Ο τετραψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει «ταρακουνήσει» ιδιαίτερα ειδικούς και πολιτική αρχή, οι οποίοι σκέφονται πώς θα ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας που φαίνεται να παίρνει ανοδική πορεία.

Όλες οι πλευρές συνομολογούν στο ότι ενδεχόμενο κλείσιμο του λιανεμπορίου θα πλήξει ιδιαίτερα τόσο τον ίδιο τον κλάδο όσο και συνολικά την οικονομία της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σκέψη των ειδικών για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα σαββατοκύριακα στην Αττική, ώστε να μην ζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις του εμπορίου.

Στις «κόκκινες γραμμές» της πολιτικής ηγεσίας φαίνεται να είναι και το κλείσιμο των σχολείων, με τη Νίκη Κεραμέως να δηλώνει, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 πως το θέμα αυτό «δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Επιτροπής». Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, προς το παρόν «δεν υπάρχει εισήγηση ούτε για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων», ενώ τόνισε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα μετάδοσης εντός των σχολικών συγκροτημάτων «δεν είναι μεγάλο».

«Τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ που γίνονται είναι στο 0,23%, τα κλειστά τμήματα είναι 0,29%, ενώ τα κλειστά σχολεία στο 0,5%» είπε ενδεικτικά η κ. Κεραμέως και σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος πρότεινε να κλείσουν τα γυμνάσια, σημείωσε ότι πρόκειται για «μεμονωμένες δηλώσεις τις οποίες δεν σχολιάζει».

Παράλληλα, η υπουργός απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές άνω των 16 ετών, για μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα εθελοντικών τεστ, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν όσες φορές θέλουν. Όπως είπε, «υπάρχουν 486 σημεία στη χώρα για την εξέταση και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι». Επιπλέον, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ» και όπως εξήγησε «αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο αφού δίνει την αντίστοιχη εικόνα των ασυμπτωματικών φορέων».

Κοντοζαμάνης: «Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο μέτρο»

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτραό και η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».

Παγώνη: «Όχι» στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για την Αττική

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, μιλώντας στο MEGA, δεν κρίνει αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε».

«Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά», τόνισε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι «το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».

Μάλιστα, η ίδια επεσήμανε ότι δεν είναι καλή ιδέα η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Σε 3 ταχύτητες η ΕΕ – Πού βρίσκεται η Ελλάδα (χάρτες)

Δεν τα «βρίσκουν» Εθνική – Hines για το mall της Πειραιώς

Kuaishou: IPO «μαμούθ» $5,4 δισ. – 200% πάνω η μετοχή