Ελλάδα

ΚΕΕ: Συνεχίζουν τις δράσεις τους για την υποστήριξη των πυρόπληκτων

  • newsroom


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων προς το Επιμελητήριο Ευβοίας για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις, ύψους 40.000 ευρώ

Στην ταχύτητα που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία, τόσο στην εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, όσο και στην κατασκευή έργων που θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, επικεντρώνονται τα επιμελητήρια.

Σε έκτακτη διευρυμένη κοινή συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, υπό τον πρόεδρό της, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και της διοικούσας επιτροπής του Επιμελητηρίου Ευβοίας, την περασμένη Τρίτη στη Χαλκίδα, συζητήθηκε η διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να στηριχθούν οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις και να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, ήταν η εφαρμογή μέτρων διάρκειας 3-5 ετών, η χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων για την ταχύτερη επαναλειτουργία τους, διαγραφή μέρους των οφειλών, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιδότηση ενοικίου των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, παράταση του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ τουλάχιστον για ένα χρόνο, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για το νομό.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων προς το Επιμελητήριο Ευβοίας για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις, ύψους 40.000 ευρώ, ενώ τόνισε την απόφαση της ΚΕΕ για περαιτέρω στήριξη των πληγέντων. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα αιτήματα των πληγέντων και αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων. Επίσης, υπογράμμισε την προσφορά πολλών επιμελητηρίων της χώρας προς τους πυρόπληκτους, τονίζοντας την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ελληνική επιχειρηματικότητα.

«Το σύνολο των ομιλητών στάθηκε στην ταχύτητα που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία, τόσο στην εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, όσο και στην κατασκευή έργων που θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του νησιού» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανός, οι βουλευτές της ΝΔ, Θ. Ζεμπίλης και Σ. Πνευματικός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων συμμετείχαν διά ζώσης ο Β΄ αντιπρόεδρος, Π. Ραβάνης, ο γενικός γραμματέας, Π. Αγνιάδης και ο οικονομικός επόπτης, Γ. Βουτσινάς, ενώ διαδικτυακά ο Α΄ αντιπρόεδρος, Ι. Μασούτης και ο Ε΄ αντιπρόεδρος, Β. Γιαγιάκος. Επίσης, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.

Η περιοδεία του προέδρου της ΚΕΕ στις πυρόπληκτες περιοχές συνεχίζεται, καθώς σήμερα, Παρασκευή, θα επισκεφθεί το Επιμελητήριο Ηλείας (Πύργο), στις 18:00, ενώ το Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021, στις 11:00, το Επιμελητήριο Αρκαδίας (Τρίπολη), στις 14:00 το Επιμελητήριο Μεσσηνίας (Καλαμάτα) και στις 17:00 το Επιμελητήριο Λακωνίας (Γύθειο).

ΕΕΑ: Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης σε πυρόπληκτους της Εύβοιας

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ), συνεχίζοντας την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε πληγέντες, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, παρέδωσε, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στους πυρόπληκτους της Εύβοιας, το πρώτο φορτίο. Είχε προηγηθεί η επιτόπια επίσκεψη στους πληγέντες της Αττικής και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς αυτούς, ενώ ανακοίνωσε και τη διάθεση 100.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών των πληγέντων επιχειρηματιών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «πιστοί στις υποσχέσεις μας για παροχή στήριξη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, συνεχίζουμε το έργο μας σήμερα, με την παράδοση μιας παρτίδας υλικών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Ευβοίας. Οι καταστροφές ήταν μεγάλες και απαιτείται όχι μόνο άμεση βοήθεια, αλλά και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αποκατάστασης της παραγωγής, του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας, για να αποφευχθεί η ερήμωση. “Η ελπίδα ζει ανάμεσα μας, ας σπείρουμε τους καρπούς της στην Εύβοια”, είναι το σύνθημα των ανθρώπων εδώ» είπε ο κ. Χατζηδεοδοσίου, τονίζοντας ότι «θα είμαστε στο πλευρό τους, παίζοντας τον οικονομικό και κοινωνικό ρόλο μας, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, Γιάννης Γεροντίτης, ευχαρίστησε για τη συμβολική αλλά και ουσιαστική αυτή κίνηση.

To EΕΑ στην πυρόπληκτη περιοχή των Αχαρνών

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του και πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, επισκέφθηκε τον Δήμο Αχαρνών την περασμένη Τετάρτη και σε συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο, Σ. Βρεττό και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, συζητήθηκε η περαιτέρω στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων και η ανασυγκρότηση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, Γ. Καββαθάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θ. Αυγερινός και οι βουλευτές της ΝΔ, Β. Οικονόμου και της Ελληνικής Λύσης, Α. Μυλωνάκης. Επίσης, οι αντιπρόεδροι του ΕΕΑ, Ν. Γρέντζελος και Η. Μάνδρος, το μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου «Αρωγός» Δ. Βαρδακώστας και τα μέλη του ΔΣ του ΕΕΑ, Ν. Παναγιωτάκης και Κ. Δρόσος.

Εστιάζοντας στην «επόμενη μέρα», ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την άμεση ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων καταστροφών τη χειμερινή περίοδο. «Είμαστε από την πρώτη στιγμή εδώ, και όλα τα χρόνια έχουμε αποδείξει σαν Επιμελητήριο ότι είμαστε δίπλα στις περιοχές που πλήττονται, δίπλα στις επιχειρήσεις που μας έχουν ανάγκη. Βεβαίως, δεν θεωρούμε ότι θα λύσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα με τις 100.000 ευρώ, αλλά δίνουμε το μήνυμα αλληλεγγύης που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ αναφέρθηκε και στις κοινές δράσεις περιφέρειας και επιμελητηρίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τόσο την περίοδο της πανδημίας όσο και τώρα που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

O περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι υπηρεσίες της περιφέρειας προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις αυτοψίες προκειμένου οι πληγέντες να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα από το αρμόδιο υπουργείο. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στην Ανατολική Αττική, επισήμανε πως προτεραιότητα τώρα είναι η υλοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και έργων υποδομών που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της περιοχής, με χρηματοδότηση που θα αγγίξει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος, Σ. Βρεττός επισήμανε: «Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ, τον πρόεδρο κ. Χατζηθεοδοσίου για την πρωτοβουλία στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής μας που έχουν πληγεί, τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη, τους βουλευτές μας, τον αντιπεριφερειάρχη. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις Αχαρνές, τέτοιες κινήσεις έχουν συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία, γιατί μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθούν ξανά όσα χάθηκαν. Ιδιαίτερα για τους πληγέντες επιχειρηματίες, είναι σημαντικό να νιώθουν πως είμαστε όλοι δίπλα τους για να επιστρέψουν στη δραστηριότητά τους και το επιμελητήριο και οι άνθρωποί του το κάνουν πράξη».

Την ανάγκη συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, τόνισε μεταξύ άλλων σε τοποθέτηση του και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΔΕ του ΕΕΑ, Γ. Καββαθάς.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα τα βλέμματα στο Τζάκσον Χολ: Θα «πατήσει το κουμπί» του tapering ο Τζερόμ Πάουελ;

Τράπεζες: Πιάνουν νωρίτερα τον μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ, καλά νέα από τα moratoria

Ώρα κρίσης για ενστάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή και διορθώσεις στα «κουρεμένα» ενοίκια