εισάγεται μέσω της διαφορικής φορολόγησης, να οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα νέα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναφέρθηκε ο Ιωάννης Φαρόπουλος από το υπ. Υγείας.» Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ιδιαίτερα  αυστηρό όπως διαμορφώνεται από την TPD. Υπάρχει τεχνολογική εξέλιξη σε σχέση με τον λεγόμενο τροποποιημένο κίνδυνο. Εφόσον αποδειχτεί κάτι με  επιστημονική τεκμηρίωση θα επιτραπεί η επικοινωνία σε ενήλικους χρτήστες. Επίσης υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση κάθε νέου στοιχείου για τη μειωμένη βλάβη» ανέφερε και προέτρεψε «τους εισαγωγείς και παραγωγούς αντί για οποιαδήποτε αυθαίρετη επικοινωνιακή τακτική περί μειωμένης βλάβη, να υποβάλλουν τα πρϊόντα τους σε επιστημονική αξιολόγηση με βάση το νόμο. Υπάρχει ισχυρό εργαλείο που μπορεί να πει και να αποφανθεί για το μειωμένο κίνδυνο. Απομένει να γίνει και το μητρώο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως υπομητρώο του ΓΕΜΗ» σημείωσε.

Μιλώντας για το πώς μια σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει θέματα εθισμού ο Γιώργος Καλαμίτσης Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα» ανέφερε ότι θα κάποιες ανεξάρτητες αρχές υγείας θα πρέπει να προβούν σε μελέτες ώστε να ξέρει και ο καταναλωτής τι μπορεί να περιμένει από τα νέα προιόντα. «Το κάπνισμα είναι μια εξάρτηση που σκοτώνει το 505 των χρηστών του. Χρειαζόμαστε δεδομένα από αξιόπιστες και ανεξάρτητες αρχές» τόνισε.
Διαβάστε ακόμη

ΔΕΔΔΗΕ: 7,5 εκατ. έξυπνοι μετρητές φέρνουν επανάσταση στη διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας

Ποιος είναι ο 49χρονος σεΐχης που αγόρασε το ακίνητο – φιλέτο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Η αδικία του Απόστολου, το ραντεβού του Σωκράτη, τα ψάρια του Καλλιμάνη και τα ακίνητα του Μυστακίδη