Τα ταξίδια στο εξωτερικό γίνονται όλο και λιγότερο περίπλοκα για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Μια όλο και μακρύτερη λίστα χωρών μειώνει ή εξαλείφει τις ημέρες καραντίνας και τις απαιτήσεις για τη διενέργεια τεστ για Covid-19 για τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, ενώ διατηρούν σε ισχύ τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Πού χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους εμβολιασμένους

Τα νησιά Μπαρμπέιντος ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η πρόβλεψη για καραντίνα στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα μειωθούν από μηδέν έως και δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούν να κινούνται μόνο πέριξ του ξενοδοχείου τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να παραμένουν μέσα στα δωμάτιά τους μέχρι να κάνουν τεστ την 5η ημέρα και μετά να περιμένουν κι άλλες μέρες για τα αποτελέσματα.

Τα νέα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα ξεκινούν στις 8 Μαΐου.

Το γεγονός ότι τα παιδιά δεν εμβολιάζονται ακόμη περιπλέκει τα σχέδια για οικογενειακές διακοπές, αλλά τα Μπαρμπέιντος δεν τα αποκλείουν. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών που ταξιδεύουν με εμβολιασμένους γονείς υπόκεινται στους ίδιους κανόνες όπως και οι εμβολιασμένοι.

Μεικτά γκρουπ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν είναι πάντως τόσο τυχερά. ΟΙ εμβολιασμένοι ενήλικες που επιλέγουν να ταξιδέψουν με ανεμβολίαστους ενήλικες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν πιο αυστηρούς κανόνες.

Τα Μπαρμπέιντος είναι στην ίδια κατηγορία με την Εσθονία, τη Γουατεμάλα και τη Σλοβενία που υιοθετούν διαφορετικές απαιτήσεις εισόδου για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Οι περισσότεοι απαιτούν ολοκλήρωση του εμβολιασμού εντός δύο εβδομάδων από την άφιξη και ορισμένοι δέχονται μόνο τα εμβόλια που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ ή από την Ευρώπη.

· Κροατία: Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν μόνο πιστοποιητικά εμβολίου για να εισέλθουν, αλλά οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για Covid-19 (ή να δείξουν αποδεικτικό ανάρρωσης) και ενδεχομένως να μπουν σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

· Ισλανδία: Επιτρέπεται στους εμβολιασμένους (και σε αυτούς που έιχαν μολυνθεί στο παρελθόν) ταξιδιώτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή, να εισέλθουν εάν κάνουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξη. Πολλοί Ευρωπαίοι ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί – συν οι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ρουάντα, της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας και της Ταϊλάνδης – μπορούν να εισέλθουν κάνοντας δύο αρνητικά τεστ και με καραντίνα για πέντε έως έξι ημέρες. Απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους άλλους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών και Καναδών.

· Μπελίζ: Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν χρειάζονται τεστ για να εισέλθουν, αλλά οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών ηλικίας 5 ετών και άνω) πρέπει να κάνουν αρνητικό τεστ πριν ή μετά την προσγείωση. Όσοι βγουν θετικοί πρέπει να μπουν καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες με έξοδα του ταξιδιώτη.

· Γεωργία: Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες μπορούν να εισέλθουν αεροπορικώς, ενώ οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες και να κάνουν αρνητικό τεστ πριν και μετά την άφιξή τους.

Θα εφαρμόσουν περισσότερες χώρες πολιτικές βασισμένες στα εμβόλια;

Ναι, απαντά η Gloria Guevara, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού με έδρα το Λονδίνο.
«Καθώς επιταχύνεται η διαδικασία εμβολισμών, όλο και περισσότερες χώρες αναμφίβολα θα ακολουθήσουν», αναφέρει.

Η αμερικανική πολιτεία της Χαβάης ετοιμάζεται να επιτρέψει στους εμβολιασμένους επισκέπτες να παρακάμπτουν τα τεστ και τις απαιτήσεις καραντίνας, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να χρειάζονται αρνητικά τεστ για να εισέλθουν, αλλά παιδιά με εμβολιασμένους γονείς μπορεί να εξαιρούνται από τα τεστ εάν η Χαβάη καταφέρει να επιτύχει την ανοσία της αγέλης αναφέρει η Honolulu Star-Advertiser.

Tο Πουκέτ, η Ταϊλάνδη και η Ελλάδα έχουν στείλει μηνύματα ότι προβλέπονται για το μέλλον λιγότερο περιοριστικά πρωτόκολλα για τους εμβολιασμένους.

Τέτοιες πολιτικές είναι απόλυτα λογικές, αναφέρει ο Harry Nelson, ιδρυτής της νομικής εταιρίας  Nelson Hardiman με έδρα το Λος Άντζελες..

«Η προσδοκία μου είναι ότι αυτός θα είναι τελικά ο κανόνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον… θα δούμε ορισμένες χώρες να στρέφονται προς τη λογική της απαίτησης εμβολιασμού», αναφέρει ο ίδιος.

Είναι δίκαιες αυτές οι πολιτικές;

Όχι, απαντά ο Nelson, «αλλά τα παράπονα περί δικαιοσύνης είναι, κατά τη γνώμη μου, γελοιότητες».
Επικαλείται το προηγούμενο που ίσχυε επί χρόνια σε κάποιες χώρες που επιβάλλουν την υποχρέωση απόδειξης εμβολιασμού για την είσοδο των επισκεπτών, ιδιαίτερα όταν είχε ξεσπάσει κίτρινος πυρετός. Όπως αναφέρει, η συνεχιζόμενη απειλή των μεταλλάξεων της Covid-19 το καθιστά «πλήρως λογικό για τις χώρες να επιβάλλουν απαιτήσεις εμβολιασμού».

«Το “δίκαιο” είναι μια έννοια άσχετη όταν πρόκειται για τον έλεγχο ενός εξαιρετικά μεταδοτικού ιού που μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο».

Η Guevara του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού τάσσεται αντίθετη στην απαίτηση εμβολίων για να ταξιδεύει κανείς και ο οργανισμός υποστηρίζει την καθιέρωση ενός βραχυπρόθεσμου δελτίου υγείας όπως το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως λέει, «δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος εκείνων που επιθυμούν να ταξιδέψουν, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί. Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδίως εκείνων που ζουν σε λιγότερο προηγμένες χώρες ή ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες».

Στο μεταξύ, η εταιρεία ταξιδιωτικής ασφάλισης International SOS συνεργάζεται με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο για τη θέσπιση προτύπων για το ψηφιακό AOKpass, αναφέρει ο Δρ Robert Quigley, διευθυντής της International SOS.

Όπως επισημαίνει, οι εφαρμογές ψηφιακών διαβατηρίων εμβολισμού «δεν αναπτύσσονται για να επιβάλλονται διακρίσεις, αλλά αντίθετα για να βοηθήσουν τον ταξιδιωτικό κλάδο να επιστρέψει δυναμικά και να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και των ταξιδιωτών».

Εξάλλου, όπως συνηγορεί και ο Nelson, «πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα που ζούμε σε αυτούς τους καιρούς και να προσαρμοστούμε σε αυτήν».

Διαβάστε ακόμη:

Self test: Υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, μεταφορές, κομμωτήρια (vid)

Βαράγκης: Η D-Day για τη διάσωση… «δια χειρός Κυριάκου»

Επιστρεπτέα 7: Οι «κόφτες» που αφήνουν έξω δικαιούχους