Ελλάδα

Mετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα επιτραπεί σε όλους τους πολίτες – Οι εξαιρέσεις (vid)

  • newsroom


Τα σενάρια για την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό - Το άνοιγμα των μετακινήσεων θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες - Τι ισχύει για τους φοιτητές

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νόμο, πάντα με γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση εκτός νομού – εάν δεν αλλάξει κάτι στα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – θα γίνει  από τις 7 ή 8 Φεβρουαρίου, μαζί με τα χιονοδρομικά κέντρα.

Εξάλλου, το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, κυνήγι και επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο. Ωστόσο, το σενάριο αυτό θα έχει και περιορισμούς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις να μετακινηθούν πολίτες από «κόκκινες» περιοχές προς νομούς που σήμερα είναι «πράσινοι».

Προθεσμία 72 ωρών για τους φοιτητές

Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

Oι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
Διαβάστε ακόμη: