Ελλάδα

Mετακίνηση από δήμο σε δήμο: Πότε επιτρέπεται – Τι ισχύει από 4 έως 16 Μαρτίου (vid)

  • newsroom


Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να μεταβούν οι πολίτες σε άλλο δήμο - Τι άλλαξε από σήμερα

Νέα, πιο σκληρά μέτρα και αλλαγές στο lockdown έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη, από σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου και μέχρι τις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αυστηροποιείται το ήδη υπάρχον πλαίσιο σε ορισμένες περιοχές της χώρας, με απώτερο σκοπό να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα επηρεάζεται και η διαδημοτική μετακίνηση, καθώς πλέον θα επιτρέπεται η μετακίνηση με τον κωδικό 6 αποκλειστικά με τα πόδια. Συνεπώς απαγορεύεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με όχημα, και χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6, και εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο από τις αστυνομικές αρχές θα βεβαιώνεται το πρόστιμο των 300 ευρώ. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να μεταβούν σε άλλο δήμο τόσο για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο, όσο και για να κάνουν αγορές από σούπερ μάρκετ ή από καταστήματα λιανεμπορίου (σε όσες περιοχές είναι ανοιχτά).

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται μόνο για εργαζόμενους που απαιτείται φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας και για λόγους υγείας. Σημειώνεται, ότι ο πολίτης εξακολουθεί να αποστέλλει sms στο 13033 για κάθε του μετακίνηση με τον αντίστοιχο κωδικό.

Τι αλλάζει με τους κωδικούς στο 13033

  • Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
  • αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.
  • Ως προς το SMS 6 που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  • Όσον αφορά το SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Οι περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» (στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου) είναι οι εξής:

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή μπαίνουν σε αυστηρό lockdown ορισμένες περιοχές, με συνέπεια να έχουν νέα σκληρότερα μέτρα. Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν  Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.

Σημειώνεται ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλεται η τέλεση γάμων και βαπτίσεων. Οι κηδείες θα επιτρέπονται μόνο με παρουσία εννέα ατόμων.Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο «κόκκινο».

Διαβάστε ακόμη:

Απόρρητο Απόρρητο