Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) για το «Ούζο» και το «Τσίπουρο / Τσικουδιά».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, η έγκριση επετεύχθη έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του ΣΕΑΟΠ, της ΕΝΑΠΑΠΕ και των Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους.

«Τα προϊόντα μας “Ούζο” και “Τσίπουρο / Τσικουδιά” ισχυροποιούνται πλέον ακόμη περισσότερο στις διεθνείς αγορές, κι αυτό διότι θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα στη Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας Κράτη, ακριβώς όπως ακριβώς προστατεύονται στην ΕΕ. Επίσης, αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πλέον, δεν θα μπορεί εύκολα να εξαιρεθούν από συνομιλίες και συμφωνίες», επισημαίνει σε δήλωση του ο Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται άμεσο έννομο συμφέρον στην προστασία του «Ούζου» & του «Τσίπουρου / Τσικουδιάς» των κλαδικών φορέων, γεγονός που διευκολύνει την παράστασή τους ενώπιον κάθε αρμόδιας Αρχής για ζητήματα που άπτονται των ενδείξεων αυτών.

Διαβάστε ακόμη

11+1 «αφορολόγητα έσοδα» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η «καλαθομηχανή» που… κόβει (και) χρήμα για τους Μπακς

Μαργκρέτε Βεστάγκερ αποκλειστικά στο Business Stories: «Κρατική βοήθεια και το 2022»