Τη χρήση μάσκας ακόμα και στους εσωτερικούς κλιιματιζόμενους χώρους συνέστησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού καθώς όπως είπε ο τύπος των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα καθιστά πολύ εύκολη τη μετάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η κα. Λινού μιλώντας στο Mega «Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας. Επίσης, στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδαανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα, δεν φέρνουν νέο, ούτε σκοτώνουν τον ιό- είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα», είπε.

Όπως είπε η η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο δείκτης θετικότητας που παραμένει πολύ υψηλός, με τη μετάλλαξη Delta να επικρατεί στο 70% των κρουσμάτων και να κυριαρχεί στην Ελλάδα.

«Είναι δύσκολο τα πράγματα όπως ακούμε για τα νοσοκομεία. Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά», εξήγησε η ίδια.

Αναφερόμενη στο θέμα της τρίτης δόσης εμβολίου και ποιοι ενδέχεται να εμβολιαστούν εκ νέου, η κ. Λινού είπε ότι «οπωσδήποτε υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν. Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση. Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση».

Διαβάστε ακόμα:

ΑΑΔΕ: Μόνο 1.750 ΑΦΜ πήραν λάθος εκκαθαριστικά

«Πετζετάκις» – Η πρώτη ελληνική πολυεθνική: Από το ένδοξο παρελθόν στο θλιβερό παρόν (pics)

Ζωή στη φάρμα (με τα κρυπτονομίσματα): Πώς ένας 19χρονος βγάζει $54.000 τον χρόνο