Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται το λεκανοπέδιο, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί και που κατέστησε αναγκαία την επιβολή νέας δέσμης μέτρων από την κυβέρνηση κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Χθες, η Αττική κατέγραψε 164 κρούσματα, περισσότερα από το μισά που επιβεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (ο συνολικός αριθμός ήταν 339). Το ρεκόρ των περισσότερων κρουσμάτων είχε η προχθεσινή ημέρα, με 212 νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού.

Σε περίπτωση που η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίσει την ανοδική της πορεία στην Αττική, τότε είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις, όπως ανέφερε και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Υγείας.

Η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων αναμένεται να αποτυπωθεί σε περίπου 10 με 14 ημέρες, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε περισσότερες ημέρες (20 με 30) αναμένεται να φανεί η επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας εξήγησε πως αξιολογείται αυτό από τους επιστήμονες: «Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 δείχνει τάσης υπέρβασης του αριθμού των 300 ανά ημέρα, η οποία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτή η ανησυχητικά αυξητική τάση φαίνεται να έχει επίκεντρο την Αττική, με σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής εντός περίπου 2 εβδομάδων. Το επιδημικό φορτίο έχει αυξημένη επιβάρυνση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αν και να σημειωθεί, υπάρχει σημαντική διασπορά και σε άλλες περιοχές της Αττικής».

Από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών παρατηρείται επίσης ότι τα θετικά κρούσματα του ιού διασπείρονται ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και αυτό αφορά στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, το 29,07% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 13,43% συνταξιούχοι και το 13,27% είναι άνεργοι.

Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς τα νοσοκομεία αναφοράς καλούνται να διαχειριστούν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με λοίμωξη Covid-19, τόσο στις κλινικές Covid-19 όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν 554 και οι διασωληνωμένοι 76. Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν ειςαχθεί στα νοσοκομεία άλλοι 216 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην Αττική από Δευτέρα

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα ισχύσει η νέα δέσμη μέτρων που προανήγγειλε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μπει φρένο στην σοβαρή αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες.

Τα μέτρα αφορούν γενικούς περιορισμούς για τους κατοίκους όλης της Αττικής και πιο ειδικά για τους εργαζομένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για σαρωτικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας και απηύθυνε μήνυμα προς εργοδότες κυρίως, και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για κυρώσεις όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Αναλυτικά, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ως τις 4 Οκτωβρίου, αποφασίστηκαν τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

– Ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

–  Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

–  Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

–  Ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

– Για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

–  Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

–  Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

–  Έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

– Εκτεταμένοι έλεγχοι  από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα