(Upd) Με το μήνυμα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας» ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για τα εργασιακά μετά τις ερωτήσεις που δέχθηκε από Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή πλούτου που θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία αλήθειας της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες ότι αφενός θα υπάρξει μείωση φόρων και απλοποίηση διαδικασίας έκδοσης αδειών και αφετέρου οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επενδύουν στη χώρα αλλά και να φροντίζουν τους εργαζομένους τους.

Παράλληλα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «λυπάμαι που για ένα τόσο σημαντικό θέμα ο κ. Τσίπρας μπόρεσε να χωρέσει σε δύο σελίδες τριπλάσια ψέματα και ανακρίβειες».

Αναπτύσσοντας τις ανακρίβειες του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

– «Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε.

Δεύτερη ανακρίβεια: υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000 το 2019.

– Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχιερήσεις έναντι 11.000 επι ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοιχο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα.

– Εχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης

– Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επι δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και από την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τουριστικά

– Έκτο ψέμα είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβαση κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός αρχικά εξήγησε ότι «προκάλεσα την συζήτηση γιατί πιστεύω ότι τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο εργασίας αποτυπώνουν την διαφορετική μας αντίληψη. Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στην οποία θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στην κοινωνική ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων εργασίας».

«Εγώ κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Το κράτος έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει μέσα από πολιτικές. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα δώσει την απάντηση στο ζήτημα ανεργίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται για να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν την δυνατότητα εύκολων προσλήψεων. Η δική μας πολιτική θέλει η Ελλάδα να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Το κόστος δημόσιου

δανεισμού η πιο αντικειμενική ένδειξη του πως αντιλαμβάνονται οι αγορές την οικονομία χώρας βελτιώνεται. Σε λίγο καιρό θα δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο. Η χώρα εξέδωσε 15ετες ομόλογο. Μόλις προχθές η απόδοση του 10ετους ομολόγου έπεσε κάτω από 1%» συνέχισε την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης.

«Ακούω συχνά την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι όσα λέμε στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακής καταιγίδας μιας στήριξης που απολαμβάνει η κυβέρνηση με εγχώρια ΜΜΕ. Οτι τα έχουμε βρει με την εγχώρια διαπλοκή και παρουσιάζεται πλασματική εικόνα. Έχω εδώ ένα πακέτο με θετικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι έχουμε δυνατότητα να ασκούμε επιρροή και στα ξένα ΜΜΕ. Από εσάς ούτε ένα θετικό σχόλιο δεν ακούσαμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είπε «η οικονομία βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και απέχει μόλις δύο θέσεις από καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχα θέσει φιλόδοξο στόχο πριν έξι μήνες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας για τα θετικά μηνύματα στην οικονομία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά ενισχύει τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν πραγματική οικονομία. Η κτηματαγορά επιστρέφει στην άνθιση. Αυξήθηκαν 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο εξάμηνο»

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε τέρμα στην καθήλωση και μπροστά σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που βαρύνεται πια με κυβερνητική πορεία 4,5 ετών καλλιεργεί το φόβο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν την οικονομία. Ο στόχος μας ήταν να ξεκολλήσουμε απο την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση και ο μόνος τρόπος είναι η αύξηση παραγωγής, αύξηση απασχόλησης και μείωσης φόρων. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε υπερφορολόγηση εργασίας. Εμείς την μειώνουμε αρχίζοντας απο τους χαμηλόμισθους. Την ενισχύουμε και στους εργαζόμενους πολήρους απασχόλησης. Η πολιτική μας έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημα των εργαζομένων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επιλογή μας στα πεδία παραγωγικότητας και εργασίας είναι αλληλένδετες. Όσες φορές κράτος επιχείρησε να ασκήσει καθήκοντα επιχειρήματα όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός η οικονομία και οι ίδιοι εργαζόμενοι. Όσες φορές κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την επιχειρηματικότητα με υπερρυθμίσεις χάθηκαν δουλειές και πλούτος» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αν και όπως είπε «αποφεύγω να μιλώ με αριθμούς» παρέθεσε στοιχεία «για να αποδείξω ότι αποτυπώνουν συγκεκριμένες πολιτικές σε δύο κατευθύνσεις: τη θωράκιση εργαζομένων και την προστασία εργασίας. Ο εργαζόμενος ήδη ανακουφίζεται από βάρη φόρων και εισφορών. Το αφορολόγητο παρέμεινε εκεί που ήταν και διατηρήθηκαν σταθερά επιδόματα. Ο φόρος όμως από αυτή την κυβέρνηση μειώθηκε για χαμηλόμισθους. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και έχει αρχίσει να μειώνει τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ξεκινώντας απο τα φάρμακα. Στα ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο. Ενώ ταυτόχρονα ψηφίσαμε τροπολογία ώστε να μην επιβαρύνονται με ΦΠΑ ιδρύματα που κάνουν προσφορές προς Δημόσιο για κοινωφελές έργο».

Παράλληλα τόνισε ότι «από την αρχή του έτους αρχίζει να υλοποιείται η δέσμευση για επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παίδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Απέναντι στην προπαγάνδα ότι δήθεν το έκτακτο επίδομα αντισταθμίζεται από κατάργηση μείωσης εισφορών σας ξεκαθαρίζουμε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι χαμηλότερες εισφορές πλαισιώνουν τις ρυθμίσεις ενίσχυσης του εισοδήματος. Αποτέλεσμα: 4.000 περισσότερες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα Εχουμε εγκρίνει πολλές στρατηγικές επενδύσεις που θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οι θετικές συνέπειες θα εκδηλωθούν εντός των επόμενων ετών. Σε βάθος 4ετίας τα αποτελέσματα θα είναι απολύτως ορατά. Αυτές οι επενδύσεις δρουν πολλαπλασιαστικά και βελτιώνουν την συνολική εικόνα της χώρας».

Αναπτύσσοντας ακόμα περισσότερο τις ενέργειες της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για την προστασία εργασίας έγιναν πολλά. Θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας. Όλοι οι εργοδότες γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Με το παλιό σύστημα ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο σύστημα ανεξάρτητα αν η πράξη του αφορούσε το σύνολο εργαζομένων ή μόνο έναν. Τώρα θα γίνεται αναλογικά. Από την άλλη πλευρά οι συνέπειες εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα. Στόχος μας η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το θολό στρεβλό κυνηγητό μιας αφηρημένης κακής επιχείρησης».

«Το πρόστιμο 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία που επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να μειωθεί εαν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσελήφθη αμέσως με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα χρόνο. Η αμοιβή για κάθε υπέρβαση ωραρίου ημιαπασχόλησης αυξήθηκε από την δική μας κυβέρνηση κατά 12%. Το κάναμε για να ενισχυθεί η πλήρης απασχόληση. Η επόμενη τομή αφορά το ΕΡΓΑΝΗ 2 που θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα. Ηλεκτρονική καταγραφή παντού. Το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές στρεβλώσεις του παρελθόντος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι δράσεις δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων αλλά να στρέφονται στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων πρωτίστως ψηφιακών. Εκείνοι που παρακολουθούν προγράμματα να αποκτούν δεξιότητες. Ετσι 111.000 άνεργοι συμπολίτες ξεκινούν εκπαίδευση και εξειδίκευση για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα 52.000 νέοι έως 22 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης για αγροδιατροφή, πράσινη ανάπτυξη. 36.000 θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και περιφερειών. 3.000 άτομα με ειδικές ανάγκες θα απασχοληθούν. 22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε συγκεκριμένες δράσεις. 5.000 γυναίκες θα εκπαιδευτούν σε νέες τεχνολογίες. 2.5000 πρώην κρατούμενοι σε συγεκριμένες μορφές απασχόλησης».

«Οι πολιτικές απασχόλησης δεν μπορούν να είναι πρόχειρο βάλσαμο σε ανοικτή πληγή» συμπλήρωσε.

«Για επίλογο διάλεξα μια μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μια ιστορία που έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτατος μισθός αλα ΣΥΡΙΖΑ. Το 2013 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου. Μαζί το ψηφίσαμε κυρία Γεννηματά. Ως αντιπολίτευση κ. Τσίπρα μιλούσατε για εργασιακή γαλέρα και μεσαίωνα. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε ούτε την σκίσατε ούτε την εφαρμόσατε. Την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να αυξήσατε το κατώτατο μισθό. Το θυμηθήκατε προεκλογικά και σήμερα μας ρωτάτε αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο που εμείς ψηφίσαμε. Ο 4172 θα εφαρμοστεί. Προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η κυβέρνησης συζητά με όλους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο και το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου λαμβάνεται η απόφαση. Η δέσμευσή μου για αύξηση ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει. Υπομονή μέχρι τέλους Ιουνίου»,.

«Βοηθήστε να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Θα σας συμβούλευα να ξεφύγετε από το παρελθόν σας. Θα χρειαστούν πολλές σελίδες αυτοκριτικής στο κείμενο που θα συζητήσετε. Καλό κουράγιο κ. Τσίπρα για το Σαββατοκύριακο που έρχεται» έκλεισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: protothema.gr