Ελλάδα

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο

  • newsroom


Όσα ισχύουν για τις χερσαίες μετακινήσεις - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση της 8ής Ιουλίου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοινώθηκαν τα όσα ισχύουν σχετικά με τις μετακινήσεις και τα ταξίδια με πλοίο, αεροπλανό κ.τ.λ. Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο,  υπενθυμίζουμε ότι απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

1. πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
2. αρνητικό  αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
3. αρνητικό  αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης  στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά  τους.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο, καλό θα είναι όμως, να γίνονται self test.

Ποιες οι εξαιρέσεις

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

1. όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

2. όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: 4 δισ. τον Ιούλιο + 8 δισ. φέτος – Eπιπλέον Ανάπτυξη έως 10,5%

Στιβ Μπάλμερ: Ο πρώην Ceo της Microsoft μόλις έγινε ο 9ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με περιουσία $100,5 δισ.

Πώς θα διασωθούν οι σημερινές επικουρικές μετά το 2030