Ελλάδα

Μητσοτάκης: Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τσίπρας αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις

  • newsroom


“Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην Έλλη Στάη και τη νέα εκπομπή της, Open Mind, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές ακόμα και αύριο - Η Συμφωνία των Πρεσπών προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, υπογράμμισε

Να προκηρύξει εθνικές εκλογές ακόμη και αύριο προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια συνέντευξη για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και με πολλές προσωπικές ερωτήσεις που παραχώρησε στο Open TV και τη νέα εκπομπή της Ελλης Στάη, Open Mind.

 

“Αν θέλει να τις προκηρύξει και αύριο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που περνάει, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για το χρόνο των εθνικών εκλογών, προκειμένου να πάψει επιτέλους η χώρα να ζει στη σημερινή της παρακμή.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και να θέσει τον πήχη των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της ΝΔ “είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές”.

“Για μένα η κάθε δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες” σημείωσε και προσέθεσε ότι “αυτό το οποίο μου λένε οι συμπολίτες μου, δεν είναι τόσο «τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση», αλλά δύο πράγματα. Πρώτον, «δεν αντέχουμε άλλο» διότι η κοινωνία είναι καταπιεσμένη και η μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους. Και δεύτερον, «πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ, για να μας κάνεις τη ζωή μας καλύτερη». Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, εφόσον δεν έχουμε ως τότε εθνικές εκλογές, θα είναι μία ευκαιρία, να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Για το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν”.

mhtso44444.jpg

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε όχι μόνο την υποκρισία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το θράσος του να δηλώνει σήμερα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ενισχύσει τις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, τις οποίες η δική του πολιτική υπονόμευσε.

“Οταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για οικονομική διπλωματία στα Βαλκάνια, ας αναλογιστεί τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες της δικής του πολιτικής” επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είναι ο υπαίτιος της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που οδήγησε στο ξεπούλημα των βαλκανικών θυγατρικών τους στους Αυστριακούς και τους Γερμανούς, που σήμερα τον υμνούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Με τα δικά του τερτίπια και του κ.Βαρουφάκη ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Η υποχρέωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές. Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

“Η συμφωνία αυτή προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων” τόνισε σε άλλη αποστροφή του ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι βόλευε τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Αμερικανούς να μπουν τα Σκόπια σε αυτή τη συγκυρία, ενώ επέμεινε… μέχρι κεραίας ότι ο κ. Τσίπρας πήρε ανταλλάγματα για τη συγκεκριμένη του επιλογή. Σε ερώτηση της Ελλης Στάη για το αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας “αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις”, απάντησε: “Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό” και προσέθεσε ότι “στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται”.

Σχολιάζοντας, δε, και γενικότερα την στάση του κ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναρωτήθηκε ρητορικά: “Σας δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας ότι αισθάνεται άνετα με την απόφασή του, κι ότι μπορεί εύκολα να εξηγήσει αυτά τα οποία λέει στους Έλληνες πολίτες; Γιατί άραγε δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις διαλόγου με τους συμπολίτες μας και να τους εξηγήσει την άποψή του, αντί να πηγαίνει περιτριγυρισμένος από ΜΑΤ, προστατευμένος σε κλειστά περιβάλλοντα; Ας πάει να το κάνει, λοιπόν, στην Μακεδονία, να πείσει και τους συμπολίτες μας εκεί, να πείσει και τους επιχειρηματίες ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελός τους”.

“Θα παρότρυνα τον κ. Τσίπρα, με όσο μεγάλη ένταση διαφημίζει τη μεγάλη «επιτυχία» της συμφωνίας, με την ίδια ένταση να προσκαλεί τους ξένους επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, και να τους πηγαίνει στην Πέλλα. Για να αντιληφθούν επιτέλους όλοι ότι εδώ υπάρχει μία ιστορική παρακαταθήκη, η οποία είναι πολύ βαριά, είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτής της χώρας και δεν μπορεί να εκχωρηθεί με τόσο μεγάλη ευκολία” σημείωσε επίσης.

mhtso44444a.jpg

Με αυστηρό τρόπο απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και στην κυρία Γεννηματά για την φράση της περί του κινδύνου παλινόρθωσης της δεξιάς. “Η παλινόρθωση της δεξιάς, ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα, μού ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική” σχολίασε.

Σε ό,τι δε αφορά την έτερη διαχρονική θέση της κυρίας Γεννηματά ότι θα συγκυβερνούσε με τη ΝΔ μόνο αν συνέπραττε στην ίδια κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: “Η αντίληψή μας για το ήθος και το ύφος της εξουσίας είναι τόσο διαφορετική που με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο. Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, αλλά γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας. Και στο κάτω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία”.

mh567877.jpg

Ερωτηθείς για το αν θα ακουστεί και σε αυτές τις εκλογές η φράση “η μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε”, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα ενότητας σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης: “Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ήταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή τη λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέπεια. Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν. Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα. Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και των συμπολιτών μας που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ακόμη, σε ερώτηση για το «brain drain», ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε έναν στίχο του Νίκου Πορτοκάλογλου. “Εγραψε ένα τραγούδι, πριν από 25 χρόνια. «Τα καράβια μου καίω». Και μέσα στους στίχους λέει κάπου «από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα, ώσπου να βρω νερό γιατί ανήκω εδώ». Αυτός ο στίχος κάπου μας ακουμπάει όλους. Ακουμπάει και τη γενιά του brain drain. Απλά, ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στο πείσμα και στην τρέλα. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω. Δηλαδή, η αγάπη μας για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλά μια ρομαντική αναζήτηση ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για να μπορεί κάθε νέος να εργαστεί, να κάνει οικογένεια στη χώρα μας και να ζήσει τη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί. Αυτό είναι το σχέδιο μου, αυτός είναι ο στόχος μου. Τα πιο πολλά λόγια που ακούω από ηλικιωμένους ανθρώπους, δεν είναι για τη σύνταξή τους. Με ρωτάνε, «τι θα κάνεις για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας, να μη φύγουν από την Ελλάδα». Αυτό, για μένα, είναι το μεγαλύτερό μου μέλημα. Η επόμενη γενιά από εμάς, από μένα, η γενιά των παιδιών μου, ενδεχομένως. Γι’ αυτούς δουλεύουμε. Και το σχέδιο της επόμενης μέρας σ’ αυτούς απευθύνεται, ώστε να μην είναι μόνο από πείσμα και τρέλα η παρουσία μας στην Ελλάδα”.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην σύζυγό του, Μαρέβα, αλλά και στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. “Ήταν μια όμορφη διαδρομή με πολλές δυσκολίες. Είχα κόστος και στην προσωπική μου ζωή. Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορέσαμε και οι δυο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας” ανέφερε, μεταξύ άλλων.

“Όταν τώρα περπατώ στις γειτονιές και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, αυτό για εμένα είναι μια επιβεβαίωση ότι ναι, ξεκίνησα από μια θέση πλεονεκτική, δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο, γνωρίζουν τι θέλω να κάνω, είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου εξαιρετικά υπερήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε, αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος, με πολλή διάθεση να προσφέρω και οι πολίτες οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, θα συνυπολογίσουν προφανώς και το επώνυμό μου, αλλά δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία» τόνισε ακόμη.

mhstr.jpg

mh59902.jpg

Ακολουθεί ολόκληρηη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Open και στην Έλλη Στάη:

Ε. ΣΤΑΗ:  Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Μια νέα εκπομπή αρχίζει απόψε στο Open. Το Open Mind. Λοιπόν, πιστεύουμε ότι με ανοιχτά μυαλά, ανοιχτοί σε όλα, θα συζητάμε για τα πάντα, αυτή την κρίσιμη περίοδο που ξεκινάμε, την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές. Ποιός ξέρει, ίσως και λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές. Λοιπόν να μην φλυαρίσουμε, να παρουσιάσω αμέσως τον σημερινό μας καλεσμένο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο καλησπερίζω αμέσως. Καλώς ήρθατε, κ. Μητσοτάκη στο studio του Open Mind.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα, κυρία Στάη, καλή επιτυχία στην εκπομπή σας.

Ε. ΣΤΑΗ:  Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Και βρισκόμαστε σε ένα προσωπικό face to face, ο ένας απέναντι στον άλλον μετά από πολλά χρόνια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεκαέξι

Ε. ΣΤΑΗ:  Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, τα θυμάστε και εσείς, τα θυμάμαι και εγώ. Ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό. Έχετε δεκαέξι  χρόνια στην πολιτική. Γιατί η πρώτη μας τηλεοπτική συνάντηση ήταν όταν πρωτοβγήκατε στην πολιτική. Δεκαέξι χρόνια στην πολιτική και τώρα βρισκόσαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση, μπροστά στις ευρωεκλογές βέβαια, αλλά και στις εθνικές οι οποίες θα γίνουν ούτως ή άλλως σύντομα. Βρισκόσαστε μπροστά στο να γίνετε, ενδεχομένως, ο επόμενος Έλληνας Πρωθυπουργός. Θέλω να μου πείτε αυτά τα δεκαέξι χρόνια που πέρασαν τι έχει αλλάξει σε εσάς προσωπικά και πολιτικά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς ευχαριστώ που μου θυμίσατε, κυρία Στάη, ότι την πρώτη συνέντευξη την οποία είχα δώσει και είχα ανακοινώσει την πρόθεσή μου να ασχοληθώ με την πολιτική την είχαμε κάνει μαζί. Απρίλιος ήταν νομίζω.

Ε. ΣΤΑΗ:  21 Απριλίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πριν από δεκαέξι χρόνια, το 2003. Και πράγματι ήταν μία μεγάλη διαδρομή. Πρέπει να σας πω ότι πέρασαν αρκετά γρήγορα αυτά τα χρόνια, με πολλές ταλαντώσεις στην πολιτική μου διαδρομή. Όταν ξεκινούσα αυτή την πορεία μου τότε δεν μπορούσα να σας πω ότι αισθανόμουν, ότι ήμουν βέβαιος, ότι θα έφτανα κάποια στιγμή να μπορέσω να διεκδικήσω την πρωθυπουργία της χώρας. Είμαι σίγουρα πολύ πιο ώριμος, πολύ πιο κατασταλαγμένος, πολύ πιο σίγουρος για αυτά τα οποία θέλω να κάνω. Πιστεύω, όμως, ότι ο πυρήνας των απόψεών μου, της αίσθησης που έχω για τη δημόσια προσφορά, για τον ρόλο της πολιτικής και τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κοινά δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά.

Ε. ΣΤΑΗ:  Θέλω να σας ρωτήσω τι σας έχει αλλάξει προσωπικά. Αλλά λέω πριν το ρωτήσω αυτό, γιατί είναι βέβαιο ότι αυτές οι διαδρομές στον πυρήνα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλάζουν και τους ανθρώπους, δεν είναι μόνο το πολιτικό τους στίγμα, είναι και η ανθρώπινη υπόστασή τους με καλά και κακά. Λέω να κάνουμε ένα flashback να δούμε κάτι από εκείνη τη συνέντευξη γιατί πραγματικά και εγώ την είδα με πολύ ενδιαφέρον δεκαέξι χρόνια μετά για να διαλέξω κάποια μικρά αποσπάσματα να τα δούμε σήμερα, και αφού τα δούμε να τα κουβεντιάσουμε αυτά, τις πιθανές προσωπικές, ψυχολογικές, εσωτερικές αλλαγές.

[Προβολή Βίντεο]

Ε. ΣΤΑΗ:  Λοιπόν, το πρώτο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς ήταν οι εαυτοί μας τότε. Πώς βλέπετε τον εαυτό σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με λίγο περισσότερα άσπρα μαλλιά τώρα. Εντάξει, είναι ενδιαφέρουσες πάντα αυτές οι ιστορικές αντιπαραβολές. Όντως δεκαέξι χρόνια είναι πολλά, αλλά είναι και λίγα. Εγώ αυτό το οποίο κράτησα από τα αποσπάσματα τα οποία παίξατε, κυρία Στάη, είναι αυτό το οποίο είχα πει και τότε -το λέω και τώρα- ότι θέλω να λέω την αλήθεια στους πολίτες, είμαι εδώ για να εξηγώ τα πράγματα έτσι όπως είναι. Και ότι η ελπίδα μιας κοινωνίας, η οποία σήμερα είναι τόσο πιεσμένη, είναι τόσο στενοχωρημένη, περνάει περισσότερο από τότε μέσα από την αλήθεια. Θυμίζω ότι τότε ήμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση, φαινομενικά τουλάχιστον, σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα το δούμε αυτό γιατί όλοι έχουμε μιλήσει για τη φούσκα της εποχής εκείνης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά τώρα ως προς την πρόοδο στην αισθητική και στην εικόνα ας το κρίνουν αυτό οι τηλεθεατές μας. Ελπίζω να μην κάνουμε την επόμενή μας συνέντευξη το 2032, ίσως τότε πρέπει να κάνουμε το συνολικό μας απολογισμό.

Ε. ΣΤΑΗ:  Τέλος πάντων, ας μην πάμε τόσο μπροστά. Λοιπόν, ας είμαστε καλά μέχρι εκεί που θα είμαστε. Ήθελα να σας πω ότι ξεκίνησα αυτή τη συνέντευξή σας λέγοντάς σας «Ένας ακόμη Μητσοτάκης στην πολιτική». Τώρα τι μπορώ να πω; Ένας ακόμη Μητσοτάκης Πρωθυπουργός; Και αυτό το λέω και με την καλή και με την αιχμηρή έννοια της ερώτησης. Έχουμε δύο Καραμανλήδες Πρωθυπουργούς, έχουμε δύο Παπανδρέου Πρωθυπουργούς, ενδεχομένως θα έχουμε δύο Πρωθυπουργούς Μητσοτάκη. Αυτό είναι καλό για τη χώρα; Είναι αυτό που λένε οικογενειοκρατία; Είναι εξέλιξη; Είναι οπισθοδρόμηση; Τι θα μπορούσαμε να πούμε δεκαέξι χρόνια μετά από εκείνη την κουβέντα που κάναμε, που σας ρώτησα, ένας ακόμα Μητσοτάκης στην πολιτική;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ίσως, μπορείτε να πείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια τώρα, ένας Κυριάκος Μητσοτάκης. Το λέω αυτό, διότι όταν ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου, σας είχα πει και τότε, ότι θα ήθελα οι άνθρωποι να γνωρίζουν τον Κυριάκο πίσω από τον Μητσοτάκη.  Και όταν τώρα περπατώ στις γειτονιές και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, αυτό για μένα είναι μία επιβεβαίωση ότι ναι, ξεκίνησα από μία θέση πλεονεκτική. Δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο. Γνωρίζουν τι θέλω να κάνω. Είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου, εξαιρετικά περήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε, αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος, με πολύ διάθεση να προσφέρω. Οι πολίτες οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, θα συνυπολογίσουν προφανώς και το επώνυμό μου, αλλά δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, εγώ αντιλαμβάνομαι πως το λέτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και να σας πω και κάτι ακόμα. Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ. Είχα μία εύκολη πρώτη εκλογή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μετά δεν μου χαρίστηκε κάτι όμως. Και όταν κατέβηκα να διεκδικήσω την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σας θυμίζω ότι δεν ήμουνα το φαβορί. Δεν μου προσέφερε κάποιος το Κόμμα στο πιάτο. Ήμουν το outsider και αγωνίστηκα πολύ σκληρά για να μπορέσω να κερδίσω τη Νέα Δημοκρατία, να κερδίσω την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των Νεοδημοκρατών και να διευρύνω την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, έχετε πει ότι δεν σας υπολόγιζαν τότε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, υπήρξε πίσω από το πλεονέκτημα του ονόματος, προφανώς αρκετή καχυποψία, αλλά σίγουρα πάρα πολύ σκληρή δουλειά.

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Μητσοτάκη, είστε πολύ σίγουρος ότι θα είστε Πρωθυπουργός. Εγώ για να κρατήσω τις δημοσιογραφικές αποστάσεις, λέω ενδεχομένως θα είστε, ακολουθώντας μετρήσεις δημοσκοπήσεων. Εσείς εμφανίζεστε πάρα πολύ βέβαιος ότι θα είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός και μάλιστα βάζετε μπροστά και το Κυριάκος, όπως έχουν μείνει λίγοι πολιτικοί άνδρε με το μικρό τους όνομα. Κυριάκος όπως Ανδρέας ας πούμε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυριάκος, όπως Κυριάκος. Έχω το πλεονέκτημα να έχω ένα όνομα το οποίο είναι και ελαφρώς ασυνήθιστο.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, είναι σπάνιο. Ναι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μιλήσατε για τη σιγουριά. Είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου. Δεν προεξοφλώ κανένα εκλογικό αποτέλεσμα και για αυτό και δεν κοιτάω τόσο πολύ τις δημοσκοπήσεις. Για μένα η κάθε δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες. Και αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι υπάρχει μία πραγματική επιθυμία για αλλαγή, με μία ολοένα και αυξανόμενη προσδοκία από μένα προσωπικά και από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό καταλαβαίνω, αυτό κρατώ από τη δικιά μου επαφή, από τις καλύτερες δημοσκοπήσεις που μπορώ να κάνω, που είναι οι βόλτες μου στις γειτονιές της Αθήνας και στην ελληνική Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα δεν θα μπορούσα κυρία Στάη να μην είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι την επόμενη μέρα μας περιμένει πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης είναι βαριά. Ίσως επειδή έρχομαι από μία πολιτική οικογένεια, δεν δίνω τόσο μεγάλη σημασία, ούτε στη δόξα, ούτε στα officia, ούτε στη χλιδή της εξουσίας. Τα έχω ζήσει από μικρός, τα έχω αποκωδικοποιήσει. Είμαι στην πολιτική, μπήκα στην πολιτική για να κάνω τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες. Μπήκα στην πολιτική γιατί μου αρέσει να λύνω περίπλοκα προβλήματα και παίρνω ικανοποίηση όταν βλέπω αποτέλεσμα σε αυτά τα οποία κάνω. Και για αυτό πιστεύω τελικά ότι θα με κρίνουν οι πολίτες. Και για αυτό πιστεύω τελικά ότι θα με αξιολογήσουν και εφόσον με εμπιστευθούν και με εκλέξουν επόμενο Πρωθυπουργό.

Ε. ΣΤΑΗ: Πάμε λοιπόν, γιατί έχουμε εκλογές μπροστά μας. Έχουμε κατ’ αρχήν τις ευρωεκλογές. Έχουμε περιφερειακές, αυτοδιοιηκητικές και έχουμε και εθνικές τον Οκτώβριο όπως  λέει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας. Κατ’ αρχήν, εσείς πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές; Πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τις εθνικές εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μακάρι να τις κάνει το συντομότερο δυνατόν.

Ε. ΣΤΑΗ: Πότε εκτιμάτε ότι θα τις κάνει; Το μακάρι το ξέρουμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν θέλει να τις προκηρύξει και αύριο και να κάνουμε και εκλογές μέσα στο Πάσχα, καλοδεχούμενο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που περνάει, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και θα εξηγήσω στη συνέχεια τι εννοώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλω την προσωπική σας εκτίμηση. Πότε πιστεύετε ότι θα τις κάνει; Γιατί υπάρχει πάντα μια στρατηγική στην επιλογή του χρόνου των εθνικών εκλογών παγίως, από όλα τα Κόμματα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό το οποίο γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας, είναι ότι 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Το ξαναλέω. 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Ευρωεκλογές Περιφερειακές, Δημοτικές. Και η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που οι πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν. Γιατί σκεφτείτε ότι λαχταρούν να εκφραστούν πολιτικά οι πολίτες. Και η ψήφος σε αυτήν κάλπη θα στείλει διάφορα μηνύματα. Θα είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Θα είναι ένα μήνυμα του ποιος μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Άρα, και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν σημασία και οι θέσεις μας για την Ευρώπη έχουν σημασία. Και ναι, κυρία Στάη, θα είναι και μια γέφυρα για την επόμενη εθνική αναμέτρηση. Άρα, θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όχι για το χθες, αυτό με ενδιαφέρει λίγο, αλλά για το αύριο αυτής της χώρας. Και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολλά να πούμε στους Έλληνες πολίτες.

Ε. ΣΤΑΗ: Πού θα βάλετε τον πήχη αυτών των ευρωεκλογών; Έχετε πει ότι είναι δημοψήφισμα αυτές οι εκλογές. Έχετε πει ότι είναι το πρόκριμα των εθνικών. Και  παγίως είναι οι ευρωεκλογές που προηγούνται των εθνικών εκλογών. Εσείς, πού βάζετε αυτόν τον πήχη; Σας το ρωτώ αυτό, γιατί ο Αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης, πρόσφατα, πριν από λίγο διάστημα είπε ότι είναι το 3,5%. Αυτό, δηλαδή, το ποσοστό με το οποίο προηγήθηκε στις ευρωεκλογές του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε τις επόμενες εκλογές, του ’15.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πήχη βάζουν οι άλτες του ύψους ή του επί κοντώ. Θέλω μια μεγάλη επιτυχία. Νομίζω, το βράδυ των εκλογών θα καταλάβουμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Όταν λέτε μεγάλη, τι εννοείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μια μεγάλη, μία ευρεία νίκη, η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως προοπτική για κυβέρνηση έχει τελειώσει. Αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα. Δεν έχω αυταπάτες για την πολιτική σημασία αυτών των ευρωεκλογών. Όπως σας είπα πριν, έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, λαμβάνοντας υπόψιν ότι έρχονται σχεδόν 4 χρόνια μετά την τελευταία αναμέτρηση και λίγους μήνες πριν, ενδεχομένως και ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να μου δώσετε αριθμό. Το αντιλαμβάνομαι. Δεν είναι και εύκολο να το πει κανείς αυτό. Αλλά, προφανώς, εικάζω ότι εννοείτε παραπάνω από αυτό το 3,5%, για να μου απαντάτε στο ερώτημα «θέλω μία ευρεία νίκη».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα ότι θέλω μία ευρεία νίκη.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλετε πολύ παραπάνω από αυτό που έχει τεθεί ήδη από στελέχη σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορείτε να την ορίσετε όπου θέλετε. Θέλω να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε εθνικές εκλογές με 7 μονάδες διαφορά. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά και να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές. Αλλά, το σημαντικό, για μένα, είναι η πολιτική νομιμοποίηση, η οποία συνοδεύει αυτό το εκλογικό ποσοστό. Διότι, δεν είναι μόνο το ζητούμενο να διεκδικήσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή, πιστεύω, ότι σε μεγάλο βαθμό είναι δεδομένη. Αυτό το οποίο μου λένε οι συμπολίτες μου, στις βόλτες τις οποίες κάνω, δεν είναι τόσο «τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση». Λένε δύο πράγματα. Πρώτον, «δεν αντέχουμε άλλο». Αυτό το ακούμε συνέχεια. Μία κοινωνία καταπιεσμένη, μία μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους. Και, «πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ, για να μας κάνεις τη ζωή καλύτερη». Και οι ευρωεκλογές, εφόσον δεν έχουμε ως τότε εθνικές εκλογές, θα είναι μία ευκαιρία, να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Για το σχέδιο μας την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν.

Ε. ΣΤΑΗ: Για τις εθνικές εκλογές, πάντως, θα έχετε μία ευρύτατη νίκη. Και προφανώς, την προσδιορίζετε πάνω από το ποσοστό που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές. Θέλετε αυτοδυναμία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιμένετε να μου βάζετε…

Ε. ΣΤΑΗ: Επιμένω. Όχι, νομίζω ότι εσείς έχετε θέσει το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Θέλετε στις εθνικές εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν μου λέτε, όμως, την αυτοδυναμία, αυτήν τη στιγμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. ‘Έχω πει όμως και κάτι ακόμα. Και αυτοδύναμος να μπορώ να είμαι -προφανώς μεταξύ αυτοδυναμίας και μη αυτοδυναμίας δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα διάλεγε το δεύτερο- αλλά αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι και αυτοδύναμος να είμαι θα ήθελα να μπορώ να διαμορφώσω ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις.
Και όταν λέω πολιτικές συγκλίσεις, μην πάει αμέσως το μυαλό σας σε κάποια συγκυβέρνηση. Θέλω να πάω να διαμορφώσω στη Βουλή ευρύτερες συγκλίσεις για σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου για την παιδεία, το 2011, η Νέα Δημοκρατία τότε έκανε μια μεγάλη υπέρβαση. Και ως Αντιπολίτευση, στήριξε μια κυβερνητική πρωτοβουλία, που παρά τις ατέλειές της πήγαινε το εκπαιδευτικό μας σύστημα στη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχες συγκλίσεις, σε σημαντικές πρωτοβουλίες, θα τις επιδιώξω την επόμενη μέρα. Και πιστεύω ότι θα μπορώ να τις αναζητήσω. Διότι σήμερα το αίτημα για μεγαλύτερη ενότητα, για μεγαλύτερη συμπόρευση, να αφήσουμε το διχασμό, για να βρούμε κοινούς τόπους όπου μπορούμε να τους βρούμε, αυτό το αίτημα είναι πολύ δυνατο στην ελληνική κοινωνία. Και οφείλω να το σεβαστώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Ανοίξατε πάρα πολλά. Και υπάρχουν ακόμη τόσα και περισσότερα να συζητήσουμε πάνω στο κεφάλαιο αυτό. Θα πρέπει να δώσω ένα διαφημιστικό διάλειμμα τώρα. Και να επιστρέψουμε αμέσως.

Ε. ΣΤΑΗ: Συνεχίζουμε τη συζήτησή μας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.  Και αφήσαμε τη συζήτηση στα κρίσιμα ζητήματα για το τι θα επιδιώξετε μετά από μια εκλογική σας νίκη. Μιλήσαμε και για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.  Είπατε ότι θα επιδιώξετε εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα και μείζονα ζητήματα. Μου αφήσατε ανοιχτό, δεν μου είπατε ότι ο στόχος σας είναι η αυτοδυναμία, μου είπατε όσο πιο ευρύτερη νίκη τόσο καλύτερη.  Το κρατάω αυτό. Και μιλήσατε λοιπόν για το κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα, αυτής της περίφημης εθνικής συνεννόησης. Και θέλω να σας ρωτήσω: Πως την εννοείτε εσείς αυτή την εθνική συνεννόηση; Γιατί θα μπορούσε να πει κανείς, ας πούμε, ότι δεν έχετε πάρει αυτοδυναμία και θα πρέπει να επιδιώξετε και κάποιες συνεργασίες, άσχετα με το τι θα κάνετε στη Βουλή. Αυτές οι συνεργασίες από πού θα προέλθουν;  Θα προέλθουν από ποιο χώρο; Γιατί όπως έχουν οι πολιτικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή και οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι πολύ κοντά, μπορούμε να εικάσουμε ποιες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις στην επόμενη Βουλή. Ποιοι είναι αυτοί με τους οποίους θα συνεργαστείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα.  Αυτό είναι αυτονόητο. Οι πολίτες θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνονται την διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. Θα συνεργαστούμε με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές.

Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία.  Εγώ θα εικάσω κάτι το οποίο δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι στο τραπέζι των σχεδιασμών σας και των συζητήσεών σας το βάζετε και εσείς. Να εικάσω ότι ένα από αυτά τα Κόμματα θα είναι το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ όμως έχει απορρίψει μια τέτοια συνεργασία κατά μόνας με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα και στο πρόσφατο συνέδριο προχθές που έγινε η κυρία Γεννηματά είπε ένα βροντερό όχι σε αυτή τη συνεργασία και ένα βροντερό όχι στην παλινόρθωση της δεξιάς. Να εικάσω ότι θα είναι κάποια άλλα κόμματα που ήδη υπάρχουν στη Βουλή; Θα είναι το Ποτάμι ας πούμε αν αυτό θέλει η λαϊκή βούληση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Σας λέω δεν το ξέρω.  Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για αυτό το οποίο είπατε. Αποφεύγω γενικά να σχολιάζω δηλώσεις αρχηγών άλλων Κομμάτων, αλλά δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω στην κυρία Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παλινόρθωση της δεξιάς ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ…

Ε. ΣΤΑΗ: Αποκλείετε τη δυνατότητά της να κρίνει τώρα τα πράγματα εκείνη με άλλο τρόπο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ καθαρά. Και αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν την χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης, κυρία Στάη, ότι σε αυτό το ενδεχόμενο το δεύτερο Κόμμα -εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο Κόμμα- θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης. Θέλω να σπεύσω να προκαταλάβω τη δική σας ερώτηση η οποία είναι αυτονόητη. «Καλά, μιλάς για εθνική συνεννόηση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον βάζεις σε αυτή τη συζήτηση;». Σας απαντώ λοιπόν ευθέως ότι τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή έτσι όπως τον ξέρουμε με αυτά τα οποία λέει, όχι.  Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους. Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, το λέω γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας. Και στο κάτω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε 4 χρόνια στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών Πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό όπως είπατε και εσείς μένει να μας το δείξει η κάλπη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα μας το δείξει η κάλπη.

Ε. ΣΤΑΗ: Και θα σεβαστείτε το αποτέλεσμα της κάλπης. Αν λοιπόν το αποτέλεσμα της κάλπης έχει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια ισχυρή θέση εσείς λέτε ότι έτσι όπως είναι σήμερα δεν θα συνεργαστείτε μαζί του. Οπότε αυτό που λέμε εθνική συνεννόηση αυτόματα μικραίνει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά μου επιτρέπετε μια διακοπή; Μιλάτε για τις εθνικές εκλογές σαν να έχουμε προγραμματισμένες εθνικές εκλογές άμεσα. Υπενθυμίζω όμως….

Ε. ΣΤΑΗ: Εάν δεν γίνουν τώρα θα γίνουν τον Οκτώβρη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπενθυμίζω ότι οι σίγουρες εκλογές είναι οι ευρωεκλογές. Και μετά τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενδεχομένως όλες αυτές οι συζητήσεις που κάνουμε τώρα να αποκτήσουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Επαναλαμβάνω, οι ευρωεκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Και θέλω να είναι ταυτόχρονα και μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη Νέα Δημοκρατία, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.  Δεν θέλω να αφήσω έξω από τη συζήτηση τις ευρωεκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν θα τις αφήσουμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διότι αδικούμε τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα έρθουμε ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, θα έρθουμε ξεχωριστά στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στο τι συμβαίνει με αυτό, την απειλή ενός ακροδεξιού κύματος το οποίο και εσείς έχετε πει ότι είναι απειλητικό για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα τα αφήσουμε απέξω αυτά καθόλου. Αλλά θέλω να μείνω σε αυτό γιατί πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία. Και που ξέρετε, μπορεί οι εθνικές εκλογές να είναι ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας είπα, που ξέρετε μπορεί να γίνουν και νωρίτερα.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, να επιστρέψω λίγο σε αυτό. Επιμένετε οπότε εσείς σε αυτό που λέτε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας ρωτήσω τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω χρησιμοποιήσει τη φράση στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε. ΣΤΑΗ: Πολλά στελέχη σας και αντιπρόεδροι του Κόμματός σας, ο κ. Χατζηδάκης ας πούμε.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί μια μεγάλη ήττα και εμείς να καρπωθούμε μια μεγάλη νίκη. Μην μπούμε σε αυτή τη συζήτηση το τι είναι μεγάλη ήττα και τι είναι μεγάλη νίκη.

Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Σας το ρωτάω γιατί βγάζοντας έξω από οποιαδήποτε εθνική συνεννόηση ένα άλλο Kόμμα -το ίδιο είπατε και για την κυρία Γεννηματά που είπε ότι «όχι στοπ», δεν συνεργαζόμαστε, δεν θέλουμε παλινόρθωση της δεξιάς και είπατε γιατί το λέει αυτό. Με τον ίδιο τρόπο σας θέτω και εγώ το ερώτημα, γιατί αν τοποθετείτε από τώρα έτσι το πράγμα -θυμάμαι αυτό που είχε ο κ. Τσίπρας στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» – Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τέτοιο;  Εσείς δηλαδή λέτε κάτι τέτοιο για το ΣΥΡΙΖΑ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ήταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή.  Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή τη λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέπεια. Δεν θέλω να τελειώσω κανέναν. Σέβομαι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και των συμπολιτών μας που εμπιστεύθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μου επιτρέπεται να κάνω καμία διάκριση. Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι οι πολιτικές μας ατζέντες είναι τόσο διαφορετικές. Η αντίληψή μας για το ήθος και το ύφος της εξουσίας είναι τόσο διαφορετική που με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο.

Ε. ΣΤΑΗ: Οπότε το αφήνετε ανοιχτό εάν υπάρξουν αλλαγές μετεκλογικές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω όμως και κάτι. Οι συμπολίτες μας θα λάβουν υπόψη τους τη δυναμική των εκλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για την επιλογή τους και τις ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες. Και αν εκτιμούν ότι πράγματι, το ΚΙΝΑΛ, εννοεί αυτό το οποίο λέει, ότι αποκλείεται να συνεργαστεί μαζί μας, ενδεχομένως να το συνυπολογίσουν και αυτό στις εκλογικές τους προτιμήσεις.  Αλλά ας μην σπεύσουμε να τοποθετηθούμε για τα θέματα αυτά. Ξέρετε πολύ καλά ότι η προεκλογική περίοδος είναι πολύ δυναμική και νομίζω ότι όλοι θα κληθούν να τοποθετηθούν με καθαρότητα και με συνέπεια απέναντι στους πολίτες και για τώρα και για την επόμενη μέρα όπως το κάνω εγώ. Σας λέω ότι είμαι ο μόνος που έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια για το τι θέλω να κάνω την επόμενη μέρα. Ο τελικός λόγος όμως πάντα είναι  στους πολίτες και η δική μου δουλειά είναι να πείσω και τον τελευταίο καχύποπτο συμπολίτη μας ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του και ότι αξίζω και εγώ προσωπικά μια ευκαιρία να υλοποιήσω τις πολιτικές για τις οποίες αγωνίζομαι.

Ε. ΣΤΑΗ: Μου έχει μείνει μια μικρή ουρά σε αυτά που συζήταγα τώρα πριν μπούμε στο κεφάλαιο ευρωεκλογές στις παρούσες συνθήκες στην πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στις συνεργασίες αυτές που είπατε. Το λέω γιατί είναι ερωτήματα του κόσμου αυτά.  Προφανώς και ερωτήματα του κόσμου που βλέπετε εσείς. Εμείς οι δημοσιογράφοι βλέπουμε και περισσότερους από αυτούς που βλέπετε εσείς οι πολιτικοί. Γιατί εσάς ενίοτε σας πλησιάζουν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να σας δείξουν τη θετικότητά τους απέναντί σας, εμάς μας πλησιάζουν εκείνοι που θέλουν να δείξουν την αρνητικότητα τους απέναντι στους πολιτικούς. Σταύρος Θεοδωράκης, Ποτάμι.  Θα κατέβει σε αυτές τις ευρωεκλογές, θα το κρίνει αν θα κατέβει και στις εθνικές. Είναι ένας κομματικός σχηματισμός με τον οποίο θα συνεργαζόσασταν, είναι ευρωπαϊκή δύναμη, είναι δύναμη προόδου;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε έχουμε πολλά κοινά με το Ποτάμι αλλά από εκεί και πέρα όπως σας είπα το Ποτάμι είναι ένα αυτόνομο Κόμμα, επιλέγει μια ανεξάρτητη διαδρομή, θα κριθεί από τους πολίτες αν έχει ρόλο και θέση στην πολιτική της επόμενης μέρας.  Και οι αποφάσεις από εκεί και πέρα είναι αποφάσεις του Ποταμιού, εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Ξέρετε, εγώ δεν παρεμβαίνω ποτέ…

Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε γιατί σας το ρώτησα αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω και κάτι ακόμα όμως.

Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί σας κατήγγειλε ότι του διαλύσατε το Κόμμα, ότι εξαγοράσατε βουλευτές του, εννοώντας με θέσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν άκουσα τέτοια φρασεολογία από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν είπε τη λέξη αυτή, αλλά είπε στο OPEN εδώ…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφήστε με να σας πω.  Εμείς είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτό…

Ε. ΣΤΑΗ: Είπε ότι διαλύθηκε το Ποτάμι κατ΄ εντολή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και ονομάτισε τους βουλευτές τους οποίους αρπάξατε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Εμείς είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτό το οποίο κάνουμε.  Για να προσχωρήσει ένας βουλευτής στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να περάσει μια παρατεταμένη περίοδο ως ανεξάρτητος βουλευτής και να κρίνουμε στη συνέχεια αν ο βουλευτής αυτός μπορεί να υπηρετήσει την κεντρική γραμμή και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δεν διαλύουμε Κόμματα και δεν εξαγοράζουμε κανέναν.  Η κατηγορία της εξαγοράς, της πολιτικής εξαγοράς για να μην παρεξηγηθώ, μπορεί εύκολα να επισημοποιηθεί από αυτούς οι οποίοι προσάπτουν στον κ. Τσίπρα ότι έταξε υπουργεία για να συνθέσει αυτή την κυβέρνηση κουρελού και για να ψηφίσει τελικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί υπήρχε αντάλλαγμα και αντάλλαγμα πάρα πολύ συγκεκριμένο.  Το Υπουργείο είναι ένα αντάλλαγμα το οποίο ο άλλος το καρπώνεται σήμερα. Η προσχώρηση σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με την προοπτική της ενδεχόμενης εκλογής με σταυρό την επόμενη μέρα λυπάμαι, αλλά δεν εντάσσεται στο δικό μου μυαλό, στη λογική της πολιτικής συναλλαγής. Πολιτική συναλλαγή έκανε ο κ. Τσίπρας με όλους τους υπουργούς προερχόμενους από άλλα Κόμματα στους οποίους έταξε υπουργεία.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ σας μίλησα τώρα για τον κ. Θεοδωράκη. Δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά σας ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Δεν έχουν προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογήσουμε. Πάρα πολλά στελέχη τα οποία προήλθαν από το Ποτάμι έχουν ήδη προσχωρήσει στα ψηφοδέλτιά μας. Αλλά  ξέρετε εάν ένα Κόμμα μπορεί πραγματικά να εκφράζει τις απόψεις του, να έχει δυναμική στην κοινωνία, να έχει ένα πολιτικό αποτύπωμα ευκρινές και ευδιάκριτο φαντάζομαι ότι δεν έχει πρόβλημα να κρατήσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Δηλαδή δεν σηκώνεται να φύγει κάποιος από ένα Κόμμα εάν θεωρεί ότι δεν έχει ουσιαστικό λόγο  αυτό που κάνει.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι μια πολύ λογική σκέψη και ένα πολύ λογικό ερώτημα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε να μην επιθυμώ να αναλώσω πολύ χρόνο στα εσωτερικά άλλων Κομμάτων και να μιλήσω για το δικό μου Κόμμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Τελειώσαμε εδώ.  Λοιπόν, να μιλήσουμε τώρα για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ λέω να πάμε -μια που θίξατε το θέμα των Πρεσπών-  στις ευρωεκλογές μέσω των Πρεσπών. Έχετε πει ότι αυτή είναι μια πάρα πολύ κακή συμφωνία. Δεν βρίσκετε τίποτα θετικό στη συμφωνία αυτή;  Καταγεγραμμένοι οι βασικοί άξονες των αντιρρήσεών σας, το εθνοτικό και το γλωσσικό. Δεν βρίσκετε τίποτα θετικό σε αυτή τη συμφωνία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι ευρύτερο όλο αυτό. Η συμφωνία αυτή τελικά προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της λεπτομέρειας του τι  γράφτηκε, του τι αποτυπώθηκε και του τι δεν γράφτηκε και τι δεν αποτυπώθηκε στη συμφωνία. Είναι μια συμφωνία η οποία τελικά πηγαίνει απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα κούνησε το δάχτυλο σε όλους όσοι διατύπωσαν αντιρρήσεις για τη συμφωνία αυτή. Η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και τα απόνερα αυτής της κακής συμφωνίας τα βλέπουμε και σήμερα.  Τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε εμείς; Θα αγωνιστούμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας. Θα υποστηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, θα αγωνιστούμε να υποστηρίξουμε το brand της πραγματικής, το ξαναλέω, της πραγματικής ελληνικής Μακεδονίας.  Είναι δουλειά μας να το κάνουμε αυτό διότι σήμερα η συμφωνία αυτή τι έκανε επί της ουσίας, κυρία Στάη; Εκχώρησε το επίθετο μακεδονικός, την μακεδονική ταυτότητα κατ΄ αποκλειστικότητα, ουσιαστικά στη γειτονική χώρα. Το λέω διότι συμπληρώνονται και αυτές τις ημέρες -χθές αν δεν κάνω λάθος- 11 χρόνια από το Βουκουρέστι. Αυτή τη συμφωνία κυρία Στάη αν τη θέλαμε στο Βουκουρέστι θα την είχαμε εκείνη τη στιγμή.  Είπαμε όχι στο Βουκουρέστι ακριβώς γιατί τα ζητήματα γλώσσας, εθνότητας, ταυτότητας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είναι σημαντικά για συναισθηματικούς λόγους, δεν μπορούμε να τους παραγνωρίσουμε, είναι πάρα πολύ σημαντικά και για οικονομικούς λόγους. Ο κ. Τσίπρας για τους δικούς του λόγους που ο ίδιος γνωρίζει -δεν ξέρω τι άλλες συνεννοήσεις μπορεί να είχε κάνει για να χτίσει το διεθνές του προφίλ- επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την άθλια συμφωνία. Εμείς βρεθήκαμε απέναντι. Είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία έχω πει και εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες την επόμενη μέρα μπορούμε να απαλύνουμε κάποιες αρνητικές πτυχές αυτής της συμφωνίας.

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Μητσοτάκη, αναρωτιέται ο μέσος Έλληνας πολίτης: Κάποιος που θέλει να  κοιτάξει με ψυχραιμία και μόνος του τα πράγματα γιατί οι Ευρωπαίοι μηδενός εξαιρουμένου θεωρούν αυτή τη συμφωνία καλή; Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα ταλανίζεται από τους φίλους-εχθρούς της δηλαδή; Γιατί από όλους θεωρείται μια όχι μόνο καλή συμφωνία, μια συμφωνία που προάγει την πρόοδο, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί βόλευε πολλούς να μπουν…

Ε. ΣΤΑΗ: Όλους;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλους θα έλεγα τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ σε αυτή τη συγκυρία.  Και εγώ δεν θα ήμουν αντίθετος σε αυτήν την επιλογή, προσέξτε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Λοιπόν, ας σταματήσουμε αυτή την καραμέλα ότι δήθεν οι Ευρωπαίοι ή οι υπερατλαντικοί φίλοι μας νοιάζονται για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα. Διότι αυτή η συμφωνία ουσιαστικά μπορεί να βοηθάει τη γειτονική χώρα, μπορεί να ενισχύει με κάποιο τρόπο το διεθνές προφίλ του κ. Τσίπρα, έχει όμως ουσιαστικά απόνερα εντός της χώρας μας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είμαι σε θέση και δεν μου επιτρέπεται να το παραγνωρίσω. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξηγήσω με πειστικότητα -πιστεύω- στους ευρωπαίους φίλους μας γιατί είμαι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία, θα εξακολουθώ να το κάνω.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεχθήκατε πιέσεις εσείς μέχρις εδώ για να μην έχετε σφοδρές αντιρρήσεις για τη συμφωνία αυτή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δέχτηκα παροτρύνσεις.  Αλλά όταν εξήγησα την άποψή μου…

Ε. ΣΤΑΗ: Θα μου πείτε από ποιους δεχθήκατε τις παροτρύνσεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μπορείτε να το φανταστείτε.

Ε. ΣΤΑΗ: Να φανταστώ από την Γερμανίδα Καγκελάριο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δέχτηκα παροτρύνσεις, αλλά πρέπει να σας πω ότι όταν εξήγησα και στην Καγκελάριο Μέρκελ την άποψή μας, τη θέση μας και γιατί επιμένουμε στη γραμμή μας, υπήρξε κατανόηση. Υπήρξε κατανόηση εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και με όσους έχω συνομιλήσει και εξηγήσει γιατί η συμφωνία αυτή έχει προβληματικές πτυχές δεν έχω πάρει απάντηση. Δεν μου έχει απαντήσει κανείς, κυρία Στάη, ούτε ο κ. Τσίπρας γιατί μια χώρα η οποία ονομάζεται «βόρεια Μακεδονία» πρέπει η γλώσσα της να είναι «μακεδονική» και οι πολίτες της να είναι «Μακεδόνες». Αυτό δεν μου το έχει απαντήσει κανείς ακόμα.  Και δεν μπορεί να το απαντήσει.

Ε. ΣΤΑΗ:  Έχουν τις δικές τους απαντήσεις…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Όχι, δεν μπορεί να το απαντήσει ο κ. Τσίπρας διότι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος του κ. Ζάεφ.  Για αυτό υπερηφανεύεται ο κος Ζάεφ. Λέει ότι «εγώ έδωσα» δήθεν -λες και έκανε καμιά μεγάλη παραχώρηση- το  «βόρεια Μακεδονία» και κέρδισα αυτό το οποίο καμία ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν μου είχε δώσει, «μακεδονική γλώσσα», «μακεδονική εθνότητα», «μακεδονική ταυτότητα». Λοιπόν, αυτά καμία Κυβέρνηση δεν τα έδωσε στο παρελθόν, τα έδωσε ο κ. Τσίπρας για τους δικούς του λόγους.

Ε. ΣΤΑΗ: Ποιοι είναι οι δικοί του λόγοι;  Γιατί εσείς είπατε ότι αντάλλαξε το μακεδονικό με τις συντάξεις, αυτό είναι μια πολύ βαριά κατηγορία.  Είναι τεκμηριωμένη κατηγορία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Δεν έχω καμία αμφιβολία.

Ε. ΣΤΑΗ: Το ξέρετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία, κυρία Στάη.

Ε. ΣΤΑΗ: Με εντυπωσιάζετε έτσι όπως το λέτε. Γιατί για να λέει ένας πολιτικός αρχηγός ότι δεν έχει καμία αμφιβολία σίγουρα έχει πληροφορίες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία. Υπάρχουν πράγματα στην πολιτική, το ξέρετε…

Ε. ΣΤΑΗ:  Σίγουρα σας το είπαν ευρωπαίοι εταίροι μας, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να κάνω τις εκτιμήσεις μου και επιτρέψτε μου να σας πω ότι στην πολιτική υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία γίνονται και δεν λέγονται. Επιμένω σε αυτή μου την εκτίμηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Φοβάστε αυτό τον εθνικό διχασμό που έχει δημιουργήσει αυτή η ιστορία των Πρεσπών;   Γιατί είδαμε τον εθνικό διχασμό και αυτή την τεράστια εθνικιστική θα πω ένταση, δεν θα πω εθνική, θα πω εθνικιστική. Και το λέω αυτό γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες δεχθήκατε και εσείς επίθεση από ακραία στοιχεία.  Αυτό δεν το φοβάστε πως μπορεί στο χρόνο να κυλήσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φοβάμαι εξίσου, αυτούς οι οποίοι περιφρονούν την ιστορική συνείδηση του λαού.  Φοβάμαι ταυτόχρονα εξίσου αυτούς οι οποίοι με μεγάλη ευκολία καπηλεύονται τη συναισθηματική εμπλοκή των Ελλήνων με αυτή την υπόθεση για να καλλιεργήσουν ένα στείρο εθνικισμό ο οποίος βρίσκεται απέναντι στην ιδεολογία μας και στην άποψή μας για το τι σημαίνει σήμερα υγιής πατριωτισμός. Για αυτό και σας μίλησα ότι την επόμενη μέρα πρέπει να θεραπεύσουμε, να επουλώσουμε τις πληγές αυτής της υπόθεσης και έχουμε τρόπους να το κάνουμε. Καταρχάς μου φαίνεται αδιανόητο, κυρία Στάη, ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη, μίλησε με τους παραγωγούς των μακεδονικών προϊόντων και ουσιαστικά δεν είχε ιδέα για το τι τους έλεγε,  δεν πρότεινε τίποτα συγκεκριμένο για το πώς θα προστατεύσει τα μακεδονικά προϊόντα από έναν ανταγωνισμό, ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα προκύψει τώρα που έδωσε ο ίδιος με την υπογραφή του το επίθετο «μακεδονικό» στους γείτονές μας.

Ε. ΣΤΑΗ:  Από την άλλη μεριά, όμως, ο κ. Τσίπρας πήγε με πολύ μεγάλη επιχειρηματική ομάδα στα Σκόπια…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί πριν, δεν μου λέτε, ποιος από τους επιχειρηματίες, μισό λεπτό, ποιος από τους επιχειρηματίες….;

Ε. ΣΤΑΗ:  Οι οποίοι έκαναν δηλώσεις ενθουσιασμένοι για αυτό το οικονομικό άνοιγμα που κάνει η συγκεκριμένη συμφωνία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να δούμε, λοιπόν, ποιος από τους επιχειρηματίες που πήγε με τον κ. Τσίπρα στα Σκόπια δεν είχε ήδη παρουσία στα Σκόπια;

Ε. ΣΤΑΗ:  Αυτό σημαίνει κάτι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών παρά…

Ε. ΣΤΑΗ:  Σημαίνει κάτι αυτό, κύριε Μητσοτάκη; Δεν θα μπορέσουν να πάνε και άλλοι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω τι σημαίνει. Σημαίνει ότι παρά τη δυσκολία και παρά την εκκρεμότητα του ονόματος είχαμε στενές οικονομικές σχέσεις με τα Σκόπια. Και αν ο κ. Τσίπρας ήθελε πραγματικά να μιλάει για βαλκανική οικονομική πολιτική να του θυμίσω κάτι: Ότι με τα δικά του τερτίπια και του κ.Βαρουφάκη, ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες και η υποχρέωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές. Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια. Άρα, όταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για οικονομική διπλωματία στα Βαλκάνια, ας αναλογιστεί τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες της δικής του πολιτικής. Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σε επίπεδο ψυχολογίας είναι οι χειρότερες από ό,τι ήταν πριν ένα χρόνο. Για αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Ε. ΣΤΑΗ:  Μάλιστα. Θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα ακόμη που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εσείς πιστεύετε αυτό το ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική»;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα, και το έχω πει πολλές φορές στη Βουλή, η γεωγραφική Μακεδονία είναι μεγαλύτερη από την ελληνική.

Ε. ΣΤΑΗ:  Αυτό δεν είναι, όμως, κάτι που πιστεύουν όλα τα στελέχη του Κόμματός σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Μισό λεπτό. Η Μακεδονία, όμως, ως ταυτότητα, ως brand, ως εθνική συνείδηση είναι ελληνική. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανένα. Και να σας πω και κάτι; Και για αυτό εγώ πραγματικά θα παρότρυνα τον κ. Τσίπρα με όσο μεγάλη ένταση διαφημίζει τη μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας, με την ίδια μεγάλη ένταση να προσκαλεί τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα, και να τους πηγαίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, να τους πηγαίνει στην Πέλλα. Για να αντιληφθούν επιτέλους όλοι ότι εδώ υπάρχει μία ιστορική παρακαταθήκη, η οποία είναι πολύ βαριά, είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτής της χώρας και δεν μπορεί να εκχωρηθεί με τόσο μεγάλη ευκολία.  Να τους πηγαίνει ταυτόχρονα…..

Ε. ΣΤΑΗ:  Τι πιστεύετε ότι θα έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε αυτή τη συγκυρία με αυτή τη συμφωνία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή έκατσα και μελέτησα πολύ προσεκτικά τις ομιλίες του, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν θα δεχόταν αυτή τη συμφωνία. Και θα σας πω γιατί….

Ε. ΣΤΑΗ:  Γιατί ήταν ο πρώτος που ήθελε τη λύση, για αυτό σας το ρωτάω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, ήταν ο πρώτος ο οποίος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ε. ΣΤΑΗ:  Ήταν αυτός που μίλαγε για τη σύνθετη ονομασία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  ταν ο πρώτος ο οποίος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η χώρα έχει ήδη μία, και μεταφέρω λόγια του ιδίου «έχει ήδη μία θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκτήσει μία δεύτερη εθνική μειονότητα, μακεδονική μειονότητα στην βόρεια Ελλάδα». Αυτό ήταν το μεγάλο άγχος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ε. ΣΤΑΗ:  Πιστεύετε ότι αυτό είναι ένας κίνδυνος που έχουμε τώρα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και είναι κίνδυνος.

Ε. ΣΤΑΗ:  Ότι μπορεί να αποκτηθεί μία τέτοια εθνική μειονότητα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και είναι κίνδυνος. Από τη στιγμή που έχουμε αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα» κανείς δεν απαγορεύει σε κανένα να διεκδικήσει αυτοπροσδιορισμό με βάση αυτά τα οποία το  ίδιο το ελληνικό κράτος έχει πει.

Ε. ΣΤΑΗ:  Ξέρετε, βέβαια, ότι η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι εσείς το ανοίγετε αυτό το θέμα, ότι δεν υφίσταται και ότι με τις τοποθετήσεις σας αυτές το ανοίγετε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανή να κατηγορήσει και εμάς ότι είμαστε πίσω από τους επιχειρηματίες οι οποίοι ξαφνικά διαπιστώνουν ότι πηγαίνοντας σε εκθέσεις κρασιού ότι τα προϊόντα τους παύουν να έχουν το καθεστώς προστασίας που είχαν πριν. Να σας πω κάτι; Αν ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος για αυτές του τις απόψεις γιατί δεν πάει στην Μακεδονία να τις εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες; Γιατί δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις διαλόγου με συμπολίτες και να τους εξηγήσει την άποψή του, αντί να πηγαίνει περιτριγυρισμένος από Μ.Α.Τ., προστατευμένος σε κλειστά περιβάλλοντα; Σας δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας ο οποίος αισθάνεται άνετα με την απόφασή του, ότι μπορεί εύκολα να εξηγήσει αυτά τα οποία λέει στους Έλληνες πολίτες; Ας πάει να το κάνει, λοιπόν, στην Μακεδονία, να πείσει και τους συμπολίτες μας στη Μακεδονία, να πείσει και τους επιχειρηματίες ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελός τους.

Ε. ΣΤΑΗ:  Λοιπόν, θα κάνουμε το δεύτερο διαφημιστικό μας διάλειμμα σε αυτό το σημείο και επιστρέφουμε αμέσως.

Ε. ΣΤΑΗ:  Επιστρέφουμε, λοιπόν, στη συζήτησή μας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Εδώ μου ήρθε λίγο κάποια στιγμή το «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» γιατί αναφερθήκαμε σε αυτόν πριν από λίγο, ποια θα ήταν η δική του στάση στο θέμα των Πρεσπών και ήσασταν  πολύ ευκρινής σε αυτά που είπατε. Μιλήσαμε για εθνικισμούς, επικίνδυνους εθνικισμούς. Και να έρθουμε τώρα στον ευρωπαϊκό εθνικισμό, ο οποίος, όπως φαίνεται όλο και διογκώνεται. Θέλω να μου πείτε πώς τον θεωρείτε αυτόν τον κίνδυνο και ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνάμεις οι οποίες είναι και κρυπτο-εθνικιστικές. Πείτε μου πώς το αντιμετωπίζετε εσείς και πώς το αντιμετωπίζει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Και θα σας πω γιατί το ρωτάω αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο ο εθνικισμός, είναι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός. Και αν μεν ο εθνικισμός ταυτίζεται με την άκρα Δεξιά, ο λαϊκισμός, όπως ξέρουμε πολύ καλά στη χώρα μας έχει πολλές εκφάνσεις. Έχει έκφανση ακροδεξιά και προφανώς έχει και έκφανση αριστερή. Και αυτή συμβολίζει ο κ. Τσίπρας. Και αν η ελληνική ιστορία είναι ένα παράδειγμα και για την Ευρώπη, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν οι λαϊκιστές εκλέγονται τελικά στην εξουσία λέγοντας ψέματα, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, κατά κανόνα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών. Κατά συνέπεια οι κοινωνίες ξεπερνούν το λαϊκισμό και θα έλεγα ότι διορθώνουν…

Ε. ΣΤΑΗ:  Και ταυτίζετε το λαϊκισμό με τον εθνικισμό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν ταυτίζω τον λαϊκισμό με τον εθνικισμό; Ο εθνικισμός έχει πάντα στοιχεία λαϊκισμού, ο λαϊκισμός δεν είχε πάντα στοιχεία εθνικισμού. Άρα ταυτίζω  όχι αμφίσημα, αλλά μονοσήμαντα.

Ε. ΣΤΑΗ:  Οπότε ο κ. Τσίπρας, λέτε, είναι λαϊκιστής.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είπα ποτέ ότι ο κ. Τσίπρας είναι εθνικιστής, αλλά είναι λαϊκιστής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Ε. ΣΤΑΗ:  Τον έχετε πει όμως Orban του νότου, ο οποίος είναι φουλ εθνικιστής, πιο εθνικιστικής δεν υπάρχει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι ο Orban  δεν είναι η εκτόνωση των εθνικών χαρακτηριστικών του λαού της Ουγγαρίας. Ταυτίζω τον κ. Τσίπρα με τον κ. Orban ως προς τις πρακτικές υπονόμευσης του κράτους δικαίου. Επίθεση σε δημοσιογράφους, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία έχει επιδείξει ο κ. Orban. Για αυτό και πήρα την πρωτοβουλία το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό Κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να ζητήσει την αποπομπή του κ. Orban και για αυτό και επιμένω ότι ναι Τσίπρας και Orban έχουν πολλές ομοιότητες.

Ε. ΣΤΑΗ:  Σας ρώτησα για τον εθνικισμό στην Ευρώπη και για τα ακραία φαινόμενα και θα σας βάλω δύο ονόματα εδώ με τις απόψεις τους γιατί θέλω να μου πείτε πού διαφοροποιείστε εσείς. Καταρχήν να ξεκινήσω από το ευρωπαϊκό πεδίο, από τον κ. Manfred Weber του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον οποίο τον στηρίζετε και εσείς για την ηγεσία της Commission, ο οποίος έχει πει ότι καταρχήν θέλει διακοπή των ενταξιακών σχέσεων με την Τουρκία, εάν αυτός γίνει Πρόεδρος της Commission, αυτή ήταν η πρότασή του. Και είναι υπέρ των τειχών, όπως είναι τα λεγόμενα τείχη Σαλβίνι, ας πούμε, που έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή γνωστά. Αυτά δεν είναι στοιχεία ακραία και επικίνδυνα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτον εμείς στηρίζουμε τον Manfred Weber και θα είναι καλό για την Ελλάδα αν ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εφόσον η επόμενη κυβέρνηση θα είναι της Νέας Δημοκρατίας αυτό σημαίνει ότι ο λόγος μας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα θα μετράει περισσότερο. Νομίζω ότι  το καταλαβαίνουμε όλοι και είναι ένα διακύβευμα των εκλογών ποιος είναι, τελικά, με την ευρωπαϊκή πλειοψηφία και ποιος είναι με τη ευρωπαϊκή μειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας δεν μας έχει πει ακόμα με ποια ομάδα θα συνταχθεί. Επίσημα λέει ότι θα είναι στην ευρομάδα των αριστερών, αλληθωρίζει προς τους σοσιαλιστές, κάποιοι τον θέλουν, κάποιοι δεν τον θέλουν. Ένα είναι βέβαιο. Ότι ο κ. Τσίπρας κομματικά δεν θα είναι και δεν μπορεί να είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Εμείς μπορούμε να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων. Και να σας πω και κάτι ακόμα; Με κατηγορούν ότι έχω προσωπική σχέση με τον κ. Weber. Γιατί είναι κακό;

Ε. ΣΤΑΗ:  Εγώ σας ρωτάω αν συμφωνείτε με τις θέσεις του για την Τουρκία και για το προσφυγικό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έρθω σε αυτά, θα απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Την επόμενη μέρα, όμως, θα πρέπει να  διαπραγματευτώ με τον κ. Weber τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και μία καλή σχέση θα βοηθήσει σε αυτό, το καταλαβαίνουμε νομίζω όλοι. Έρχομαι τώρα στα δύο συγκεκριμένα ερωτήματά σας. Δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Weber  για την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις της Ευρώπης. Πρέπει επομένως να αναζητήσουμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία. Η άμεση διακοπή όμως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα με βρει αντίθετο.

Αντίθετα, τώρα, η πολιτική φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, κυρία Στάη. Η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν σήμερα να μην προφυλάξει τα σύνορά της, να μην προστατεύσει τα σύνορά της όσο έχει μία εσωτερική αγορά ελεύθερης διακίνησης προϊόντων. Και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε την Ευρώπη αρωγό. Ο κ.Τσίπρας δεν έχει αρθρώσει ποτέ τη λέξη προστασία των συνόρων. Ίσως γιατί θεωρεί ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα. Εγώ, λοιπόν, λέω ξεκάθαρα ότι μαζί με την Ευρώπη θα φυλάξουμε τα σύνορά μας όχι μόνο ως χώρα σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως χώρα η οποία προσβλέπει στην Ευρώπη για  βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια. Και να σας πω κάτι; Αυτή είναι μία πολιτική η οποία βρίσκει σύμφωνους και τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και τον κ. Μακρόν. Είναι μία πολιτική η οποία αποτυπώνει την άποψη – δεν θα έλεγα του ευρωπαϊκού κατεστημένου- αλλά των βασικών Κομμάτων της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας πώς τοποθετείται άραγε απέναντι στο θέμα αυτό; Και ξέρετε στο προσφυγικό δοκιμάστηκε και η υποκρισία του κ. Τσίπρα και η ανικανότητά του και η ιδεοληψία του. Διότι η εικόνα αυτή η οποία υπάρχει στη Μόρια ή στη Σάμο δεν είναι εικόνα που τιμά τη χώρα. Δεν μπορεί κάποιος να έχει ανθρώπινες ευαισθησίες και να ανέχεται αυτή την άθλια εικόνα…

Ε. ΣΤΑΗ:  Κύριε Μητσοτάκη, αυτό είναι κάτι που….

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …στις πολλές επισκέψεις που έχω κάνει.

Ε. ΣΤΑΗ:  Αυτό είναι κάτι που και εσείς επισκεπτόμενος το έχετε δει. Αυτό είναι κάτι που πολλοί, που έχουν επισκεφτεί τη Μόρια, έχουν πει κατά τον ίδιο τρόπο. Πώς είναι δυνατόν, όμως, γιατί αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνει η πλειοψηφία των ανθρώπων να προτείνεται για Νόμπελ για τη διαχείριση στο προσφυγικό και ο ίδιος ο Πάπας μόλις προχθές να το λέει;  Σηκώνετε τα χέρια ψηλά ή έχετε μία απάντηση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πήγα να σηκώσω τα χέρια ψηλά. Κοιτάξτε, στη διαχείριση του προσφυγικού αποτύχαμε οικτρά, ως χώρα. Οι άνθρωποι, γιατί κάποιος πρέπει να πάρει Νόμπελ σε αυτή την υπόθεση, είναι οι τρεις γιαγιάδες εκ των οποίων η μία δυστυχώς απεβίωσε σχετικά πρόσφατα, οι οποίες άνοιξαν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Όχι αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν ευρωπαϊκούς πόρους με αδιαφάνεια και που επέτρεψαν αυτή τη στιγμή άνθρωποι, μικρά παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Πείτε μου κυρία Στάη αν υπάρχει μία εξήγηση γιατί στη Μόρια ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να συνδεθεί η αποχέτευση της Μόριας με τον βιολογικό καθαρισμό. 3,5 χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και οι άνθρωποι ζουν μέσα στη βρώμα. Αυτό δεν είναι ανθρωπισμός. Είναι κυνισμός και είναι και απαράμιλλη ανικανότητα.

Ε. ΣΤΑΗ:  Λοιπόν, να έρθουμε στο κλίμα που ζούμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο το οποίο είναι ένα κλίμα τοξικό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και θέλω να σας ρωτήσω για αυτό το γενικό κλίμα της τοξικής σκανδαλολογίας, σκανδάλων, αληθινών, υπαρκτών, ανύπαρκτων γιατί πιστέψτε με, και νομίζω ότι και εσείς το καταλαβαίνετε αυτό, ότι ο μέσος πολίτης δεν μπορεί πια να ξεχωρίσει ποιο είναι το αληθινό και ποιο είναι το ψεύτικο. Και η πραγματικότητα είναι ότι κάποια θα είναι αληθινά και κάποια δεν θα είναι αληθινά. Θέλω να μου πείτε πώς πάμε λοιπόν σε εκλογές μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα; Να τα πω; Δάνεια Κομμάτων, το τελευταίο. Υπόθεση Novartis το λίγο παλαιότερο. Δεν έχει σημασία που όλα αυτά προχωράνε, κάπου σταματάνε και κάπου μένουμε όλοι με μία θολή εικόνα. Σκάνδαλο Πετσίτη. Διαπλοκή η οποία ανεσύρθη και μάλιστα καταγγείλατε εσείς ο ίδιος την κυβέρνηση για την υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Κόκκαλη. Όλα αυτά, πείτε μου, πώς μπορεί ο μέσος πολίτης να ξεχωρίσει ποια είναι η αλήθεια και ποιο είναι το ψέμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι εύκολο. και γι’ αυτό και θα ήταν άδικο για την πολιτική μας ζωή εάν επιμείνουμε σε μία αντιπαράθεση η οποία στέκεται μόνο σε σκάνδαλα, υποτιθέμενα σκάνδαλα, δήθεν σκάνδαλα. Και νομίζω ότι η  καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι μία μεγάλη φυγή προς τα μπροστά. Εμείς έχουμε ανακοινώσει 39 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές. Και θα ήθελα πραγματικά από τους πολίτες να μπουν στον κόπο να δουν, να διαβάσουν τα βιογραφικά τους, παλαιότεροι αλλά και πάρα πολύ νέοι άνθρωποι που ασχολούνται για πρώτη φορά με την πολιτική, που έχουν κάτι να πουν για την επόμενη μέρα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Και έχουν και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ξέρετε. Δεν θα ήταν σωστό να σταθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ε. ΣΤΑΗ: Σταθήκατε όμως.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να σταθώ σε ένα πρόσωπο

Ε. ΣΤΑΗ: Από τους δικούς σας υποψηφίους δηλαδή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Θέλω να σταθώ στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε απέναντι σε μια τεράστια προσωπική περιπέτεια, την οποία δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε. Κι όμως δεν το έβαλε κάτω. Έγινε ένας επιτυχημένος επιστήμονας. Είναι ένας θαυμάσιος, ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο οποίος επέλεξε για το συμβολισμό και για την ουσία των όσων έχει να πει, να πολιτευτεί μαζί μας. Ελπίζω πραγματικά, το εύχομαι, να εκλεγεί στην Ευρωβουλή. Θα είναι η  πρώτη φορά που στην Ευρωβουλή θα εκπροσωπηθεί, συνολικά στην Ευρωβουλή από όλες τις χώρες, ένας άνθρωπος με τόσο βαριά αναπηρία. Και αυτό κάτι λέει για τη χώρα μας, για τις διακρίσεις, για το πόσο ανοιχτή κοινωνία είμαστε τελικά. Απέναντι σε αυτή την υποψηφιότητα ο κ. Τσίπρας προτάσσει την υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά το όνομα Κόκκαλης συμβολίζει, κυρία Στάη, τη διαπλοκή στην Ελλάδα. Για τον κ. Κόκκαλη μπαμπά, όχι για το γιο.

Ε. ΣΤΑΗ: Ενοχοποιείτε το οικογενειακό όνομα; Οι αμαρτίες γονέων, παιδεύουσι τέκνα; Αν το δούμε από τη δική σας την οπτική;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε καμιά αμφιβολία ότι οι συμβολισμοί εδώ δεν έχουν τη σημασία τους;  Και έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ο κ. Κόκκαλης επιλέγει διότι λέγεται Κόκκαλης και ότι αν λεγόταν Παπαδόπουλος δεν θα ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο; Ας είμαστε σοβαροί τώρα, μην κοροϊδευόμαστε. Μια συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα για λόγους που μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει. Εγώ στέκομαι  όχι στο πρόσωπο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά στο συμβολισμό του ονόματος.  Όλοι λοιπόν κάνουν τις επιλογές τους και όλοι θα κριθούν για αυτές.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, να πούμε δυο λόγια για αυτά. Δεν μπορούμε βεβαίως να πούμε πάρα πολλά.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε νομίζω αν κάτι έχουν καταλάβει οι πολίτες, είναι ότι “σκάνδαλα” ανασύρονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν, για αυτό και νομίζω ότι κωφεύουν και λίγο σε αυτές τις προθέσεις. Τώρα, για τα υπόλοιπα σκάνδαλα που εμπλέκουν κυβερνητικά στελέχη, εγώ δεν θα πω τίποτα. Ας κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της σωστά. Έχουμε ήδη…

Ε. ΣΤΑΗ: Πάγια κουβέντα αυτή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι εδώ δεν υπάρχουν απλά υποψίες, υπάρχουν διαδρομές χρήματος.

Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς με το χέρι στην καρδιά.

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη, θα βγάλει τα συμπεράσματά της.

Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς με το χέρι στην καρδιά θα λέγατε ότι δεν έχετε καμία αμφιβολία για κανένα στέλεχος που προέρχεται από το δικό σας χώρο δηλαδή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με ρωτάτε. Θεωρώ όλους αθώους.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, γιατί ειπώθηκε ότι είναι σκευωρία από την αρχή

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Για την υπόθεση της Novartis.

Ε. ΣΤΑΗ: Για την υπόθεση της Novartis.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σκευωρία. Εδώ μιλάμε – γιατί βγήκαν και μας είπαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του Νεοελληνικού κράτους- ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί τίποτα. Περιμένω τη Δικαιοσύνη -με μεγάλη καθυστέρηση πρέπει να πω- επιτέλους να μας πει τι έχει βρει σε αυτήν την υπόθεση.

Ε. ΣΤΑΗ: Για να πει κάποιος ότι είναι σκευωρία θα πρέπει να είναι βέβαιος για την πλήρη αθωότητα όλων όσων εμπλέκονται από την άλλη πλευρά σε αυτό που χαρακτηρίζει σκευωρία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για αυτό, αλλά ως προς την ένταση, ως προς την πολιτική εκμετάλλευση, ως προς τον τρόπο με τον οποίο ενεπλάκη η Βουλή για να κρεμαστούν 10 άνθρωποι στα μανταλάκια για να γυρίσει η υπόθεση πίσω στη δικαιοσύνη, βέβαια ήταν σκευωρία. Είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis ή ότι δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ’ ορισμού αθώοι. Αλλά σε αυτή τη χώρα κυρία Στάη, σας παρακαλώ επιτέλους, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και το να βρίσκεται ξαφνικά Υπουργός έξω από το Μαξίμου να ανακοινώνει πράγματα, να υπάρχει γνώση της δικογραφίας, να διαρρέει η δικογραφία, αυτές είναι πρακτικές παρακράτους. Και επειδή οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί, για αυτό και δεν τους πολυενδιαφέρουν τα θέματα αυτά. Εμένα όμως με ενδιαφέρει η ποιότητα της Δημοκρατίας μας, οφείλω αυτά τα ζητήματα να τα αναδείξω.

Ε. ΣΤΑΗ: Ποιος πιστεύετε ότι είναι αυτός ο περίφημος Ρασπούτιν που καταγγέλλουν τα Κόμματα της αντιπολίτευσης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω ιδέα. Δηλαδή, μπορώ να φανταστώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Το έχει πει και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, για αυτό σας λέω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, να πω το εξής.

Ε. ΣΤΑΗ:Εικάζετε ότι είναι στέλεχος που προέρχεται από την Καραμανλική δεξιά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, ότι …

Ε. ΣΤΑΗ: Χαμογελάτε βλέπω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ότι ο τελικός ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Με τον κ. Τσίπρα πρέπει να συνομιλώ. Και να σας πω κάτι; Από ένα σημείο και μετά δεν ενδιαφέρει και τόσο πολύ να συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα. Με ενδιαφέρει να συνομιλώ με την κοινωνία. Αλλά τον κ. Τσίπρα  τον βλέπω υπεύθυνο για αυτήν την προσπάθεια. Αυτός πήγε στη Βουλή, αυτός δρομολόγησε τις πολιτικές εξελίξεις. Άρα, μη μου λέτε για…

Ε. ΣΤΑΗ: Οπότε, δεν σας ενδιαφέρει ποιος το τροφοδότησε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ποιος είναι ο Ρασπούτιν ή όχι.

Ε. ΣΤΑΗ: Σας το ρώτησα και για κάτι άλλο. Επειδή λέγεται ευρέως έτσι στο πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει καραμανλική συνιστώσα στο ΣΥΡΙΖΑ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο κυρία Στάη. Τώρα, αν υπάρχουν ορισμένα…

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό έχει ειπωθεί λόγω στελεχών τα οποία…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Αν υπάρχουν τώρα ορισμένα στελέχη τα οποία έχουν τους δικούς τους προσωπικούς λόγους -δεν θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές- που θεωρούν ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να παραμένουν για τα 10 δευτερόλεπτα που τους αναλογούν στο κέντρο της επικαιρότητας, αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία πια…

Ε. ΣΤΑΗ: Που αναφέρεστε. Αναφέρεστε σε αυτά τα καινούρια Κόμματα που γίνονται τώρα; Γιατί σας είδα ..

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι.

Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς μιλήσατε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για αυτό το Κόμμα του κ. Τσιτουρίδη και είπατε ότι κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν. Ποιοι προσπαθούν να το κάνουν λέτε;  Η πλευρά της κυβέρνησης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Τώρα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει διακαώς να στήσει….

Ε. ΣΤΑΗ: Για αυτό σας ρώτησα και εγώ, αν πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η καραμανλική συνιστώσα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να στήσει διακαώς, η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας…

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, αλλά τα στελέχη αυτά τα οποία εσείς ο ίδιος λέτε ότι κάποιοι τους βάζουν να κάνουμε Κόμματα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα δεν μιλάμε τώρα για ιδιαιτέρως σοβαρά πρόσωπα. Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή ενωμένη. Είναι χωρίς εσωτερικές συνιστώσες. Είμαστε όλοι Νέα Δημοκρατία.  Έχω δύο τέως Πρωθυπουργούς, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας. Ο καθένας με το δικό του τρόπο και πιστεύω ότι ως θεματοφύλακας της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας, έχω επιτελέσει αυτό το καθήκον. Διότι εγώ πρέπει να κρατάω, έχω υποχρέωση να κρατάω τη Νέα Δημοκρατία ενωμένη και να συνθέτω. Τελικά, είμαι ο ίδιος υπεύθυνος για τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται. Και από εκεί και πέρα αν μπορώ να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία και να μπορέσω να φέρω και να πείσω συμπολίτες μας να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία που ενδεχομένως δεν μας έχουν ψηφίσει ποτέ και οι οποίοι αντιμετωπίζουν. Υπάρχει, ξέρετε, κυρία Στάη το συναντώ και εγώ, υπάρχει καχυποψία, μην κοροϊδευόμαστε και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, μεγάλη ακόμα. Και αν δεν το αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια, τότε δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε. Έχουμε κάνει και εμείς τα λάθη μας. Με μεγάλη ειλικρίνεια έχω μιλήσει για αυτά, αλλά έχουμε δώσει πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Δείτε το ευρωψηφοδέλτιο, δείτε το μητρώο στελεχών. Θα δείτε τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές. Έχουμε στηριχθεί στα μέλη μας για να χρηματοδοτήσουν το Κόμμα μας. Έχουμε παράξει έναν προγραμματικό λόγο, πιστεύω μοναδικό, ως προς την ποιότητα και το βάθος των προτάσεών μας.  Είμαστε έτοιμοι, όσο έτοιμη μπορεί να είναι μία ομάδα για την επόμενη μέρα. Ζητώ λοιπόν από τους πολίτες -για να κάνω μία γέφυρα με την αρχική μας κουβέντα- να αφήσουν πίσω τις προκαταλήψεις, θετικές και αρνητικές, για το τι σημαίνει το όνομα Μητσοτάκης και να δούνε το πρόσωπο πίσω από το όνομα. Τους ζητώ να δουν την πραγματική Νέα Δημοκρατία πίσω από την εικόνα την οποία μπορεί να έχουν για το Κόμμα. Σίγουρα η πραγματική Νέα Δημοκρατία δεν είναι η εικόνα την οποία προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να φιλοτεχνήσει για τη Νέα Δημοκρατία.

Ε. ΣΤΑΗ: Μιας που τώρα αναφέρατε πάλι -έτσι να μπούμε σε λίγο πιο προσωπικά ερωτήματα- πως θα αυτοπροσδιοριζόσαστε απέναντι στον κ. Τσίπρα; Ας πούμε ότι κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Στο ένα είδωλο είναι ο κ. Τσίπρας, στο άλλο είσαστε εσείς. Είναι συνεχής πολιτική σας αναφορά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ετεροπροσδιορίζομαι. Ο κ. Τσίπρας είναι ο κεντρικός πολιτικός μου αντίπαλος. Είναι ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός.

Ε. ΣΤΑΗ: Σε πιο προσωπικά. Είσαστε άνθρωποι της ίδιας περίπου γενιάς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε από πολύ διαφορετικές διαδρομές. Και σέβομαι και τη διαδρομή του καθενός και ποτέ η αντιπαράθεση κυρία Στάη δεν πρέπει να είναι προσωπική. Ποτέ. Παρότι δεν σας κρύβω, ότι είχα τους λόγους μου μερικές φορές να αισθανθώ πληγωμένος και οργισμένος προσωπικά, αλλά η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι ποτέ προσωπική. Ο κ. Τσίπρας είχε μια μεγάλη ευκαιρία. Πήρε ένα Κόμμα, ένα κομματίδιο, πολύ μικρό. Σίγουρα δεν μπορεί να του αμφισβητήσει κανείς ότι είναι μία πολιτική επιτυχία το ότι έφτασε εκεί που το έφτασε. Κέρδισε δύο φορές εκλογές. Και τι έκανε με αυτή την εκλογική νίκη; Δηλαδή, όταν θα κάνει τον απολογισμό του 4 χρόνια μετά, τι θα μπορεί να μας πει. Ο κ. Τσίπρας θα χάσει. Θα χάσει, διότι απέτυχε να κάνει την Ελλάδα καλύτερη. Η δική μου δουλειά δεν είναι να ασχολούμαι άλλο με τον κ. Τσίπρα. Είναι να πείσω τους πολίτες ότι μπορώ να κάνω την Ελλάδα καλύτερη την επόμενη μέρα. Άρα, το προσωπικό στοιχείο, παρότι πάντα υπάρχουν και οι αναμετρήσεις στη Βουλή, που εκ των πραγμάτων έχουν πάντα ένα προσωπικό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του Πολιτεύματός μας. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν και δεν κάνω ποτέ την αντιπαράθεση προσωπική.

Ε. ΣΤΑΗ: Ποιο είναι το κόστος που έχετε πληρώσει σε αυτήν την δεκαεξάχρονη διαδρομή σας στην πολιτική; Τι θα λέγατε ότι σας έχει κοστίσει προσωπικά; Σαν άνθρωπο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ήταν μια όμορφη διαδρομή με πολλές δυσκολίες. Είχα κόστος και στην προσωπική μου ζωή.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλετε να μας πείτε ποιο ήταν αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορούσαμε και οι δύο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας. Ευτυχώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξαναβρήκαμε μια νέα και πιστεύω πολύ πιο υγιή ισορροπία. Οι προσωπικές επιθέσεις  είναι μέσα στο παιχνίδι, στην πολιτική. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό…

Ε. ΣΤΑΗ: Μια που αναφερθήκατε στη σύζυγό σας, εκείνη την προ 16 ετών συνέντευξη, μόλις μπαίνατε στην πολιτική, είχατε αναφερθεί σε αυτήν και εκείνη είχε μιλήσει για εσάς. Να δούμε τι είχε πει τότε; Πριν από 16 χρόνια; Για να δούμε και τους άλλους πως ήταν πριν από 16 χρόνια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να δούμε γιατί δεν τα θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής.
Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, νομίζω ότι έχει αλλάξει λιγότερο από τους τρεις μας, από ό,τι μπόρεσα να δω. Και διαπίστωσα ότι το είχαμε γυρίσει και στον ενικό. Πιο προχωρημένοι ήμαστε τότε. Ίσως είναι το άγχος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Το άγχος, ίσως…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Της θεσμικής ευπρέπειας.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια με τη Μαρέβα, έτσι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπήρξαν καλοί καιροί, πολλοί καλοί καιροί, υπήρξαν και μεγάλες δυσκολίες…

Ε. ΣΤΑΗ: Συγκινηθήκατε νομίζω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Υπήρξαν και μεγάλες δυσκολίες, βλέπω τα παιδιά μας μικρά, έβλεπα αυτήν τη φωτογραφία. Τώρα η κόρη μας αποφοιτεί από το Πανεπιστήμιο σε 1,5 μήνα. Δεν μπορώ να είμαι στην αποφοίτηση, γιατί είναι 3 μέρες πριν από τις εκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Φαντάζομαι, θα πάει όμως η μαμά της.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα πάει η Μαρέβα. Αλλά, ξέρετε, η ζωή κάνει κύκλους. Αλλά αυτό το οποίο μένει τελικά είναι η αγάπη και ο σεβασμός. Και εμείς μπορέσαμε, μετά από πολλά χρόνια δυσκολίας και ξεχωριστής ζωής, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες  μας και να βρεθούμε μαζί. Και πιστεύω ότι είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν στην αρχή. Ενδεχομένως και ένα μήνυμα, ότι μερικές φορές νομίζουμε -οι αγγλοσάξονες έχουν και μια φράση- ότι το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη. Δεν είναι πάντα έτσι.

Ε. ΣΤΑΗ: Εμείς  το βλέπουμε έτσι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και υπάρχει πάντα μία αξία, πιστεύω στην οικογένεια πάρα πολύ. Αλλά, για μένα η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Τα παιδιά μου. Να μεγαλώσω καλά παιδιά, με αρχές, με αξίες και να μπορώ να είμαι καλά με τη σύζυγό μου. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα ισορροπεί κανείς στην πολιτική. Πιστεύω, όμως, ότι έχουμε βρει μια ισορροπία. Και αυτό που θέλω να περνάω ως μήνυμα στα παιδιά μου είναι ότι,  να ξέρουν ότι γεννήθηκαν με πλεονεκτήματα -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό- με προνόμια ενδεχομένως, αλλά να μην τα θεωρούν ποτέ δεδομένα. Και αυτοί που έχουν τα προνόμια, έχουν μια μεγαλύτερη υποχρέωση να επιστρέφουν κάτι πίσω στο κοινωνικό σύνολο.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, δεν το είχαμε εδώ, ως απόσπασμα, αλλά σ’ αυτήν τη συνέντευξη είχατε πει ότι το ερώτημα ήταν  αν διαλέγω την πολιτική ή την οικογένεια. Η απάντηση ήταν αβίαστη. Θα διαλέξω την οικογένειά μου. Στο ίδιο ερώτημα τώρα; Γιατί τώρα είναι τελείως διαφορετική η χρονική συγκυρία. Για να δούμε πώς αλλάζουν οι άνθρωποι ψυχολογίες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Στάη, ευτυχώς, μετά από μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών, δεν χρειάζεται πια να απαντήσω σ’ αυτό το δίλημμα. Έχω την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς μου σε αυτό που κάνω. Έχω βαριά την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος γι’ αυτό το οποίο, ενδεχομένως όπως είπατε τίποτα δεν είναι σίγουρο, κληθώ να κάνω. Και ευτυχώς, ήρθαν έτσι τα πράγματα, που έλυσα αυτές τις εκκρεμότητες σε μία άλλη περίοδο της πολιτικής μου διαδρομής.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτή ήταν μια πολύ καλή και πολιτική απάντηση. Γιατί, τα διλήμματα έρχονται χωρίς να τα περιμένει κανείς, από ποικιλία λόγων. Φαντάζομαι ότι…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Και τελικά, όταν καλούμαστε να αξιολογήσουμε και ανθρώπους και στη δική μας τη δουλειά πρέπει να το κάνουμε αυτό συνέχεια. Ένα σημαντικό κριτήριο το οποίο εγώ τουλάχιστον έχω και μία αρετή που θέλω να μάθω στα παιδιά μου, είναι το  πώς διαχειρίζεσαι τα απρόοπτα. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Το βάζεις κάτω ή επιμένεις, μαθαίνεις από τα λάθη σου και γίνεσαι καλύτερος; Αυτό για μένα είναι μία πάρα πολύ σημαντική αρετή.

Ε. ΣΤΑΗ: Σας λείπει αυτό που λέμε «ιδιωτικότητα»; Τώρα, δεν μπορεί να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κυριάκος, όπως θέλετε να σας λένε … Κι εγώ τώρα, δεν μπορώ, δεν μου βγαίνει ο ενικός, σ’ αυτήν την φάση. Μου έβγαινε πριν από 16 χρόνια. Έτσι, χωρίς να ξέρει κανείς ποιος είμαι, τι κάνω, να μη με κοιτάξει κάποιος, να μη μου ζητήσει να βγάλουμε selfie, να μην μου πει μπράβο, να μην με προπηλακίσει, τίποτα. Να είμαι απαρατήρητος.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι εύκολο. Αλλά από την άλλη, είναι μέρος της δουλειάς μας και είναι και ωραίο πολλές φορές. Διότι είχαμε βγει με τη σύζυγό μου και την κόρη μου περπατήσαμε δυο βράδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πήγαμε και ακούσαμε λίγη ωραία μουσική. Πολύς κόσμος…

Ε. ΣΤΑΗ: Τι μουσική ακούσατε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πήγα και άκουσα τον Μαχαιρίτσα και τον Πορτοκάλογλου.

Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θυμηθήκαμε λίγο τα…

Ε. ΣΤΑΗ:  Τα πιο παλιά, πιο νεανικά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  Τα εφηβικά μας χρόνια. Προφανώς, υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να φωτογραφηθεί μαζί σου. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θα ακούσεις κάποια γκρίνια, κάποια μουρμούρα, κάποια αποδοκιμασία. Αυτό είναι μέρος της ζωής και της πολιτικής. Ξεκλέβει κανείς λίγες τελείως προσωπικές στιγμές, λίγο αθλητισμό, λίγο διάβασμα. Αλλά, σίγουρα σήμερα δεν υπάρχουν πια όρια μεταξύ ιδιωτικής ζωής και δημόσιας ζωής. Είναι πολύ δυσδιάκριτα

Ε. ΣΤΑΗ: Τώρα πια δεν υπάρχει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Ενδεχομένως, αν ανέβω σε καμιά κορυφή, σε κανένα βουνό, εκεί που μ’ αρέσει να περπατάω, να μπορώ να είμαι μόνος μου.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι, έχω μάθει ότι κάνετε ορειβατικό σκι. Το έμαθα πολύ πρόσφατα και εντελώς τυχαία. Και πραγματικά, λέω, δεν μπορεί, θα τον ρωτήσω στον αέρα. Γιατί έμαθα ότι είναι κάτι υπερβολικά δύσκολο…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με αιφνιδιάζετε. Το ορειβατικό σκι δεν είναι τίποτα άλλο από ένας τρόπος  να ανεβαίνεις τα βουνά τον χειμώνα, που έχει χιόνια. Αλλά…

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν είναι τόσο απλό. Τι κάνετε; Φοράτε τα πέδιλα του σκι και ανεβαίνετε σε κορυφές, οι οποίες είναι απάτητες. Και μετά, κατεβαίνετε από το σκι σε όχι κανονικές πίστες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάπως έτσι. Αλλά, το ζήτημα για μένα δεν είναι τόσο αυτό. Το ζήτημα είναι, πώς με αφορμή αυτό μπορούμε να αναδείξουμε έναν μεγάλο πλούτο της χώρας, που είναι οι ορεινοί μας όγκοι.  Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, είναι η ενδοχώρα, είναι τα βουνά μας, είναι τα χωριά μας, είναι οι κορυφές μας. Εκεί έχουμε πάρα πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Άρα, επειδή είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ το βουνό  -δεν το έχω κρύψει ποτέ- και μ’ αρέσει πάρα πολύ και ξεκλέβω ελεύθερο χρόνο, τον λίγο που έχω, είτε το καλοκαίρι, είτε το χειμώνα, για να πηγαίνω στο βουνό. Αυτό με βοηθάει κιόλας να σκέφτομαι πώς μπορώ αυτόν τον μεγάλο πλούτο, τον οποίο έχουμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος των ανθρώπων που ζουν στα βουνά ή που θέλουν να ζήσουν στα βουνά. Και οι ευκαιρίες, σας διαβεβαιώνω, είναι τεράστιες στο κομμάτι αυτό. Και τα λίγα μέρη της Ελλάδας που το έχουν καταφέρει, έχουν τουρισμό και οικονομική ζωή 12 μήνες τον χρόνο και προσφέρουν θέσεις εργασίας στα νέα παιδιά. Μην ξεχνάμε…

Ε. ΣΤΑΗ: Τι θα λέγατε στα παιδιά του brain drain, γι’ αυτήν την χώρα την οποία περιγράφουμε τώρα τόσο ωραία, όπως θα θέλαμε να είναι; Και πάντα το καλύτερο το έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας; Τι θα λέγατε; Ποια είναι η εναλλακτική για να γυρίσουν πίσω. Και κατ’ αρχήν, για να μη φύγουν; Θα πάρει χρόνο αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θυμήθηκα, το σημείωσα ερχόμενος, όταν πήγα και άκουσα τον Νίκο Πορτοκάλογλου να τραγουδάει…

Ε. ΣΤΑΗ: Σε ποιο τραγούδι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έγραψε ένα τραγούδι πριν από 25 χρόνια  «Τα καράβια μου καίω». Και όταν λέει «από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα, ώσπου να βρω νερό γιατί ανήκω εδώ», αυτός ο στίχος κάπου νομίζω, μας ακουμπάει όλους. Ακουμπάει και τη γενιά του brain drain. Απλά, ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στο πείσμα και στην τρέλα. Χρειαζόμαστε και κάτι παραπάνω. Δηλαδή, η αγάπη μας για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλά μια ρομαντική αναζήτηση ενός ένδοξου παρελθόντος.

Ε. ΣΤΑΗ: Χρειάζονται και προϋποθέσεις.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά και προϋποθέσεις για να μπορεί να εργαστεί, να κάνει οικογένεια στη χώρα μας και να ζήσει τη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί. Αυτή είναι η δουλειά μας και για μένα, τα πιο πολλά λόγια τα οποία ακούω από ηλικιωμένους ανθρώπους, ξέρετε, δεν με ρωτάνε για τη σύνταξή τους. Με ρωτάνε, τι θα κάνεις για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας, να μη φύγουν από την Ελλάδα. Και αυτό, για μένα, είναι το μεγαλύτερό μας μέλημα. Η επόμενη γενιά από εμάς, από μένα, η γενιά των παιδιών μου, ενδεχομένως. Γι’ αυτούς δουλεύουμε. Και το σχέδιο μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας σ’ αυτούς πρέπει να αναφέρεται, ώστε να μην είναι μόνο πείσμα και τρέλα η παρουσία μας στην Ελλάδα, αλλά κάτι παραπάνω.

Ε. ΣΤΑΗ: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχετε; Και η μεγαλύτερη ελπίδα; Ας πούμε για τον φόβο, γιατί αυτό ακουμπάει τα πιο βαθιά κομμάτια όλων μας, αυτός ο φόβος, αυτή η αγωνία που νιώθουμε συχνά, πολύ βαθιά μέσα μας. Και συνήθως δεν είναι εκδηλωμένοι καν. Ο δικός σας ποιος είναι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φόβος οποιουδήποτε έχει παιδιά είναι η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών του. Νομίζω ότι σε αυτό δεν διαφέρω από οποιονδήποτε γονιό.

Ε. ΣΤΑΗ: Από κανέναν.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολιτικός μου φόβος…

Ε. ΣΤΑΗ: Είπαμε ότι εδώ τα όρια πια είναι δυσδιάκριτα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, θέλω πραγματικά να μπορέσω να εκφράσω αυτούς τους ανθρώπους, αυτής της νέας δημιουργικής Ελλάδος, οι οποίοι σήμερα ψάχνουν για μία κατεύθυνση. Και θα μετρήσω τελικά τη δική μου προσωπική επιτυχία, με το αν μπορούν να δουν το δικό τους συμφέρον να ταυτίζεται με τις δικές μας προτάσεις. Γιατί, εάν δεν μεγαλώσει η οικονομία, εάν δεν μπουν κάποιοι μπροστά, τολμηροί, να επενδύσουν στη χώρα, να δημιουργήσουν δουλειές, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τα άλλα προβλήματά μας. Ούτε συντάξεις καλές θα μπορούμε να δώσουμε, ούτε κοινωνικό κράτος καλό μπορούμε να έχουμε. Ούτε καλή Υγεία μπορούμε να έχουμε. Άρα, θα ήθελα πραγματικά να μπορέσω αυτούς τους ανθρώπους να τους εκφράσω πολιτικά. Γιατί στην Ελλάδα -αυτό μπορώ να σας πω και κρατήστε αυτό, αν θέλετε, από την εμπειρία ενός ανθρώπου που γυρνάει όλη την Ελλάδα και έχει μια φυσική περιέργεια, να βλέπει, να προσέχει πράγματα- γίνονται απίστευτα πράγματα σήμερα, από απίστευτους ανθρώπους. Και αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της καθημερινότητας. Πολλοί δε αισθάνονται ότι δεν έχουν πολιτική εκπροσώπηση και πολλοί δουλεύουν κόντρα στο πείσμα των καιρών, για να τα καταφέρουν. Και νομίζω ότι αν εκεί αθροίσουμε τις δυνάμεις μας και γίνει μια αλλαγή από κάτω προς τα πάνω, εμείς είμαστε οι καταλύτες αυτής της μεγάλης αλλαγής, τότε πραγματικά μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, σ’ αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν εδώ μαζί μας, στην πρώτη εκπομπή του Open Mind. Σίγουρα, στην πορεία προς τις πολλές εκλογές, θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και χαίρομαι που δώσατε στη συνέντευξη αυτή την ενδιαφέρουσα διάσταση, για να θυμηθούμε πώς ήμασταν, πού είμαστε σήμερα.

Ε. ΣΤΑΗ: Τελικά, ήμασταν καλύτεροι ή χειρότεροι; Εγώ χειρότερη ήμουν.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μια χαρά μας βλέπω και τώρα. Εσείς σίγουρα είστε μια χαρά, εγώ δεν μπορώ να πω για τον εαυτό μου.

Ε. ΣΤΑΗ: Κι εσείς καλύτερος είσαστε σήμερα. Λοιπόν, να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς που μας παρακολουθήσατε. Να δώσουμε ραντεβού για την επόμενη Πέμπτη, στις 11 το βράδυ.

   
   

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την συνέντευξη