Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή όπως όλα δείχνουν, σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Στη Λέσβο η συγκέντρωση διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στη Χίο στην Κεντρική Πλατεία και στη Σάμο στην Κεντρική Πλατεία στο Βαθύ.

Κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, κλειστά είναι έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι σχηματισμοί προσκείμενοι στο ΚΚΕ συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Στη Χιο, η συγκέντρωση των κατοίκων της Χίου στην κεντρική πλατεία του νησιού ξεπερνά κάθε προσδοκία των διοργανωτών, σύμφωνα με το Politischios.gr. Η παρουσία του κόσμου ενισχύεται διαρκώς, όπως αναφέρει το site, δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες. Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 το πρωί έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα τάξης και μετά τις 8 τα μέτρα κυκλοφορίας από την Τροχαία Χίου προκειμένου σταδιακά το κέντρο να κλείσει.

Μάλιστα, οι δήμαρχοι των νησιών και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικό ψήφισμα των κατοίκων των νησιών.

Να μη γίνει ένα διεθνές πρόβλημα «Αιγαιακό» ζητούν οι κάτοικοι των νησιών που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας από το προσφυγικό.

Δυναμικές κινητοποιήσεις και στη Λέσβο

Δυναμικό «παρών» δίνουν οι κάτοικοι της Λέσβου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, που ξεκίνησε στις 12.

Ήδη από νωρίς στο σημείο συγκεντρώνονταν στο σημείο πολίτες κρατώντας σημαίες και πανό με συνθήματα, που ζητούν άμεσες ενέργειες των αρμοδίων για αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης προσφύγων.

Ανοιχτή επιστολή 17 ΜΚΟ στον Νότη Μηταράκη

Ανοιχτή επιστολή προς το νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για την προσφυγική κρίση, υπογράφουν 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στην επιστολή τους οι 17 ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για «για το γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους και για τη δημόσια υγεία».

Όπως αναφέρουν «η ανάκληση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ στους νεοεισερχόμενους και άρα ο de facto αποκλεισμός τους από το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτικιή περίθαλψη, σε συνδυασμό με τον υπερσυνωστισμό στα νησιά –ως απόρροια του γεωγραφικού περιορισμού– και την παρατεταμένη παραμονή σε ακατάλληλες συνθήκες ζωής στις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου, απαράδεκτη κατάσταση που ντροπιάζει τη χώρα μας και παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και κάθε έννοια εθνικού ή διεθνούς δικαίου».

Ακόμα, εκφράζουν την ελπίδα τους ότι η θητεία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου «να αποτελέσει τη βάση μιας αλλαγής στάσης, αντιστρέφοντας το κλίμα διακρίσεων και ξενοφοβίας που έχει αναπτυχθεί, βοηθώντας να γίνει ευρύτερα αντιληπτό το όφελος που θα αποτελέσει για τη χώρα, τη δημόσια υγεία και την οικονομία η εξασφάλιση πρόσβασης των προσφύγων στην περίθαλψη, την εκπαίδευση και την εργασία».

Πηγή: protothema.gr