Ελλάδα

Πανελλαδικές 2021: Από σήμερα οι αιτήσεις των αποφοίτων – Πότε θα γίνουν – Τι αλλάζει από φέτος

  • newsroom


Μείωση της ύλης κατά 30% στην Γ’ Λυκείου - Ανακατανομές στις θέσεις

Εναρξη της «κούρσας» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων έχουμε από σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων , παλαιοί απόφοιτοι, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις από σήμερα έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Οι φετινοί μαθητές έχουν ήδη υποβάλλει την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και εφέτος στα μέσα Ιουνίου, όπως και πέρυσι, καθώς λειτούργησε καλά το σύστημα την περσινή πρώτη χρονιά της πανδημίας , ενώ θα υπάρχει μείωση της ύλης κατά 30% στην Γ’ Λυκείου για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θυμίζουμε εξάλλου ότι κατά τις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις υπήρχαν δύο συστήματα το παλιό και το καινούργιο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν ομαλά . Σε ό,τι αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις των υπολοίπων τάξεων γυμνασίου και λυκείου ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν και εφέτος.

Το υπουργείο Παιδείας αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων , με ανακατανομή των θέσεων προκειμένου να μην μείνουν πολλές κενές θέσεις με το σύστημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Στόχος βέβαια του υπουργείου παραμένει να μην εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμολογίες 1,2 και 3 καθώς , σύμφωνα με τα στοιχεία, ποσοστό 30% δεν αποφοιτά ποτέ. Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να κυμανθεί στους 78.000 αντίστοιχα δηλαδή με πέρυσι και η ανακατανομή των θέσεων θα αποτυπωθεί στο μηχανογραφικό δελτίο, προκειμένου να μην είναι υψηλός ο αριθμός των κενών θέσεων.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής, μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ και επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας για την τελική βαθμολογία των εξεταζομένων μαθημάτων είναι οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Αίτηση –Δήλωση από σήμερα

Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα (8-3-2021 μέχρι 19-3-2021) μπορούν οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση Δήλωση συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021 να συμπληρώσουν τις Αιτήσεις-Δηλώσεις τους, δηλαδή να προσθέσουν ειδικά μαθήματα ή προτίμηση για ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές/Αστυνομικές σχολές κλπ.

Η Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποβάλλεται από τους αποφοίτους στα Λύκεια. Αρχικά ο υποψήφιος βρίσκει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, το υπόδειγμα της Α-Δ (Α-Δ απόφοιτος), το κατεβάζει και αν μπορεί το εκτυπώνει. Αν δεν μπορεί να το εκτυπώσει, μπορεί να το προμηθευτεί από το Λύκειό του.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ

Πετρέλαιο: Πάνω από τα $70 το μπρεντ για πρώτη φορά από τον Μάιο του ’19