Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και την διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές, όπως νησιά, τα οποία πλησιάζουν στο «κόκκινο», μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, υπάρχουν νησιά στα οποία η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5% λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα. Θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο».

Στη συνέχεια ο καθηγητής σημείωσε πως εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Πώς θα αποφευχθούν τοπικά lockdown

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα τα οποία ίσως χρειαστεί να ληφθούν, όπως έγινε στην Μύκονο, είπε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε lockdown και πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Συνεχίζοντας ο κ. Γώγος τόνισε πως σε αντίθεση με τα νησιά, η επιδημιολογική εικόνα της υπόλοιπης χώρας είναι σταθερή. Όπως είπε παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μεγαλύτερο από 80% εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα. Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παρότρυνε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εκπαίδευση και η εστίαση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν γίνει υποχρεωτικό.

Ανησυχία για τα νησιά που «κοκκινίζουν»

Στην κυβέρνηση είναι έκδηλη η ανησυχία καθώς τυχόν εκτροχιασμός της κατάστασης θα θέσει σε κίνδυνο τον τουρισμό ο οποίος βλέπει πολλές περιοχές που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς να βρίσκονται μία ανάσα πριν «κοκκινίσουν». Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

Την εικόνα ολοκληρώνει η κάμψη της εμβολιαστικής διαδικασίας, κυρίως λόγω των διακοπών θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές οι οποίες βλέπουν την επίτευξη του τείχους ανοσίας να απομακρύνεται.

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, αφού ο Αύγουστος είναι μήνας κορύφωσης των θερινών διακοπών. Προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, οι αρχές προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερά, ενώ παραμένουν στο τραπέζι τοπικά lockdown, στις περιοχές που υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Διαβάστε ακόμη:

Sitel: Άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία του νέου της MAXhub στο Athenian Capitol (pics)

Shell: Αυξάνει μέρισμα και ξεκινά επαναγορές μετοχών 2 δισ. δολ

Tο ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει την παραχώρηση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco