Η αποκλιμάκωση της επιδημίας κορωνοϊού συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό στην Ελλάδα, δρομολογώντας παράλληλα και την επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα, μια κανονικότητα όμως στην οποία θα συνυπάρχουν με τον κορωνοϊό με την ασφάλεια που δημιουργούν πλέον τα εμβόλια και οι λίγες, προς το παρόν, διαθέσιμες θεραπείες.

Με τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας περιόδου θα εκκινήσει η επιστημονική συζήτηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία πιθανότατα θα καταλήξει στην εισήγηση για την αναστολή ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό αίτημα που έχει τεθεί μεταξύ άλλων υπόψη της Επιτροπής από τις αρχές Απριλίου, με προτεινόμενο χρόνο έναρξης τον Μάιο. Ωστόσο, κατά πληροφορίες το θέμα της μείωσης των διαγνωστικών ελέγχων θα επανεξεταστεί μετά το Πάσχα ενώ η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους ανεξάρτητα από τα επιδημιολογικά δεδομένα για τους επόμενους μήνες φαίνεται πως θα αποτελέσει την «κόκκινη γραμμή» των μελών της Επιτροπής.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων κορωνοϊού σε επταήμερο διάστημα μειώνεται σύμφωνα με τους ειδικούς, έχοντας φτάσει τα 15.000, και η πτώση προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί. Μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των νέων ασθενών με λοίμωξη Covid που εισάγονται στα νοσοκομεία – έχουν υποχωρήσει κάτω από 350 ημερησίως. Το περασμένο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες covid ήταν 2.352 και στις κλίνες των Μονάδων ήταν 667, με τους 356 εξ αυτών διασωληνωμένους.

Ο “σκληρός δείκτης” που δεν υποχωρεί είναι εκείνος που αφορά τους θανάτους. Οι 784 ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στον Απρίλιο αποτελούν την πιο “σκληρή” απόδειξη για την επίπτωση του κορωνοϊού ιδίως σε ευάλωτους και ηλικιωμένους. Αλλά ταυτόχρονα και την πιο “σκληρή” υπενθύμιση για το εμβολιαστικό ραντεβού είτε πρόκειται για τον βασικό εμβολιασμό είτε για τις αναμνηστικές δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου 400.000 ηλικιωμένοι άνω των 80 χρόνων έχουν προτεραιοποιηθεί για τον εμβολιασμό τους με την τέταρτη δόση. Η πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη Τετάρτη κι έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού με την τέταρτη (ή δεύτερη αναμνηστική) δόση για τους πολίτες ηλικίας 70-79 χρόνων και μεθαύριο, Παρασκευή 15 Απριλίου, για τους πολίτες ηλικίας 60-69 χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr