Ελλάδα

Ο κορωνοϊός σαρώνει τη χώρα – Πάει πίσω η χαλάρωση του lockdown

  • newsroom


Συναγερμός για Αττική με 1047 νέες μολύνσεις - Πάει για παράταση 2 εβδομάδων το lockdown - Συρροές σε ιδιωτικές κλινικές και έναν οίκο ευγηρίας - Υπάρχει διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης

Με το βλέμμα στραμμένο στις 300 και πλέον εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, στους 357 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, τις ενδονοσοκομειακές συρροές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και οίκο ευγηρίας και τη δραματική εκτίναξη των χθεσινών κρουσμάτων κορωνοιού – 2.147- βρίσκεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι ειδικοί αναζητούν τα στοιχεία που “οδηγούν” την επιδημία με αυτήν την μάλλον απρόσμενη ένταση, δεδομένων και των περιοριστικών μέτρων, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, και μεταθέτουν χρονικά τις συζητήσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών.

Υπό το βάρος των “σκληρών δεικτών” θα μπει σήμερα στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα αποφασιστεί ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη (“πορτοκαλί”, “κόκκινο”, “βαθύ κόκκινο”) αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής. Σε τουλάχιστον 59 περιοχές η αλυσίδα της μετάδοσης είναι, δυστυχώς, στέρεη και δυνατή, ενώ η ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης δυσχεραίνει την προσπάθεια να κοπεί η αλυσίδα των κρουσμάτων. Σε αρκετές περιοχές, από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη έχουν δημιουργηθεί επιδημικές εστίες που “σιγοκαίνε” ή “σκάνε” με διαχειρίσιμη προς ώρας ένταση.

Η Αττική συγκεντρώνει ευλόγως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των επιστημόνων καθώς “πρωτοστατεί” σε νέες μολύνσεις αλλα και νοσηλείες, με τη χθεσινή ημέρα να αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ της στα κρούσματα για το έτος.

Καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά. Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά. Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121). Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η μετάλλαξη κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο αριθμός των 2.147 χθεσινών κρουσμάτων παρέπεμψε αμέσως τους αρμόδιους στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, που ήταν η προηγούμενη φορά που είχαν καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα στην επικράτεια – και τότε η χώρα έβγαινε από ένα αυστηρό lockdown, ωστόσο ο αριθμός των 2.186 κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου γεννούσε αισιοδοξία γιατί ήταν σε πτωτική τάση.

Τώρα η ανοδική τάση των κρουσμάτων ενεργοποιεί τον επιδημιολογικό συναγερμό και ανατρέπει τα σενάρια για χαλάρωση των μέτρων από τον επόμενο μήνα που είχαν βασιστεί στη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων που έβλεπαν οι επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Εφορία: Ποιες προθεσμίες λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή

Θεόδωρος Χαραγκιώνης: «Η συμφωνία με τη Fortress και τα σχέδια μας για νέα projects»

Η ναυτιλία περνά στην εποχή των εταιρειών διαχείρισης πλοίων

Απόρρητο Απόρρητο