Ένα εικοσιτετράωρο πριν την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλαδικές εξετάσεις και η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τις επιδόσεις τους αύριο Πέμπτη 29 Ιουνίου, στη μία το μεσημέρι. Αν και ακόμη εκκρεμεί ο ακριβής αριθμός των εξεταζομένων, το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.

 «Δεν αναμένεται θεαματική μεταβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς δεν υπήρξαν μεταβολές στις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων – αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Γιώργος Χατζητέγας, φυσικός, αντιπρόεδρος του ομίλου φροντιστηρίων ‘Πουκαμισάς’, προσδιορίζοντας τον όρο ‘θεαματικές’: «Θα μιλούσαμε για κάτι τέτοιο, αν η μέση επίδοση στα αρχαία, για παράδειγμα, ανέβαινε από το 10 στο 12. Αντίθετα, περιμένουμε οριακές αλλαγές ολίγων δεκάτων στις βαθμολογίες, όπως για παράδειγμα, το 10,3 να γίνει 10,5. Επομένως, αντίστοιχα οριακές θα είναι και οι μεταβολές στις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγές», εξηγεί.

Αυξάνονται οι εισακτέοι στις σχολές κάτω από 16.000 μόρια

«Σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων, η οποία κινείται από 10 έως 25% στις σχολές, οι οποίες κινούνται κάτω από τα 16.000 μόρια – τις λεγόμενες ‘μεσαίες’ σχολές», προβλέπει με ασφάλεια ο κ.Χατζητέγας. Δεν παραλείπει δε να δώσει σχετικά παραδείγματα: «Το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο φέτος έχει διπλασιάσει τον αριθμό των εισακτέων: είχε 80 θέσεις πέρσι, φέτος έχει φτάσει τις 159. Τα περισσότερα φιλολογικά τμήματα σημειώνουν, επίσης, αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 10% ενώ στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Εργασίας, η αντίστοιχη μεταβολή είναι σημαντική αφού αγγίζει το 25%. Το ίδιο ποσοστό – 25% – σημειώνεται και στις θέσεις των εισακτέων σε ορισμένα τμήματα Μηχανολόγων – Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), καθώς από 112 εισακτέους πέρσι, φέτος θα δεχθεί 140».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr