Με μικρή ισχύ κινείται το πρόσφατο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω του πολλά ήπια κρούσματα στην κοινότητα και μερικές δεκάδες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία.

Το νέο στέλεχος Eris, που έχει αναδειχθεί κυρίαρχο στην Κρήτη και τη νησιωτική χώρα, δεν έχει αναπτύξει ακόμη τη δυναμική του στην ηπειρωτική χώρα γεγονός που κρατά σε εγρήγορση τους αρμόδιους.

Ο κορωνοϊός προκαλεί πλέον ήπια λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Τα αυξημένα κρούσματα που εμφανίζονται μετά την επιστροφή πολλών ταξιδιωτών από τις διακοπές τους αποτυπώνονται και στα στοιχεία που διαθέτει το ygeiamou.gr, σχετικά με τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή εισαγωγές, νοσηλείες, διασωληνωμένοι, στο σύστημα υγείας.

Πλέον οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 400 – είναι 418 για την ακρίβεια- έχοντας αυξηθεί κατά 28% μέσα σε μία εβδομάδα. Χθες, νοσηλεύονταν 328 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 90 σε ΜΕΘ, εκ των οι 18 διασωληνωμένοι. Έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid, με την τάση να είναι ανοδική από την 1η Αυγούστου – αυξήθηκαν κατά 22%.

Η πλειονότητα των εισαγωγών και συνεπώς των νοσηλειών καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στην Αττική, υποδηλώνοντας και τη… διαδρομή των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, χθες το 67% του συνόλου των εισαγωγών έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου και νοσηλεύεται σχεδόν το 60% του συνόλου των ασθενών με covid στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr