Θέμα ωρών είναι η απομάκρυνση της εντυπωσιακής θαλαμηγού «007», όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης για το σούπερ γιοτ «007 James Bond» το οποίο έχει προσαράξει σε παραλία της Κύθνου τον Σεπτέμβριο του 2022.

Όπως είχε γίνει γνωστό τότε, το gps φαίνεται να μην είχε σωστή ενημέρωση και να οδήγησε το σκάφος, που εκμεταλλεύεται Ελβετός επιχειρηματίας, στα ρηχά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα και να υπάρξει μεγάλη εισροή υδάτων και να πάρει κλίση προς τα αριστερά.

Ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης ήταν ορατός με τον εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του σκάφους να δείχνει για μήνες πως έχει αφήσει την υπόθεση στο έλεος του Θεού. Τον περασμένο Ιανουάριο οι ελληνικές Αρχές απέστειλαν μέσω δικαστικού επιμελητή εγγράφως την ειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία είχε έναν μήνα περιθώριο να τακτοποιήσει την κατάσταση, να ανασύρει δηλαδή το πλοίο και να το μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Διαφορετικά, με την εκπνοή της προθεσμίας, θα ξεκινούσαν τα πρόστιμα που θα ήταν ιδιαίτερα τσουχτερά, καθώς το σημείο όπου προκλήθηκε το ναυάγιο είναι τουριστική ζώνη.

Ο 62χρονος Σάμι Ταμάν, Ελβετός εβραϊκής καταγωγής, ως πλοίαρχος του «007» αποδείχθηκε μοιραίος, καθώς έριξε το σκάφος στα βράχια και τις ευθύνες για το λάθος του στο GPS! Βέβαια ένας από τους ναύτες του είπε στο Λιμενικό πως την ώρα της πρόσκρουσης στην ξέρα στη γέφυρα του σκάφους δεν υπήρχε κανείς.

Η θαλαμηγός με τις δύο θηριώδεις μηχανές Caterpillar, που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την πρόσκρουση στην ξέρα, διαθέτει έξι πολυτελείς καμπίνες (σουίτες) για τους υψηλούς επιβαίνοντες και αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφημένα σκάφη του Instagram

Η διάσημη θαλαμηγός έχει μήκος 49 μέτρα, «φοράει» δύο θηριώδεις μηχανές Caterpillar και μπορεί να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες. Φυσικά διαθέτει έξι πολυτελείς καμπίνες (σουίτες) για τους υψηλούς επιβαίνοντες και αποτελεί το πιο φωτογραφημένο σκάφος του Instagram. Το περίεργο είναι ότι ενώ ο κατασκευαστής αναφέρει πως χρειάζεται δεκαμελές πλήρωμα για να αποπλεύσει, ο Σάμι Ταμάν επέλεξε να το κυβερνά ο ίδιος και να διαθέτει μόλις τρεις ναύτες για πλήρωμα. Ούτε μηχανικό, ούτε εξειδικευμένο προσωπικό. Ετσι άλλωστε έσκιζε τις ελληνικές θάλασσες από το 2019.

 

Διαβάστε ακόμη