«Παγωμένες» στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων εν αναμονή της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα κρίνει αν δικαιούνται η όχι πρόωρη σύνταξη.

Μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων (υπολογίζονται σε 2.000) είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους το Φεβρουάριο όπως ορίζει ο νόμος. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5.000-6.000.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Eργασίας και σύμβουλο ασφαλιστικών θεμάτων Γιώργο Κουτρουμάνη οι εν λόγω υπάλληλοι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1. Γυναίκες, κυρίως μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 56.9 ετών με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος ή και τα επόμενα χρόνια.

2. Γυναίκες και άντρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και 2012 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (με βάση τα μεταβατικά όρια) σε ηλικία 56-58 με μειωμένη σύνταξη εντός του τρέχοντος η τα επόμενα χρόνια.

«Δε μπορεί επί 5 χρόνια να γίνεται αποδεκτός ο νόμος και για τους ασφαλισμένους του δημοσίου – σχολιάζει ο κ. Κουτρουμάνης- και φέτος το ΓΛΚ να αλλάξει γνώμη».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr