Καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοϊού τα άτομα που έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ παράλληλα μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα δεδομένα της μελέτης.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν λεπτομερώς στοιχεία από 101 άτομα στην Κίνα που νόσησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2021, καθώς και δεδομένα από στενές επαφές των ατόμων αυτών. Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν συμπτώματα 5,8 ημέρες μετά την αρχική νόσηση και 1,8 ημέρες αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA.

Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα άτομα ήταν ικανά για σχεδόν δύο ημέρες να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, προτού εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα του ιού. Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με παλαιότερες μορφές του ιού, καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο 6,3 ημέρες για να αναπτυχθούν συμπτώματα και 5,5 ημέρες για να έχουν θετικό RNA, αφήνοντας ένα στενότερο παράθυρο 0,8 ημερών για νόσηση χωρίς παρουσία συμπτωμάτων.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι νόσησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους. Ως αποτέλεσμα, το 74% των κρουσμάτων προέκυψε κατά την προσυμπτωματική φάση.

Ακόμη, οι ερευνητές υπολόγισαν τον βασικό αριθμό αναπαραγωγής ή R0, που είναι ο μέσος αριθμός των ανθρώπων, στους οποίους κάθε κρούσμα θα μεταδώσει τον ιό σε ευαίσθητο πληθυσμό. Εκτίμησαν δε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει R0 6,4, δηλαδή πολύ υψηλότερο από το R0 2 – 4, που υπολογίστηκε για την αρχική μορφή του κορωνοϊού.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν πώς η μετάλλαξη αυτή κατάφερε να γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Επίσης, ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη εκδήλωσε νόσηση από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ είχε λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Όμως, στα άτομα αυτά το ιικό φορτίο ήταν μειωμένο, ειδικά στην κορύφωση της νόσησης.

Επίσης, τα εμβολιασμένα άτομα είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα. Αυτή η παρατήρηση είναι καθησυχαστική, δείχνοντας ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και αποτελούν σημαντικότατη απάντηση στην πανδημία, υπογραμμίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Κρυπτονομίσματα: «Επανάσταση» του χρήματος, φούσκα ή άλλο ένα επενδυτικό αγαθό;

Γιατί οι κολοσσοί της κρουαζιέρας επιλέγουν Ελλάδα

Στο σφυρί το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας (pics)