Ναυτιλία

Tο ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει την παραχώρηση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Το Ταμείο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία και να περάσει το θέμα μέσω της Βουλής

Δρομολογούνται εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης ποσοστού 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα συζητηθεί αυτές τις ημέρες στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως και να προχωρήσει η διαδικασία.

Σε τρεις ημέρες μπαίνουμε στον Αύγουστο και συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υποχρέωση του ελληνικού κράτους να δώσει το επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στους Κινέζους. Υπάρχει όμως η αίρεση ότι η Cosco, η οποία έχει καταβάλει το τίμημα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα-επενδύσεις στο λιμάνι. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει δώσει μέχρι τώρα το ποσοστό αυτό στους Κινέζους γιατί επικαλείται το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει τα έργα αυτά.

Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, αντιτείνονται ότι είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν τα υποχρεωτικά έργα αλλά δεν τους αφήνουν εξωγενείς παράγοντες όπως προσφυγές στο ΣτΕ και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Οι επαφές των δύο πλευρών πύκνωσαν το τελευταίο διάστημα ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την προσφυγή στη Διαιτησία διότι νομικοί κύκλοι τη συμβουλεύουν ότι δεν θα βγει κερδισμένη. Η υπόθεση σύμφωνα με πληροφορίες έφθασε στο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε φιλικό διακανονισμό ζητώντας από την κινεζική πλευρά να καταθέσει εγγυητικές επιστολές με τα ποσά που αντιστοιχούν στα υπό εκκρεμότητα έργα.

“’Η υπόθεση έχει προχωρήσει πολύ. Εκτιμάμε ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Αυτό θα γίνει μέσω νόμου αφού η παραχώρηση έχει γίνει με νόμο του Κράτους., Θα γίνει ότι έγινε και με την προβλήτα ΙΙΙ. Δεν είναι ίδιες υποθέσεις αλλά παράλληλες”.

Εφόσον δοθεί η έγκριση, ακολουθεί η συνυπογραφή από τους αρμόδιους υπουργούς, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΟΛΠ ΑΕ, ενώ στη συνέχεια πρέπει η μεταβίβαση του ποσοστού πρέπει να γίνει μέσω νόμου αφού η παραχώρηση του ΟΛΠ έχει γίνει με νόμο του Κράτους. “Θα γίνει ότι έγινε και με την προβλήτα ΙΙΙ. Δεν είναι ίδιες υποθέσεις αλλά παράλληλες” τονίζουν κύκλοι του λιμανιού του Πειραιά.  

Διαβάστε ακόμη:

Ο επικίνδυνος συνωστισμός στα πάρτι με τα κόκκινα δάνεια, ο Δανός που… νευριάζει τον Φουρλή κι η επόμενη ημέρα για Lavipharm και Ιntertech 

Στο σφυρί το «ορφανό φιλέτο» του «Καρούζος Gate» δίπλα στο Ελληνικό

«Μάχη» για το έργο των 50 εκατ. ευρώ για την αλληλογραφία του Δημοσίου