Με αλλαγές σε τεκμήρια, προκαταβολή φόρου, ηλεκτρονικές αποδείξεις, τέλος επιτηδεύματος αναμένεται να γίνει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους, περίπου σε ενάμιση μήνα από τώρα, καθώς το σύστημα Taxis, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει να δέχεται την υποβολή δηλώσεων μετά τις γιορτές του Πάσχα και περί τα μέσα Μαΐου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από αυτές τις ευνοϊκές παρεμβάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο να δώσει «ανάσες» στους φορολογούμενους και κυρίως αυτούς που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται με το ξέσπασμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως έχει ήδη γράψει το newmoney, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει και φέτος τη δυνατότητα στους υπόχρεους να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων, ενώ, παράλληλα, οριστικοποιεί και τα σχέδια για το πώς θα ισχύουν τα τεκμήρια για το 2020 και τα πρόστιμα, για όσους δεν κατάφεραν να συλλέξουν –πέρσι- τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων. Παράλληλα, σχεδιάζεται  η χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας, η οποία μάλιστα εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου αναμένεται, ωστόσο αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Τι θα ισχύσει για τη συλλογή αποδείξεων

Υπό… φυσιολογικές συνθήκες οι φορολογούμενοι καλούνταν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα, ώστε να αποφύγουν τη παγίδα του επιβολής πέναλτι φόεεου 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Για τις δαπάνες του 2020 ωστόσο, εξετάζεται να μην ισχύσει ειδικά για φέτος το πρόστιμο που επιβάλλεται, για τους φορολογούμενους που λόγω καραντίνας δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πληττομένοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συμπληρώσουν αυτό το ειδικό κουτάκι στη φορολογική δήλωση για τις αποδείξεις. Ενα άλλο σενάριο είναι να μειωθεί το όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλυφθεί και να καθοριστεί στο 20% ή ακόμη και στο 10%. Υπάρχει επίσης σχέδιο κάποιες αποδείξεις να μετρούν διπλά. Πρόκειται γι’ αυτές που συλλέξαμε από επαγγέλματα, όπου υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Τι εξετάζεται για τα τεκμήρια

Το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. Όσοι είναι πληττόμενοι και παίρνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή επιστρεπτέα προκαταβολή ή αποζημίωση για χαμένα ενοίκια, θα έχουν τη δυνατότητα με βάση αυτό το σχέδιο να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για τα τεκμήρια κι έτσι να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Τέλος επιτηδεύματος

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, καθώς, κάθε χρόνο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν στο κράτος μεγάλα ποσά. Αυτό που εξετάζεται είναι  να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ οι νέοι αγρότες που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020.

Φορομπόνους 40% για δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής σε ακίνητα

Στο Ε1 για τη φορολόγηση εισοδημάτων θα προστεθεί νέος  κωδικός που θα προβλέπει έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2020 στην ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου τους.

Τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Εξετάζεται ρύθμιση ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020. Μάλιστα, η απαλλαγή από τον φόρο αυτό θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται επισκέψεις στην εφορία ή νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών.

Προκαταβολή φόρου

Φέτος δεν προβλέπεται η μείωση της προκαταβολής φόρου πχ. για όσους είχαν μείωση τζίρου μόλις 5% όπως ίσχυσε πέρυσι, ενώ έχει αποσυρθεί και το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%. Το σχέδιο φέτος είναι στοχευμένο στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Για παράδειγμα εξετάζεται το κούρεμα της προκαταβολής για όσους είδαν πέρυσι τον τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη:

Το πρωταπριλιάτικο αστείο της ΠΟΜΙΔΑ: Μεταβιβάσεις ακινήτων με 2 μόνο πιστοποιητικά

Επιστροφή στο γραφείο: Η Google κάνει την αρχή – Πώς και για ποιους τελειώνει η τηλεργασία

HΠΑ: Ανακαλύφθηκαν καρκινογόνα σε απολυμαντικά χεριών