Πάσχα στο χωριό. Την επιθυμία πολλών Ελλήνων να περάσουν τις ημέρες των εορτών μακριά από την πόλη θέλει να ικανοποιήσει διακαώς το κυβερνητικό επιτελείο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στα νοσοκομεία ωστόσο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για προβλέψεις με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται λίγο πριν ή στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Άλλωστε οι επιστήμονες αυτές τις ημέρες και τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν θα παρεμβαίνουν «διορθωτικά» στο μείγμα του lockdown που ισχύει καθώς είναι ύψιστης σημασίας, όπως σημειώνουν, να δοθεί χρόνος για να φανεί το αποτύπωμα των κινήσεων που έχουν γίνει προς το παρόν. Κομμωτήρια, λιανεμπόριο, σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν αλλά ακόμη παρά την εικόνα της θετικής ανταπόκρισης των πολιτών, είναι σαφές πως δεν έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αποτύπωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Έτσι με δεδομένο πως όπως έγινε γνωστό από χθες ότι τα self tests γίνονται υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, Δημόσιο  εκτός από τις μικρές κινήσεις προς την κανονικότητα (όπως για παράδειγμα η επερχόμενη κατάργηση του click inside και η επεναλειτουργία των εμπορικών κέντρων) το βλέμμα πλέον στρέφεται προς το Πάσχα.

Και εκεί σημαντικό ρόλο παίζουν τα self tests τα οποία, εάν και εφόσον επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, θα αποτελέσουν το… «διαβατήριο» εξόδου από τις πόλεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση καταρτίζει την πρόταση που θα καταθέσει, εν καιρώ, στους επιστήμονες για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να «εκδράμουν» για το Πάσχα.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει είναι πολλές, ωστόσο αυτή που κερδίζει έδαφος θέλει τους πολίτες που θα φεύγουν από την πόλη να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ενστάσεις αφού από την πλευρά των επιστημόνων φοβούνται μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις που θα επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

Η σύσταση Μητσοτάκη σε βουλευτές και υπουργούς

Η εκπεφρασμένη, πάντως, επιθυμία της κυβέρνησης να ζητήσει από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να δοθεί το πράσινο φως για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα άφησε «χώρο» σε πολλά κυβερνητικά στελέχη να τοποθετούνται δημοσίως επί του θέματος. Οι συνεχείς αναφορές και η καλλιέργεια κλίματος από υπουργούς και βουλευτές, προκάλεσε ωστόσο την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη 

Ο Βακάκης αλλάζει (ξανά) την Jumbo – Το μοντέλο last minute delivery και οι νέες επενδύσεις

Το καρμπόν του διαγωνισμού, ο Τζον και ο Τέλης της Τράπεζας Πειραιώς και ο μάνατζερ Φώτης της Intralot 

Αλλάζουν και πάλι το μισθολόγιο στο Δημόσιο – Μπόνους για «καλούς», στασιμότητα για ανεπαρκείς – Ποιους αφορά