Νέα δεδομένα θα ισχύουν από το Σάββατο 3 Απριλίου 2021, καθώς δόθηκε το «πράσινο» φως για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και της εν μέρει επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε από την Τετάρτη 31 Μαρτίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, πιλοτικά το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου θα επιτρέπεται με sms με κωδικό 6 στο 13033 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση από δήμο σε δήμο.

Η μετακίνηση μπορεί να γίνεται με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια, ενώ υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται ήδη η μετακίνηση εκτός δήμου για μετάβαση στο κομμωτήριο, σε κέντρο περιποίησης νυχιών, για επίσκεψη σε ιατρείο ή για φροντίδα ηλικιωμένου.

Κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο ωράριο. Δηλαδή και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.

«Οι διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά και μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι όποιες εικόνες συνωστισμού, θα μας οδηγήσουν σε άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να αθληθεί και να εκτονωθεί ο κόσμος. Όμως, αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη και επανέλαβε την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας όπως τις αποστάσεις και τη χρήση μάσκας.

SMS στο 13033 – Οι κωδικοί για τις μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται πως για λόγους υγείας οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικίδιου με τον κωδικό 6.

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

-Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Άνοιγμα καταστημάτων από 5 Απριλίου

Την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, σ’ όλη την επικράτεια, με τη χρήση των μεθόδων του click away και του click inside, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο υφυπουργός οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα SMS στο 13032, έχοντας περιθώριο τριών ωρών να ολοκληρώσουν τις αγορές τους, ενώ στα καταστήματα θα επιτρέπεται η είσοδος ενός πελάτης ανά 20 τετραγωνικά μέτρα. Από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου εξαιρούνται τα πολυκαταστήματα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά.

Διαβάστε ακόμη:

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα επιδότησης στην εστίαση – Ποιοι οι δικαιούχοι

Με νέα δεδομένα το φετινό «ραντεβού» με την Εφορία – Τι αλλάζει σε τεκμήρια, αποδείξεις, προκαταβολή φόρου (Vid)

Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά – Τα σενάρια που εξετάζονται