Ελλάδα

«Κορωνοπάρτι» στις πλατείες: Προβληματισμός στην ΕΛΑΣ – Δεύτερες σκέψεις για πρόωρο άνοιγμα της εστίασης

  • newsroom


Τι λένε οι ειδικοί - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι - Με «δεμένα χέρια» η αστυνομία - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο σε κυβέρνηση, όσο και σε ειδικούς για την ανεξέλεγκτη πορεία που έχουν λάβει τα «κορωνοπάρτι» στις πλατείες τόσο της Αθήνας, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η ίδια εικόνα, σχεδόν κάθε βράδυ, με αποκορύφωμα τα Σαββατοκύριακα, όπου χιλιάδες κόσμου, χωρίς μάσκες και ο ένας πάνω στον άλλον διασκεδάζουν σε πλατείες και πάρκα.

Απίστευτες εικόνες στο Περιστέρι

Ακόμη μια βραδιά συνωστισμού και απόλυτου παραλογισμού σε πλατείες και σε κεντρικά σημεία δήμων της Αττικής. Στην πλατεία Αιμίλιου στο Περιστέρι  για ακόμα ένα βράδυ είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος κόσμου, κάποιοι εκ των οποίων επιδίδονται με τα «φτιαγμένα» οχήματα τους σε “drift”(παντιλίκια) προκαλώντας εκκωφαντικούς θορύβους, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των περαστικών.

Τα πεζοδρόμια όπως μπορείτε να δείτε στα σχετικά βίντεο είναι γεμάτα από εκατοντάδες νεαρούς που συγχρωτίζονται με ένα ποτό στο χέρι ενώ από τα ηχεία των Ι.Χ ακούγεται δυνατή μουσική που σου δημιουργεί την εντύπωση ότι έχουν ανοίξει τα μπαρ και τα κλαμπ της περιοχής.

Με κουβάδες νερού περιέλαβαν τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένοι και χθες στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και οι περίοικοι, αγανακτισμένοι, έριξαν κουβάδες με νερό στα αυτοκίνητα από όπου ακουγόταν μουσική.

Χαράλαμπος Γώγος: Δεν αποκλείεται να πάνε όλα τα ανοίγματα πίσω

Προβληματισμένος από τις εικόνες των κορονοπάρτι του Σαββατοκύριακου εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που είναι και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που κάνει τις εισηγήσεις για τα μέτρα.

ιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε: «Αυτά τα φαινόμενα είναι προβληματικά και καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δυστυχώς αυτές οι δραστηριότητες έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Είναι στο κόκκινο! Έχουν μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης και κινδυνεύουν να μας γυρίσουν πίσω».

Μάλιστα ο ίδιος, δεν παρέλειψε να «χτυπήσει» καμπανάκια, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αν τα κορονοπάρτι ανεβάσουν πάλι τα κρούσματα, δεν αποκλείεται να πάνε όλα τα ανοίγματα πίσω!

«Φανταστείτε το τραύμα σε δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, στις βόλτες στην παραλία… Το τραύμα σε όλα αυτά να είναι τόσο σημαντικό, που να πάνε προς τα πίσω»!

Σε ερώτηση αν το άνοιγμα της εστίασης, πιο σύντομα από το αναμενόμενο, θα μπορούσε να εκτονώσει τέτοιου είδους φαινόμενα, ο κύριος Γώγος ήταν ξεκάθαρος:

«Και να ανοίξει η εστίαση, δραστηριότητες τέτοιου τύπου δε μπορεί να υποκαστασταθούν από την εστίαση. Η εστίαση θέλει πολλή προσοχή, 4 άτομα σε ένα τραπέζι, σε αποστάσεις. Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δε νομίζω ότι μπορεί να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης, το οποίο θα είναι και ασφαλές, είμαι σίγουρος».

Μανώλης Δερμιτζάκης: Πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, για τους χιλιάδες νέους στις πλατείες είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο. Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία, εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής είπε ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενη με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.

Διαβάστε ακόμη:

Το (πικρό) στόρι του Ναυαγίου της Ζακύνθου με 4.000 επισκέπτες τη μέρα και χωρίς οδό διαφυγής

Πειραιώς: Στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου – Όλες οι λεπτομέρειες

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Ποιοι γλιτώνουν το «πέναλτι» (vid)